Na zápas jsme se těšili. Jenom trénovat není ono, lepší je hrát, praví Šimon Szathmáry o výhře po delší zápasové odmlce

05.01.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Doma se Dukla naposled přestavila 14. prosince loňského roku. Poslední soutěžní zápas odehráli jihlavští hokejisté o pět dní později. Šestnáctidenní zápasová pauza se na nich ale vůbec neprojevila. Utkání proti Ústí nad Labem rozhodli prakticky během prvních tří a půl minut, kdy vstřelili soupeři tři branky. Gólman Miroslav Svoboda navíc udržel čisté konto. „Byl to zápas dobře odmakaný dozadu. Ústí jsme k ničemu moc nepustili, a když jsme měli šance, tak nám to tam spadlo. Hlavně na začátku,“ je spokojený mladý obránce Šimon Szathmáry, který v úvodním utkání nového roku vstřelil svůj první gól za Duklu.

Hned několika zajímavostmi byl opředený zápas Jihlava – Ústí. Do oslav 80. výročí vzniku nejvyšší české hokejové soutěže se zapojují i některé týmy WSM Ligy a tuto čest měla i Dukla se Slovanem. První třetinu proto nastoupily oba celky v retro-dresech, přičemž domácí se po úvodním dějství oblékli do klasických dresů. Naopak hosté odehráli v historických motivech celé klání. Na jihlavské soupisce se při zranění útočníků Protasenji a Danišovského objevil na křídle čtvrté útočné formace obránce Šimon Szathmáry. „Musím říct, že to taková změna nebyla. Vždycky jsem byl zvyklý zaútočit. Ale nějaké věci jsou oproti obraně samozřejmě jiné. Musel jsem si na to zvyknout a myslím si, že se to docela povedlo. Hlavně, že jsme vyhráli,“ hodnotí svůj netradiční post v sestavě jednadvacetiletý odchovanec klubu.

Byl to právě vnuk legendárního obránce Dukly a národního týmu Jana Suchého, který se výraznou měrou zasloužil o kanonádu v čase 1:15 – 3:31, kdy jihlavští hokejisté nastříleli hned tři góly. „Šíma“ totiž vsítil prostřední z nich, když ho na levém kruhu našel krásnou přihrávkou z opačné strany Tomáš Čachotský. Byť měl obránce nastoupivší v útoku možnost přihrát do prázdné branky volnému Filipu Stoklasovi, vzal odpovědnost na sebe, což byla správná volba. „Vyjel jsem ze střídačky a rovnou jsem dostal od Čagyho přihrávku na osu. Viděl jsem, že gólman je docela vyjetý, tak jsem zkusil udělat kličku do bekhendu a naštěstí to tam propadlo,“ popisuje svůj zásah, kterým jistě něco přispěje do týmové pokladničky, jelikož se jednalo o jeho první gól za A-tým Jihlavy.

Videoohasy se Šimonem Szathmárym


Konečný výsledek zápasu byl částečně ve znamení dvou čtyřek. Dukla totiž vyhrála 4:0, také podruhé v sezoně porazila doma Ústí o čtyři branky (v prvním zápasu zvítězila 5:1) a gólman Miroslav Svoboda se tak počtvrté v prvoligovém ročníku radoval z čistého konta. „Práce tam moc nebylo, ale pořád jsem se snažil držet v zápasu. Díval jsem se i na buly, když se hrálo v našem útočném pásmu, protože předtím mi nuly zbytečně utekly sedm minut před koncem v Mostu a dvě minuty před koncem v Budějovicích,“ sděluje své pocity ze zápasu jednadvacetiletý muž v masce, jenž si pochvaloval, jak dobře tým po dlouhé zápasové pauze zvládl první utkání nového roku. „Do zápasu jsme dobře vstoupili. Klobouk dolů před kluky, že jsme to po svátcích takhle zvládli, protože jsme dlouho nehráli a nebylo jednoduché se do toho dostat. Vlétli jsme do zápasu ve velkém stylu a musíme tak pokračovat a pracovat dál, ať nezakřikneme štěstí a hrajeme tak do konce sezony,“ nechce usnut na vavřínech nejen statisticky nejlepší gólman WSM Ligy, ale i celý jihlavský mančaft.

Videoohasy s Miroslavem Svobodou


Hodnocení trenéra Petra Vlka (HC Dukla Jihlava)

Autor videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih z utkání HC Dukla Jihlava – HC Slovan Ústí nad Labem 4:0

Autor: promoTEAM HCD - HZStv1