Předposlední domácí zápas je zde. Dukla se postaví Mostu, který bojuje o záchranu soutěže

30.01.2017 / Tomáš Lysý

Finále základní části WSM Ligy se blíží, první únorový den roku 2017 nabídne v pořadí již 48. kolo. Dukla Jihlava, která po porážce na Kladně vyhrála všechny tři zápasy, svádí právě s Rytíři nelítostný boj o druhé místo v tabulce. Bodové zaváhání si tak nemůže dovolit. Ve stejné situaci je i další jihlavský soupeř – HC Most. Celek ze severozápadních Čech je aktuálně na posledním čtrnáctém místě, které znamená sestup do druhé ligy. Tu hráli Mostečtí naposled před šesti lety. Zda Dukla zapíše čtvrtou výhru v řadě nebo Most naváže na vítězství z posledního kola proti Slavii, bude jasné kolem osmé hodiny večerní. Utkání začíná na Horáckém zimním stadionu v tradičních 17:30.

Poslední utkání v Třebíči dost možná napovědělo o charakteru Dukly. První třetina, gól Horácké Slavie v přesilovce pět na tři. Ve druhém dějství se situace opakovala. Ovšem závěrečná dvacetiminutovka, jako již několikrát v této sezoně, Jihlavě vyšla. Zásluhou Patrika Danišovského v její polovině snížila. Hokejisté v červeném a žlutém rázem ožili, ubránili minutu a půl dlouhé oslabení pět na tři, aby v dvojnásobné početní výhodě srovnal Jiří Říha. Utkání nakonec dospělo až do samostatných nájezdů a jihlavský tým zapsal dvanáctou dvoubodovou výhru v sezoně, když o ní rozhodl Adam Zeman v šesté sérii nájezdů. Velký podíl na vítězství má i Jakub Škarek, kterého Třebíčští propálili pouze jednou. Bitva o druhou příčku tabulky mezi Jihlavou a Kladnem tak nadále pokračuje, Rytíři totiž zvítězili v prodloužení na ledě Kadaně a oba týmy mají shodně 94 bodů.

Live přenos, onlajn

Všechny zápasy Dukly můžete živě sledovat na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava. Přenosy utkání nadále zajišťuje promoTEAM HCD - HZStv1.
Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu.

Nehraje se ale jen o druhé místo. <{>Stačí se podívat na kompletní pořadí WSM Ligy a hned je jasné, že rozluštění si žádá několik tajenek. Motor (100 bodů a zápas k dobru) chce uhájit první místo před dvojicí Dukla – Kladno (oba 94 bodů), jenž se navíc vzájemně přetahují o druhou pozici. Čtvrté místo, které zajišťuje zahájení čtvrtfinále na domácím kluzišti, drží Slavia Praha (77). Jenže na ní dotírá Třebíč (72) a Ústí nad Labem (71). Toto duo si ale zároveň musí kontrolovat týmy pod sebou, jelikož šestá příčka znamená přímý postup do play-off. A právě po ní pošilhává i sedmý Prostějov (68 a dohrávka s Motorem), osmé Benátky (67) a devátý Frýdek-Místek (66). I zde je ale přetlak. Tyto celky doplňuje desátý Přerov (64) a jedenácté Litoměřice (62). Na jeden tým z pěti uvedených tak zbyde černý Petr, jelikož desáté místo jako poslední zajišťuje účast v předkole play-off. S tímto umístěním zřejmě již nepočítá dvanáctý Havířov, jenž dle svého trenéra začíná budovat tým na příští sezonu. V pondělí totiž prohrál důležitou bitvu ve Frýdku-Místku a na desáté místo ztrácí pět kol před koncem sedm bodů.

V tabulce jde ale ještě o jedno důležité umístění. Byť je číslo třináct označováno jako nešťastné, z hlediska udržení má cenu zlata. Tým na této pozici totiž WSM Ligu zachrání, kdežto čtrnáctý celek padá o patro níže. Poslední místo v tabulce nyní patří Mostu, jenž ve 47 kolech nasbíral 40 bodů a na třináctou Kadaň ztrácí hrozivých dvanáct bodů. Na konci loňského roku převzal mostecký celek trenér Aleš Totter, jenž dal vale ve druhé lize na postup pomýšlejícímu Havlíčkovu Brodu. Ovšem přílišné zlepšení se zatím nedostavilo, během dvanácti zápasů si Most připsal pouze devět bodů. Hrobníkově lopatě v podobě pádu do druhé ligy po šesti letech se snaží Mostečtí vzdorovat, co to jde. V posledním utkání i s několika posilami (Kristián Reichel, Tomáš Frolo, Rostislav Martynek) totiž zdolali Slavii 4:2. Po základní části ještě čeká celky na 11. -14. místě šestikolové play-out.

Mostecký dres obléklo v aktuální sezoně celkem 52 hráčů – pět gólmanů, osmnáct obránců a devětadvacet útočníků. O nějaké konsolidaci hráčského kádru tak příliš nemůže být řeč, ke všem 47 utkáním nastoupil jediný hráč – zkušený forvard Vojtěch Kubinčák. Jen o zápas méně má útočník Tomáš Rod a zadák Daniel Hora. Přesto se najde hned třináct hokejistů, kteří nastoupili za Most k více jak dvěma třetinám doposud odehraných utkání. Statistikám vládne Tomáš Divíšek, jenž nastřádal 39 bodů (14+25) a je tak nejlepším střelcem a zároveň i nahrávačem. Mezi obránci je nejproduktivnější Kamil Černý, jenž zapsal šest gólů a osm asistencí. Mosteckou branku zatím nejčastěji hájil veterán Marek Pinc. Při osmnácti zápasech má úspěšnost zásahů k jednadevadesáti procentům a 3,4 průměr obdržených branek na zápas. Při pohledu na týmové statistiky je jasné, proč je Most poslední v tabulce. Nasbíral nejméně bodů doma i venku, jako jediný ještě nevstřelil 100 gólů a více (ke stovce mu chybí dva zásahy) a naopak inkasoval již 167 krát – nejčastěji ve WSM Lize.


Předchozí vzájemný zápas:

345. kolo WSM Ligy: HC Most – HC Dukla Jihlava 1:3
Poslední sobotu před Vánoci čekal na jihlavské hráče poslední celek tabulky. Most nezačal utkání příliš dobře, již po první třetině prohrával 0:2, když se za Duklu trefili Aleš Jergl a Anatolij Protasenja. Hosté byli lepším celkem a po zásluze vedli. Domácí sice ve třetí části utkání zdramatizovali, ale svěřenci Petra Vlka si vítězství pojistili trefou Josefa Skořepy do prázdné brány. Dukla vyhrála v Mostě 3:1.

Branky a nahrávky: 47. Válek (Gerhát) – 9. Jergl (Důras), 19. Protasenja (Březina, F. Seman), 60. Skořepa (Jergl, Důras). Rozhodčí: Luczków – Jílek, Šperl. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 188. Střely na branku: 23:45. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

HC Most: Pinc – K. Černý, Charousek, Drábek, Strejček, Hora, Šefl, Rulík – Kubinčák, Divíšek, Gerhát – Rod, Havlíček, R. Veselý – Smolka, J. Šimeček, Válek – Mical, Trübenekr, Komínek

HC Dukla Jihlava: M. Svoboda – Kaláb, Kajínek, Bilčík, Dundáček, Šidlík, Szathmáry, Dobrovolný – Důras, Skořepa, Jergl – Březina, F. Seman, Protasenja – Čachotský, Zeman, Diviš – Danišovský, Jícha, Stoklasa

SMĚJÍCÍ SE JERGLÍK. Během posledního domácího utkání Dukly proti Mostu bylo Aleši Jerglovi do smíchu nebo minimálně do úsměvu. Jihlava totiž vyhrála 3:0, když branky rozložila rovnoměrně do všech tří třetin. Dnes bude Dukla usilovat o čtvrté vzájemné vítězství v sezoně, dvakrát se totiž radovala i na ledě soupeře. Foto: Tomáš Buksa


48. kolo WSM Ligy, středa 1. února 2017:

HC Benátky nad Jizerou – HC ZUBR Přerov (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Most (17:30)
HC AZ Havířov 2010 – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Slavia Praha – SK Trhači Kadaň (18:00)
Rytíři Kladno – HC Frýdek-Místek (18:00)

49. kolo WSM Ligy, sobota 4. února 2017:

ČEZ Motor České Budějovice – HC Stadion Litoměřice (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC AZ Havířov 2010 (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – Rytíři Kladno (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC Slavia Praha (17:00)
SK Trhači Kadaň – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Most – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)

50. kolo WSM Ligy, středa 8. února 2017:

SK Horácká Slavia Třebíč - SK Trhači Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Stadion Litoměřice - HC Most (18:00)
HC Slavia Praha - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
Rytíři Kladno - HC ZUBR Přerov (18:00)
HC AZ Havířov 2010 - LHK Jestřábi Prostějov (18:00)

Dohrávka:

35. kolo, středa 7. února 2017: LHK Jestřábi Prostějov – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)


Tabulka WSM Ligy po 47. kole: