Dukla vyzve ústecký Slovan. Zápas bude ve znamení oslav 80. výročí extraligy, děti mají vstup zdarma

03.01.2017 / Tomáš Lysý

Dlouhé tři týdny museli čekat jihlavští fanoušci na další domácí zápas Dukly. Nyní se dočkají a nepůjde o ledajaké utkání. Souboj Jihlavy proti Ústí bude orámován oslavami 80. narozenin nejvyšší hokejové soutěže u nás. Kulatiny se nebudou slavit na všech stadionech dvou nejvyšších českých soutěží, připomenou si je všechny celky Tipsport extraligy a pouze vybrané týmy WSM Ligy. Mezi "vyvolené" patří také zápas loňských semifinálových soupeřů. První třetina duelu, který začíná ve středu 4. ledna 2017 od 17:30 bude sehrána retro stylu – Dukla oblékne tradiční bavlněné bordó dresy, Ústí nastoupí v historických replikách modrých dresů. Na utkání mají navíc děti vstup zdarma. Proto si nenechte ujít tento zápas, tím spíše, když jihlavští hokejisté završili uplynulý rok dvěma venkovními výhrami.

Do ochozů Horáckého zimního stadionu na Duklu mohli fanoušci naposled zavítat deset dní před Vánoci, kdy jihlavští hokejisté hráli derby s Třebíčí. Porážku v něm napravili dvěma výhrami venku. Nejprve po dvou letech naplno bodovali v Mostu, poté i podruhé v sezoně překvapili Motor v jeho Budvar aréně. V první a druhé třetině dohrávky druhého kola na jihu Čech se Jihlavě vždy podařilo vstřelit branku, a byť České Budějovice v závěru třetí části dvěma slepenými góly vyrovnaly stav, v prodloužení letos již posedmé kralovala Dukla a zvítězila 3:2. Vzhledem k tomu, že zápas s Kadaní si Dukla předehrála již v listopadu a předsilvestrovský duel ve Frýdku-Místku byl kvůli rozsáhlé marodce Slezanů odložen, budou Jihlavští o body bojovat po více jak dvou týdnech doma proti Ústí. Zápas loňských semifinálových soků bude ve znamení dvou akcí.

Oslavy výročí 80. let extraligy – úvodní třetina zápasu bude odehrána v retro-stylu

Nejvyšší česká (potažmo československá) hokejová soutěž byla schválena v roce 1936 a k vůbec prvnímu utkání nastoupily týmy Vítkovic a Sparty dne 3. ledna 1937. V letošní sezoně si proto Tipsport extraliga ledního hokeje připomíná kulatých osmdesát let od svého vzniku. Fanoušci mohou na portálu www.hokej.cz vybírat Největší událost extraligy, sestavovat Legendární pětku soutěže nebo se podívat na zajímavosti z historie ligy a video zachycující milníky nejvyšší soutěže. Do oslav budou včetně extraligových týmů zapojeny i celky WSM Ligy a právě zápas Jihlava – Ústí bude tomuto výročí věnován. HC Dukla Jihlava zanechala v soutěži nesmazatelnou stopu, s dvanácti tituly je nejúspěšnějším klubem historie. Ústí nad Labem patřilo v letech 2006 – 2013 k hlavním aspirantům na postup do extraligy a v sezoně 2007/2008 si jí také zahrálo. Úvodní třetina utkání bude sehrána v retro-dresech. Dukla zvolí tradiční bavlněné bordó dresy, Slovan bude hrát v historických modrých replikách dresů - více zde.

Děti zdarma na hokej

Jihlavští hokejisté zakončili rok 2016 dvěma venkovními výhrami, navíc se na doma představí po dlouhých třech týdnech. Spolu s oslavami extraligových osmdesátin se jedná o pořádný důvod vyrazit na hokej. Tím spíše, že na zápas Dukly proti Ústí mají děti vstupné zdarma. Přijďte proto na první domácí zápas Jihlavy v novém roce a vezměte s sebou i své ratolesti, které v doprovodu rodičů nebo dospělé osoby nemusí platit vstupné. Na jakékoliv pokladně si stačí říct pro své dítě/děti o dětskou vstupenku, která bude vydána zdarma. Pokladny se otevírají v 16:30, tj. hodinu před zahájením utkání - více zde.

Ticketportal, Live přenos

Na domácí zápasy Dukly Jihlava si můžete zakoupit vstupenky přes síť Ticketportal - bližší info s přímou možností koupě vstupenek zde.
Všechny zápasy Dukly můžete živě sledovat na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava. Přenosy utkání nadále zajišťuje promoTEAM HCD - HZStv1.
Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu.

V dobách nedávno minulých platilo, že Ústí bylo považováno za hlavního aspiranta na postup z první ligy mezi extraligovou elitu. V letech 2006-2009 hrál Slovan hned čtyřikrát baráž, ovšem pouze jednou úspěšně, když v roce 2007 slavil přes Chomutov postup do extraligy. Do prolínací soutěže se ústečtí hokejisté podívali ještě v roce 2011, kdy podlehli Mladé Boleslavi, která je tři roky předtím poslala zpět o patro níže. Poté, co Ústí zejména zásluhou Jana Čalouna a Vladimíra Evana vstalo po finanční krizi z mrtvých, se klub začal stabilizovat a budovat image na ikoně Jaroslavu Roubíkovi. Zkušený hráč loni v play-off vytvořil rekordní a ve fazoně hrající lajnu Kloz-Tůma-Roubik, jenž se podílela na úspěšném tažení Slovanu. Ústí v předkole porazilo Kadaň, poslalo ze hry ven vítěze základní části z Kladna a až těsně před branami baráže mu vystavila stopku právě Jihlava.

V nové sezoně je produktivní formace minulostí. David Tůma odešel po úspěšném ústeckém ročníku do Kladna, Jaroslav Roubík vinou zranění ze začátku sezony odehrál jen dvě třetiny celkového počtu zápasů a stále nejproduktivnější ústecký hráč a nejlepší střelec týmu Jan Kloz na konci listopadu zamířil za loňským parťákem Tůmou do Kladna. I před odchody dvou šikovných hráčů se Ústí drží na šestém místě, které jako poslední zajišťuje přímý postup do čtvrtfinále. Slovan má 56 bodů, stejně jako pátý Přerov a sedmá Třebíč. Mnohem více se ústeckým hokejistům daří pod Střekovem, kde nasbírali z 18 zápasů celkem 41 bodů a jsou na druhém místě „domácí“ tabulky. Venku naopak Ústí získalo jen 15 bodů z 19 možných, když za tři body vyhrálo pouze jednou – v Prostějově. Zajímavá je i bilance počtu gólů. Slovan jich nastřílel již 112 a je v tomto ohledu třetí nejlepší v lize, na druhou stranu má se 115 obdrženými góly třetí nejhorší obranu.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy


Do statistik není započítáván útočník Jan Kloz, který je nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem Ústí, ale od 30.11.2017 působí v Kladnu


Předchozí vzájemný zápas:

25. kolo WSM Ligy: HC Slovan Ústí nad Labem – HC Dukla Jihlava 2:0
Tři góly v posledních třech zápasech. To je hlavní důvod, proč Dukla z utkání v Kadani, doma s Frýdkem-Místkem a nyní v Ústí získala dohromady jen jeden bod. Zápas na ledě Slovanu začala aktivně, ale své šance nevyužila, naopak v sedmnácté minutě domácí vstřelili, jak se později ukázalo, vítězný gól. Ve druhé třetině Ústí nevyužilo přesilovou hru pět na tři, vadit mu to však nemuselo, protože půl minuty před odchodem do šaten se trefil Zdeněk Doležal. Zmar Jihlavy v zakončení potvrdila minutu a půl dlouhá nevyužitá přesilovka pět na tři. Druhému nejvíce inkasujícímu týmu WSM Ligy nedala Dukla ani gól a prohrála v Ústí 0:2.

Branky a nahrávky: 17. Navarra (Zajíc, Moučka), 40. Doležal (Roubík, Melka). Rozhodčí: Hribik, Hlinka – Belko, Potůček. Vyloučení: 7:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1037. Střely na branku: 26:36. Průběh utkání: 2:0.

HC Ústí nad Labem: Soukup – Bernad, Vágner, Kasík, Brož, Husák, Přindiš, Zajíc – Doležal, Roubík, Melka – Dalecký, Vrdlovec, Kloz – Beran, Loskot, Merta – Moučka, Gengel, Navarra

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Říha, Bilčík, Kajínek, Půža, Kaláb, Dundáček, Dobrovolný – Čachotský, Skořepa, Protasenja – Jergl, Seman, Zeman – Březina, Diviš, Jícha – Danišovský, Stoklasa


VÝHRA A PORÁŽKA. V obou vzájemných zápasech letošní sezony mezi Duklou a Ústím hájil jihlavskou klec Miroslav Svoboda. Na Horáckém zimním stadionu zlikvidoval celkem 31 stře a výrazně pomohl svému týmu k vítězství 5:1. Pod Střekovem doplatila Jihlava na střeleckou produktivitu. Byť statisticky nejlepší gólman WSM Ligy zneškodnil 24 pokusů domácích, Dukla z šestatřiceti střel nedokázala zamířit přesně ani jednou a prohrála tak 0:2. Foto: Tomáš Buksa


38. kolo WSM Ligy, středa 4. ledna 2017:

HC Dukla Jihlava – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Most – SK Trhači Kadaň (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Rytíři Kladno – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Slavia Praha – HC ZUBR Přerov (18:00)

39. kolo WSM Ligy, sobota 7. ledna 2017:

SK Trhači Kadaň – HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC Most (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Slavia Praha (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – Rytíři Kladno (17:00)
HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – HC AZ Havířov 2010 (17:30)

40. kolo WSM Ligy, středa 11. ledna 2017:

HC Benátky nad Jizerou – Rytíři Kladno (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC ZUBR Přerov (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC AZ Havířov 2010 (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Most (18:00)
HC Frýdek-Místek – SK Trhači Kadaň (18:00)


Tabulka WSM Ligy po 37. kole: