4:3
(1:0, 1:3, 2:0)

Jihlava dokázala otočit zápas s Mostem, o třech bodech rozhodla v poslední destiminutovce

01.02.2017 / Tomáš Lysý

Úvodní třetina Dukle vyšla a v její polovině se prosadil Adam Zeman. Domácí tým měl více ze hry, ovšem další šance nevyužil. Skóre se tak měnilo až v sedmadvacáté minutě, kdy Most vyrovnal a načal tak přestřelku. Byť se Jihlava o čtyři minuty později opět dostala do vedení přesilovkovou dorážkou Josefa Skořepy, Mostu se vzápětí podařilo dokonale využít oslabení domácích na dvě plus dvě minuty a během šestadvaceti vteřin otočili hosté stav. Jihlavu to ale nezlomilo a ukázala, jakou má ve třetí třetině sílu. V padesáté minutě totiž srovnal kanonýr Jiří Říha a tři body přiřkl Dukle v čase 57:25 důrazem před brankou Tomáš Jiránek – 4:3!
01.02.2017 17:30, WSM Liga - 48. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Půža, Říha, Dundáček, Bilčík, Kajínek, Kaláb – Jergl, Seman, Důras – Diviš, Skořepa, Březina – Anděl, Zeman, Čachotský – Protasenja, Hubáček, Jiránek
4

HC Baník Most

Spěšný – Šefl, Hora, Walter, Černý, Rulík, Frolo – Veselý, Divíšek, Kubinčák – Jícha, Alinč, Rod – Smolka, Havlíček, Doležal – Stříbrný, Šimeček, Dufek
3
Branky a nahrávky: 10. Zeman (Čachotský, Říha), 31. Skořepa (Důras, Seman), 50. Říha (Skořepa, Dundáček), 58. Jiránek (Čachotský) – 27. Šimeček (Walter, Stříbrný), 34. Divíšek (Smolka, Černý), 34. Dufek (Šefl, Stříbrný). Rozhodčí: Obadal – Měkýš, Rampír. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1005. Střely na branku: 34:21. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3.

Průběh utkání

Vstup do utkání měla výrazně lepší Jihlava. Někteří fanoušci Dukly již po minutě a půl zvedali ruce na hlavu po ráně Důrase z pravého kruhu, která mířila na bližší šibenici. Puk se ale otřel o boční síť. Po akci čtvrtého jihlavského útoku, kde nastoupili dva novicové Radek Hubáček a Tomáš Jiránek, se dostal k odraženému puku mezi kruhy obránce Říha, ovšem Spěšný střelu vyrazil. Mostu se vůbec nevyvedla první přesilovka, naopak při vlastním oslabení zahrozila Jihlava. Seman po Dundáčkově střílené přihrávce tečoval kotouč k pravé tyči a gólman hostí na poslední chvíli zasáhl betonem. Hosté se do první vážnější šance dostali v šesté minutě, kdy Kubinčákovu střelu z levé strany nejprve schoval Škarek do lapačky a krátce poté měl zkušený forvard ještě větší možnost. Najel si na kruhy a přes clonícího spoluhráče Veselého vypálil, nicméně jihlavský muž v masce byl opět na místě.

Polovina deváté minuty přinesla velký jihlavský tlak, při kterém Spěšný úspěšně zasáhl proti Divišovi, Březinovi i Andělovi, tedy kompletním jihlavském druhém útoku. Nedlouho poté už inkasoval. Čachotský dal puk do jízdy na pravou stranu pro Adama Zemana, hbitý útočník si najel na kruh a prezentoval se chirurgicky přesným pokusem na vzdálenější tyč - 1:0. Jihlavským se poté příliš nevydařila přesilovka a v závěru třetiny odehrál puk domácí bek Dundáček před volnou klecí od Smolky, jenž se hnal za vyraženou střelou Doležala, ale i ta vyhráli červenožlutí první dvacetiminutovku zaslouženě.

Most začal hrozit začátkem druhého dějství, do kterého vstoupila Jihlava zle nedobře, aktivita druhého celku tabulky se totiž vytratila pryč. Černého dělovka od modré prošla vedle levé horní tyče, poté si Škarek poradil lapačkou i s Havlíčkovým zakončením z kruhů. Dukla poté nevyužila slibné přečíslení tři na jednoho, kdy Semanovu radost zastavila Spěšného vyrážečka, aby Most hned poté srovnal stav. Walterova střela od modré byla zblokována domácími hráči k pravému kruhu, kde se trefil do pravé šibenice Jaroslav Šimeček. Jeho gól odstartoval čtyřgólovou sedmiminutovku. Krátce po polovině zápasu totiž Jihlava nevyužila půlminutovou přesilovku pět na tři, ale při klasické početní výhodě dorazil Důrasovu pumelici do branky Josef Skořepa.

Aby toho nebylo málo, za dvě plus dvě minuty putoval na trestnou jihlavský navrátilec Hubáček a Most využil oba tresty. Navíc během 26 vteřin. Rozjetý Tomáš Divíšek převzal přihrávku od Smolky a z levého kruhu zamířil milimetrově přesně na vzdálenější tyčku. Hned poté bylo na mostecké střídačce ještě radostněji. Stříbrného rána Škarka nezaskočila, neujal se ani Śeflova dorážka, nicméně Jan Dufek již zblízka puk do volné klece usměrnil - 2:3. Hosté navíc mohli odskočit na dvě branky po jednom ze svých protiútoků, se kterým ale Dufek ani Kubinčák nenaložili optimálně. Svěřenci trenéra Aleše Tottera se i tak rozhodli, že budou trápit i další celek z první čtyřky tabulky, ovšem výrazně tomu dopomohla i Jihlava svým nevýrazným výkonem v prostřední dvacetiminutovce.

V kabině Dukly bylo asi o druhé přestávce řádně dusno, jelikož od začátku třetího dějství hýřili domácí aktivitou z první třetiny. Semanova výzva na teč z levé strany projela nikým neusměrněna kolem tyčky a Čachotský po individuální akci, kdy získal puk a namířil si to mezi dvěma hráči na branku, sice lehce rozhýbal Spěšného, jenže puk pod jeho betonem nezasunul. Gólman Mostu se vyznamenal i proti dorážce Říhy z kruhů, když si vyjel ven ze své klece a zmenšil soupeři střelecký úhel. V čase 49:12 už byl ale na nápřah nejlepšího střelce Dukly krátký. Jiří Říha opět ukázal svojí dělovou ránu a byť si na ní gólman sáhl, kotouč se doklouzal za čáru. Obránce Jihlavy tak zaznamenal devatenáctou trefu v sezoně a dále posouvá svůj vlastní rekord v počtu gólů daných obráncem za jednu sezonu WSM Ligy.

Domácí rázem ožili a tlačili se za třemi body. Říha při snaze o dvacátý gól nepřelstil Spěšného, Protasenjova teč střely Čachotského skončila na horní síťce. Domácí se hodně zlobili v polovině šestapadesáté minuty, kdy další dělovou ránu, tentokrát v podání Kalába, vyrazil mostecký gólman a když se puk po Důrasově dorážce dosoukal za čáru, sudí gól neuznal. Nerozhodl ani Březina, mířící z kruhů vedle levé tyčky. Poslední celek tabulky nakonec nápor Dukly neustál. Čachotský z levé strany přihrál na střed pásma Jiránkovi, jehož střelu Spěšný vyrazil. Autor přihrávky vrátil z nulového úhlu puk před branku a tam jej Tomáš Jiránek dotlačil do sítě a při svém prvním startu v červenožlutém dresu rozhodl zápas - 4:3. Mostu už ke srovnání nepomohla ani přesilovka, umocněná hrou bez gólmana.

Situace na prvních třech místech je tak zajímavá, jelikož Motor ztratil doma dva body s Prostějovem, stejně tak jako Kladno s Frýdkem-Místkem. Druhá Dukla tak ztrácí na Jihočechy čtyři body, naopak na Rytíře má dva body k dobru. Ztráta Mostu na záchranu se nenavýšila, jelikož Kadaň prohrála na Slavii. Zůstává tak dvanáctibodová, ovšem i s play-out mají Mostečtí na záchranu už jen deset klání.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (HC Most): První třetina byla vyrovnaná a ve druhé jsme dobře zareagovali na gól v oslabení. Do konce třetiny jsme byli lepší a tam se lámal zápas. Měli jsme odskočit na 4:2, ale neproměnili jsme šance. Ve třetí části byla Dukla lepší. Naše výsledky se opakují - nedisciplinovaností, zbytečnými vyloučeními, psychikou, kdy je tým poslední, nevěří si a nepodrží kotouč. Je škoda, že jsme nemohli využít Kristiana Reichela a Rosťu Martynka, protože by nám pomohli. Ale když je lepší, aby trénovali než hráli zápas, tak to musíme respektovat.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): První třetinu jsme zvládli herně dobře, bohužel jsme to nevyjádřili gólově. Nicméně druhou třetinu jsme hrubě nezvládli. Hráči si mysleli, že to půjde tak, jako to šlo v první části. Bohužel soupeř nás zaskočil a druhou dvacetiminutovku po právu vyhrál. Před třetí třetinou bylo v kabině trošku dusno. Hráči si to vzali, udělaly se korektury v sestavě a tři body zůstaly doma - i když jsme se na ně hodně nadřeli.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie