Třetí pondělní zápas v řadě. Jihlava míří do nedaleké Třebíče

30.01.2017 / Tomáš Lysý

Pořádná porce jedenácti zápasů v prvním měsíci nového roku je u konce. V rámci 47. kola míří Dukla Jihlava, stejně jako před dvěma dny, na venkovní led. Tentokrát ale nemusí cestovat nikterak daleko, soupeřem je totiž Horácká Slavia Třebíč. Vedle dobré kulisy, která provází prakticky každý zápas těchto dvou týmů z Vysočiny, se dá očekávat i dobrý hokej. Třebíč i Jihlava jsou totiž ve formě. Horácká Slavia se vyšvihla na místa znamenající přímý postup do čtvrtfinále, Dukla hájí druhou příčku tabulky a blíží se ke 100 bodům. Úvodní buly zápasu bude v Mann+Hummel Areně vhozeno v pondělí 30. ledna 2017 od 17:30 hodin.

Dukla si v předešlém kole mohla odškrtnout dalšího soupeře, kterého letos porazila ve všech čtyřech vzájemných zápasech – Litoměřice. Zatímco doma to byly se Stadionem pořádné nervy a Jihlava na Horáckém zimním stadionu prvně srovnala v předposlední minutě a v dalším utkání jen deset vteřin před koncem, aby pak oba zápasy vyhrála za dva body, v Kalich Areně to šlo Dukle o poznání lépe. Nejprve zde vyhrála 4:2 a tentokrát dokonce 4:1. Ve druhé minutě poslal červenožluté do vedení využitou přesilovkou Filip Dundáček. Domácí o deset minut později srovnali a vzápětí se rozehrála vyrovnaná partie, která přinesla rozhodnutí v polovině třetí třetiny. Po úniku přidal vítězný gól David Kajínek, přesilovkovou dorážkou se prosadil Anatolij Protasenja a pět vteřin před koncem uzavřel stav Filip Seman. Kladno tak čekalo na jihlavské zaváhání marně, Rytíři i Dukla mají shodně 92 bodů a nadále se perou o druhé místo. Jejich ztráta na vedoucí Motor je pětibodová.

Dnešní jihlavský soupeř, SK Horácká Slavia Třebíč, má za sebou utkání, které mohlo napovědět o jejím umístění po základní části. Po nevýrazném začátku se Bílé hvězdy propracovali až na místa znamenající přímý postup do play-off, když vyhráli deset utkání z třinácti. Rázem se tak přiblížili čtvrté Slavii Praha, stejně jako Ústí nad Labem, na rozdíl pěti bodů. A právě v Edenu sehráli Třebíčští pořádnou bitvu, ve které po první třetině vedli 1:0 a tři minuty po začátku druhého dějství vedení navýšili. Sešívaní však po polovině zápasu dokázali snížit a pět minut před koncem vyrovnat. Ba co víc, nakonec vyhrát na nájezdy. Slavia je tak se 77 body čtvrtá, což je umístění, které zaručuje start čtvrtfinále na domácím ledě. Pátá Třebíč na ní ztrácí šest bodů a šesté Ústí o bod více.

Web Horácké Slavie Třebíč upozorňuje na zvýšená bezpečnostní opatření při derby, více zde.

Oba dva týmy se zároveň musí dívat za sebe, jelikož bojují i o přímý postup do play-off. Ten se týká právě prvních šest celků tabulky, přičemž sedmý Prostějov a osmé Benátky mají shodně 65 bodů. Při vyrovnanosti první ligy a faktu, že prakticky každý může vyhrát/prohrát s každým, se Třebíč může směle dívat ke čtvrtému místu, na druhou stranu musí hájit první šestku. Vybojované pozice budou svěřenci trenéra Martina Sobotky a jeho asistenta Jaroslava Barvíře hájit v následujících šesti utkáních, kdy hrají třikrát doma a třikrát venku. Horácké Slavii se zatím více daří na venkovním ledě, kde nasbírala ve třiadvaceti zápasech celkem 37 bodů a je v tomto ohledu čtvrtým nejlepším týmem na kluzištích soupeřů. Doma naopak patří Třebíči až desátá pozice, když ve stejném počtu utkání získala o tři body méně.

Nejproduktivnějším hráčem Třebíče je Roman Erat, který v sedmatřiceti zápasech nasbíral 34 bodů za sedm gólů a 27 asistencí a letos stihl i dva starty za Kometu, kde hraje jeho bratr Martin. Momentálně ale týmu kvůli zranění chybí. Střeleckou tabulku vede sedmnáctigólový Richard Kristl. Jen o tři zásahy méně má Petr Mrázek, jenž si letos také zahrál za Brno a před pár dny ho na střídavé starty do konce sezony angažovala Olomouc. Za Třebíč bude ale hrát i nadále. Oporou třebíčských obranných řad je předsezonní posila Jan Zdráhal (6+14), v brankovišti zatím odchytal nejvíce zápasů – osmadvacet – Pavel Jekel. V deseti kláních si do branky Horácké Slavie stoupl Dominik Svoboda, který prošel jihlavskou juniorkou a se starším dorostem Dukly získal bronzové medaile. Není však jediným hráčem, který má zkušenosti s červenožlutým dresem. Vedle krátké roční epizody Davida Dolníčka na Horáckém zimním stadionu se jihlavským fanouškům jistě vybaví jméno Ondřej Malec. Pětadvacetiletý odchovanec Dukly po loňském konci v Jihlavě zakotvil ve Žďáru nad Sázavou, odkud si jej Martin Sobotka vytáhl právě do Třebíče. Útočník – bijec zde zaznamenal během 23 zápasů čtyři góly a stejný počet nahrávek, ve 43. kole navíc umravnil na domácím ledě vítěznou bitkou benáteckého obránce Havlína.


Předchozí vzájemný zápas:

34. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč 1:3 Úvodní třetina se nenesla ve znamení výraznějších šancí. Oba týmy jakoby vyčkávaly na chybu soupeře. Gól ovšem padl, 54 vteřin před odchodem do šaten se trefil Roman Erat. Hned na začátku druhé třetiny hrála Třebíč přesilovku pět na tři a po půlminutě hry jí využila Petrem Mrázkem. Dukla se také radovala z přesilové hry, krátce po polovině zápasu ukončil Anatolij Protasenja dorážkou téměř stominutovou Jekelovu neprůstřelnost. Horácká Slavia se ve třetím dějství mohla soustředit na defenzívu a rychlé protiútoky, přičemž jeden z nich vyšel. Domácím naopak před prázdnou klecí přeskakoval puk hokejky a ke korekci nepříznivého stavu se již jihlavští hokejisté nedostali - 1:3.

Branky a nahrávky: 32. Protasenja (Říha, Čachotský) - 20. Erat (Pekr, Dolníček), 21. Mrázek (Dolníček, Erat), 48. Kusko (Milfait, Mrázek). Rozhodčí: Mikula – Poruba, Wesley. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2375. Střely na branku: 33:24. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Kajínek, Říha, Dundáček, Bilčík, Kaláb, Šidlík, Szathmáry, Dobrovolný – Jergl, Skořepa, Důras – Protasenja, Stoklasa, Březina – Diviš, Seman, Čachotský – Kondratěv, Jícha, Danišovský

SK Horácká Slavia Třebíč: Jekel – Niko, Zdráhal, Koch, Bartejs, Lojek, Čejka, Přibyl, Mikyska – Pekr, Dolníček, Erat – Mrázek, Milfait, Kusko – Kristl, Zohorna, Wasserbauer – Huňa, Psota, Malec


NAPOSLED ZVÍTĚZILA TŘEBÍČ. V posledních dvaceti utkáních se Dukla radovala hned osmnáctkrát z vítězství. Jediné dvě jihlavské porážky má na svědomí Kladno, jenž červenožluté udolalo v novém roce zatím jako jediné, a právě Horácká Slavia Třebíč. Ta vyhrála v posledním domácím utkání Jihlavy v roce 2016 poměrem 3:1 a o první dva góly do sítě Miroslava Svobody se postaral Roman Erat – první sám vstřelil a na druhý nahrál. Bratr známějšího Martina Erata, jenž dlouhá léta hrával v NHL a nyní nastupuje za Kometu, je však v současné době zraněný. Foto: Tomáš Buksa


47. kolo WSM Ligy, pondělí 30. ledna 2017:

HC Most – HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC ZUBR Přerov – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC AZ Havířov 2010 (18:00)
SK Kadaň – Rytíři Kladno (18:00)

48. kolo WSM Ligy, středa 1. února 2017:

HC Benátky nad Jizerou – HC ZUBR Přerov (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Most (17:30)
HC AZ Havířov 2010 – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Slavia Praha – SK Trhači Kadaň (18:00)
Rytíři Kladno – HC Frýdek-Místek (18:00)

49. kolo WSM Ligy, sobota 4. února 2017:

ČEZ Motor České Budějovice – HC Stadion Litoměřice (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC AZ Havířov 2010 (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – Rytíři Kladno (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC Slavia Praha (17:00)
SK Trhači Kadaň – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Most – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)

Dohrávka:

35. kolo, středa 7. února 2017: LHK Jestřábi Prostějov – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)


Tabulka WSM Ligy po 46. kole: