2:3sn
(1:0, 1:0, 0:2 - 0:0)

Dukla v derby zápase uspěla, z Třebíče si veze dva body

30.01.2017 / Tomáš Lysý

47. kolo zaválo jihlavské družstvo do nedaleké Třebíče. Domácí výběr v první třetině využil přesilovku pěti proti třem a dostal se do vedení. Podobný kousek se hráčům Třebíče podařil i ve druhé části. Družina Petra Vlka zabrala ve třetí dvacetiminutovce, kdy nejprve snížil Patrik Danišovský a ve dvojnásobné výhodě vyrovnal Jiří Říha. O zisku bonusového bodu pro Jihlavany rozhodl Adam Zeman, který v šesté sérii ukončil nájezdovou loterii, gólman Jakub Škarek předtím chytil pět nájezdů Třebíče. Dukla tak porazila Třebíč 3:2 po samostatných nájezdech.
30.01.2017 17:30, WSM Liga - 47. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Vejmelka – Niko, Zdráhal, Lojek, Čejka, Král, Přibyl, Mikyska – Jan Wasserbauer, Dolníček, Pekr – Kusko, Zohorna, Mrázek – Malec, Psota, Milfait – Paták, Havránek, Kristl – Novák
2

HC Dukla Jihlava

Svoboda (41. Škarek) – Říha, Kajínek, Bilčík, Dundáček, Šidlík, Kaláb, Szathmáry – Důras, Skořepa, Seman – Březina, Diviš, Anděl – Čachotský, Zeman, Jergl – Danišovský, Jícha, Protasenja
3
Branky a nahrávky: 10. Dolníček (Zdráhal, Pekr), 37. Zdráhal (Dolníček, Mrázek) – 49. Danišovský (Protasenja, Jícha), 57. Říha (Zeman, Šidlík), rozhodující nájezd Zeman. Rozhodčí: Sýkora, Valenta – Krátký, Šmika. Vyloučení: 13:12. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2780. Střely na branku: 28:33. Průběh utkání: 2:0, 2:3.

Průběh utkání

Zápas mezi Horáckou Slavií Třebíč a Duklou Jihlava nabídl jako vždy výbornou kulisu. Stejně tomu bylo od začátku čtvrtého vzájemného měření sil v této sezoně, kdy se do Mann+Hummel Areny vměstnalo 2780 diváků, z toho početná skupina příznivců červenožlutých barev.

Ti se již v polovině třetí minuty dočkali první jihlavské přesilovky, ovšem Dukla v ní příliš nebezpečná nebyla. V plném počtu zahrozila Třebíč, když Psota našel zpoza přihrávkou zpoza klece mezi kruhy volného Malce, jenž Svobodu nepřekonal, a úspěšný nebyl ani Lojek z dorážky. Početní výhodu měla i Třebíč a po chvíli dokonce dvojnásobnou, která trvala přesně 66 vteřin. Při ní se již skóre měnilo. Hosté ve třech dlouho odolávali sevření domácích, ovšem neodolali. Zdráhalovu střelu ještě dokázal jihlavský gólman zneškodnit, stejně jako první dorážku Davida Dolníčka zblízka, ale napodruhé se již zkušený útočník prosadil. Třebíč se o své vedení musela obávat v druhém oslabení, kdy se dostala pod velký tlak soupeře. Dukla sice Bílým hvězdám nedala během dvou minut prakticky vydechnout, nicméně Vejmelka byl pozorný a dobrý zákrok si připsal zejména při dělovce Šidlíka. Jihlavský zadák tvrdě pálil i při následném Dolníčkově vyloučení, ovšem ani napodruhé se neradoval a do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro domácí.

Hned na začátku druhé třetiny zkusil svou oblíbenou střelu z kruhu Březina, ale tři tyče minul. Kuriozní situace přišla v čase 23:08, kdy šel ven třebíčský forvard Matěj Pekr, pro kterého se jednalo o poslední zápas v dresu Horácké Slavie před návratem do Kladna. Jen co se po dvou minutách vrátil na ledovou plochu, za sedmnáct vteřin putoval za katr opět. Dukla byla nebezpečná ránami od modré, kdy to zkoušel opět Šidlík a poté i nejlepší střelec hostí Říha, leč Vejmelka odolával. Také Jihlava měla k dispozici přesilovku pět na tři, jenže pouze na devět vteřin a za takto malý čas se toho moc stihnout nedá. Již v klasické početní výhodě předvedl hezký průnik Jergl, kterého ve finále zastavili dva hráči domácích. Mrázek po návratu z trestné lavice hned zahrozil, zakombinoval s Kuskem, jenž mu dával kotouč zpět před branku, kde nejlepší kanonýr Třebíče pořádně netrefil puk. Vyloučení nebrala konce, v polovině zápasu se museli na dvě minuty bránit hosté, což se jim bez větších potíží podařilo. Do prekérnější situace se Dukla dostala vzápětí, kdy hrála 100 vteřin dlouhé oslabení pět na tři a Horácká Slavia se v této situaci opět prosadila. Mrázek se ještě neprosadil, poté ale asistoval u druhé trefy. Zakombinoval s Dolníčkem, jenž našel mezi kruhy Jana Zdráhala a ten střelou z mezikruží nedal Svobodovi moc šancí - 2:0.

Zatímco během čtyřiceti minut bylo vyloučeno dvanáct hráčů, stejný počet účastníků zápasu putoval na trestnou lavici během celé třetí třetiny. Jak se na pozápasové tiskové konferenci shodli oba kouči, hlavní rozhodčí nasadili metr, kdy pískali na obě strany zcela vše. To již stál v hostující kleci Jakub Škarek, jelikož Miroslav Svoboda měl nespecifikovaný drobný zdravotní problém.

Prvním vyloučeným závěrečné dvacetiminutovky byl Pekr, jenž putoval za katr již popáté. V pětačtyřicáté minutě se strhla menší potyčka mezi Jiřím Říhou a Davidem Dolníčkem. První jmenovaný obdržel dva dvouminutové tresty, třebíčský kapitán ještě o jeden navíc. Protože ještě před tím byl vyloučen Bilčík, hrálo se chvíli čtyři na čtyři. O čtyři minuty později Jihlava smazala nulu na kontě vstřelených branek. Patrik Danišovský prokázal důraz v předbrankovém prostoru, když zblízka procedil puk k pravé tyči a zakončil tak akci Protasenji s Jíchou. Nedlouho poté byla Dukla potřetí v utkání poslána na dlouho do třech, tentokrát měla Horácká Slavia k dispozici dvojnásobnou přesilovku o délce minuty a půl. Jenže pro domácí do třetice všeho dobrého neplatilo, Jihlava se ubránila a možná i to byl okamžik, kdy červenožlutí zlomili utkání na svojí stranu. Na konci šestapadesáté minuty hráli naopak hosté přesilovku pět na tři, dlouhou 75 vteřin. Využili jí a poslali tak zápas do prodloužení. Snajpr Jiří Říha vypálil z první od modré a dostal kotouč kolem pravého betonu gólmana do sítě - 2:2.

Hosté mohli ukončit zápas v prodloužení, kdy Březina po Divišově akci zblízka nedorazil kotouč do sítě. Třebíč minutu a půl před koncem prodloužení nedokázala zužitkovat přesilovku a šlo se tak do nájezdů. Jako první začínala Dukla a Tomáš Čachotský ukázal klasický blafák do bekhendu. Poté se na obou stranách neprosadili dva hráči. Škarek dvakrát úspěšně zasáhl, stejně jako domácí Vejmelka, který vyrazil „mečbol“ Semana. Nájezdový dramat pokračoval, Petr Mrázek se prosadil blafákem do bekhendu, ale hned po obrátce netrefil branku. Rozhodnout proto mohl Tomáš Čachotský, ovšem ukázalo se, že i mistr bekhendových blafáků si může vybrat situaci, kdy nedá. Poté se neprosadili ani Pekr s Čachotským. Když ale neuspěl ani Kristl, tak Jihlava svojí další šancí nepohrdla. Rozjel se Adam Zeman a poslal kotouč pod horní tyč - 2:3 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Dvěma oslabeními do tří jsme soupeři nabídli branky, na přesilovky má Třebíč šikovné hráče. Musím pochválit naše kluky, že za nepříznivého stavu a i když nám to nebruslilo tak, jak jsme si představovali, se dokázali vrátit do utkání a ubojovali druhý bod. Množství vyloučených je velké, ale nebyly to žádné zákeřnosti, spíš věci vyplývající ze hry. Jindy podobné zákroky rozhodčí nepískají a skončí to na vyloučené třeba 2:1, dnes to všechno pískali. Miroslav Svoboda ze zápasu odstoupil, protože měl nespecifikovaný zdravotní problém ve spodní části těla. Do nájezdů máme některé hráče, kteří chodí pravidelně, pak jsme vycházeli z momentální formy. Když se dvakrát nezadařilo Čachotskému, sáhli jsme po Adamu Zemanovi, který to tam pak máznul.

Martin Sobotka (SK Horácká Slavia Třebíč): Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas před parádní kulisou a kluci na to byli dobře namotivovaní. Pomohly nám dvě přesilovky pět na tři, v nichž jsme skórovali. Mrzí nás závěr, kdy jsme po nesmyslných chybách inkasovali gól na 2:1. Ten si soupeř nemusel vypracovat, byl to gól, který jsme mu spíš darovali. V samotném závěru přišly další fauly a šli jsme zbytečně do tří, z toho padl gól na 2:2. Chyby přičítáme nezkušenosti mladších hráčů. Jinak musím klukům poděkovat, divákům se derby snad líbilo. Nájezdy už jsou loterie. Fauly dnes vyplynuly ze hry, byly to samé háčky, nebo podražení. Souhlasím s kolegou, že podobné zákroky v jiných zápasech projdou, dnes neprošly. Matěj Pekr nám velmi pomohl, s jeho pomocí jsme se prokousali z jedenáctého až na páté místo, šesté místo. V šatně jsme mu poděkovali, věřím, že si dobrou formu a sebevědomí přenese i na Kladno. Při volbě hráčů na nájezdy jsme vycházeli z aktuální formy hráčů a chtěli jsme dát prostor při posledním utkání za Třebíč i Matěji Pekrovi.