Su rád, že su prakticky doma. Přišel jsem do svého, povídá navrátilec Radek Hubáček

02.02.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Z Dukly odcházel po sezoně 2013/2014, která pro něj byla vydařená. Skoro by se dalo říct, že životní. Radek Hubáček totiž zaznamenal v sedmapadesáti zápasech padesát bodů za 18 gólů a 32 asistencí. Dva roky pak strávil v cizině. Zahrál si za anglický Bracknell Bees a třetí nejvyšší německou ligu vyzkoušel v Deggendorferu SC. Letos stihl odehrát pětadvacet utkání za Havířov, aby se vrátil zpět do známého prostředí Horáckého zimního stadionu. A to před rozhodující fází sezony. „Cíl je jasný, dostat se co nejdál. Všichni tam necháme všechno, aby se udělal co nejlepší výsledek, říká odhodlaně dvaatřicetiletý bojovník.

V Jihlavě se objevil již 21. ledna letošního roku. Tehdy ještě na straně soupeře – v dresu Havířova. Dukla v tomto utkání Slezany doslova udolala, zkraje třetí třetiny srovnával David Březina a v poslední minutě rozhodl Filip Seman o jihlavské výhře 3:2. „Hráli jsme tady nějakých čtrnáct dní zpátky nebo jak dlouho,“ vybavuje si Radek Hubáček a pokračuje. „Po špílu jsem jel kolem střídačky. Byl tam Jindra Hurda (masér Dukly – pozn. aut.), tak jsem ho šel pozdravit. Říkám mu: Zdar Draku. On na mě: Kdy se vrátíš do Dukly? A já: Třeba hned, běž to zařídit,“ směje se Radek Hubáček při vzpomínce na nedávný zápas Jihlava – Havířov.

O deset dní později (poslední lednový den, kdy vznikal rozhovor – pozn. aut.), již absolvoval první trénink pod vedením Petra Vlka a Františka Zemana. Přivítání v kabině bylo zřejmě úsměvné, jak napovídá odpověď. „Já bych to úplně nerozebíral, protože to není publikovatelné. Ale přijel jsem trošku později, protože z Brna jsem jel skoro dvě hodiny. Dálnice byla zasekaná, na 130. kilometru jsem chytl štrůdl. Byl jsem rád, že jsem vůbec dojel. Su rád, že su prakticky doma,“ sděluje Radek Hubáček pro něj typickým nářečím.

Kdo by si nepamatoval jednu z nejslavnějších českých pohádek Byl jednou jeden král. A na scénku, kdy král Já První v podání Jana Wericha nařídil od poddaných vybrat veškerou sůl. Králův služebník Atakdále, kterého fantasticky zahrál legendární Vlasta Burian, zapisoval každého, kdo mu sůl odevzdal. Při této scénce k Burianovi přišla babička-kořenářka Terezie Brzková a na otázku, odkud je, odpověděla: Já jsem všude zdejší. Stejnou větu použil také Radek Hubáček při dotazu, kolik hráčů ze současného kádru Dukly zná. „Tak samozřejmě tady v Dukle znám skoro všechny. Já jsem všude zdejší. Přišel jsem prakticky do svého.“ A není daleko od pravdy. Pří poslední sezoně „Hubase“ působilo v Jihlavě hned deset hráčů, kteří oblékají červenožlutý dres i letos.

Rozhovor s Radkem Hubáčkem o příchodu do Dukly a jeho působení v Anglii a Německu

Autor videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Radek Hubáček po třech letech v červenožlutém dresu. Byť v polovině zápasu proti Mostu dostal trest na dvě plus dvě minuty a soupeř obě přesilovky využil, mohl se nakonec jihlavský útočník radovat se svými spoluhráči ze zisku tří bodů. V čase 57:25 u pravé tyče mostecké branky sledoval, jak Tomáš Jiránek doráží kotouč za záda gólmana Patrika Spěšného a rozhoduje zápas. Foto: Tomáš Buksa


A nyní trošku nevážně

Hokejisté se kdysi rozpovídali, co pro ně znamená známý hokejový komentátor a expert Robert Záruba. Úsměvné video završil nečekanou odpovědí Radkův starší bratr Petr Hubáček, jenž nyní působí v Pardubicích a během své kariéry získal na mistrovství světa kompletní sbírku medailí.

Autor videa: YouTube kanál Tsony24


„Já jsem všude zdejší,“ sdělil se smíchem Radek Hubáček na dotaz, kolik současných spoluhráčů při svém návratu do Dukly zná a jak se dokázal v kabině aklimatizovat. V pohádce Byl jednou jeden král odpovídala v podobném duchu i babička-kořenářka Terezie Brzková králově služebnému Atakdále, kterého hrál Vlasta Burian, při evidenci výběru soli.

Autor videa: YouTube kanál Vzhůru do Grünbachu