Cesta do Kadaně má jasný cíl. Dukla chce na ledě Sportovního klubu po dvou letech zvítězit a zapsat 100 bodů

04.02.2017 / Tomáš Lysý

Kadaň. Někdejší královské město a důležité turistické centrum severozápadních Čech. Do své písně si jej vybrala i oblíbená česká rocková skupina Kabát. A také jedno ze čtrnácti měst na mapě druhé nejvyšší české hokejové soutěže. Právě na led SK Kadaně míří Dukla Jihlava k dalšímu zápasu finišující základní části WSM Ligy. Utkání na neútulném stadionu partnerského týmu Chomutova, který od letošní sezony využívá i pomoc hráčů z Karlových Varů, nejsou pro Duklu moc příjemné. Z osmnáctitisícového města si odvezla vítězství naposled v roce 2015, poté v Kadani prohrála třikrát za sebou shodným výsledkem 2:3 (jednou po nájezdech). Nepříznivou bilanci posledních let budou chtít jihlavští hokejisté zlomit v sobotu 4. února 2017 od 17 hodin. Utkání můžete sledovat živým přenosem prostřednictvím TV Com.

Předešlý domácí zápas dokázala Dukla dovést do zdárného konce v závěrečných deseti minutách. Poslední celek tabulky Most nebyl vůbec jednoduchým soupeřem, jak by se dle tabulkového postavení mohlo zdát. První třetina vyšla Jihlavě výborně a při spoustě šancí se trefila jednou zásluhou Adama Zemana. Hosté sice ve druhé třetině srovnali krok a Dukla se dokázala přesilovkovou dorážkou Josefa Skořepy dostat do vedení, nicméně Most poté během 26 sekund využil obě vyloučení domácího Radka Hubáčka na dvě plus dvě minuty a rázem vedl. Padesátá minuta však přinesla srovnání stavu zásluhou Jiřího Říhy a jakékoliv naděje posledního celku tabulky na bodový zisk odvál čas 57:25. Tomáš Čachotský zavezl puk do pásma, Radek Hubáček způsobil před brankou Patrika Spěšného pořádný vzruch a další novic v jihlavské sestavě Tomáš Jiránek se uvedl na Horáckém zimním stadionu vítězným gólem. Nedobře vyvíjející zápas tak Dukla dokázala ve třetí třetině otočit na 4:3 a získat tři body. A to hodně důležité, neboť první Motor i třetí Kladno na domácím ledě prohráli v nájezdech, resp. v prodloužení. Čtyři kola před koncem má Jihlava 97 bodů. Na první České Budějovice ztrácí čtyři body, naopak na třetí Rytíře získala dva body k dobru.

Čtěte také: Pohled na tabulku WSM Ligy. Jak to vypadá s šancemi týmů na umístění po 52. kole

Nyní čeká na jihlavské hokejisty další soupeř, který bojuje o záchranu WSM Ligy – Kadaň. Ta má však proti poslednímu Mostu pár trumfů v rukávu. Tím hlavním je náskok dvanácti bodů, který se zdá nedostižitelný. Ale jen zdánlivě. Oba soupeře čeká v 51. kole vzájemný zápas (na ledě Kadaně) a po konci základní části následuje ještě šestikolové play-out. V dosavadních třech utkáních letošní sezony drží oba celky výhodu domácího prostředí. Most porazil Kadaň doma dvakrát 3:2, Sportovní klub vyhrál na svém ledě 4:2. Kadaň navíc dokáže poměrně pravidelně střídat vítězství a porážky, v předešlých deseti utkáních čtyřikrát vyhrála, šestkrát padla a získala dvanáct bodů z třiceti možných. Most naopak během předchozích deseti kol uhrál jen dvě vítězství, z toho jedno v prodloužení. I zde tedy hledat příčiny, proč má Sportovní klub na třináctém místě poměrně pohodlný „záchranářský“ náskok.

Z výše uvedeného je jasně patrné, že letošní sezonu nebudou v Kadani hodnotit zrovna dvakrát pozitivně, ať již skončí záchranou či sestupem o patro níže. Trhači, jak si klub od nové sezony říká, mohou zapomenout na předkolo vyřazovací části, do kterého se loni podívali a nakonec podlehli 1:3 na zápasy pozdějšímu semifinalistovi z Ústí nad Labem. Letos to tak slavné není, přitom kádr rozhodně Kadaňští špatný nemají. Vždyť jména jako Jakub Trefný, Jaroslav Kůs nebo Darek Hejcman v sobě mísí zkušenost, vycházející šikovnou střední generaci nebo dravé mládí. Druhý jmenovaný je nejproduktivnějším hráčem týmu (9+30), dvaadvacetiletý Hejcman je zase s dvanácti góly nejlepším střelcem.

Jihlavští fanoušci najdou v kadaňské sestavě některá hodně známá jména, která Dukle pomohla k loňské účasti v baráži. Kadaň je partnerským týmem Chomutova a od nové sezony využívá také služeb hokejistů Karlových Varů. Letos tak za Trhače nastupují i Martin Kohout, Ondřej Beránek, Denis Šimek, Tomáš Harkabus nebo Ondřej Šafář. Do známého prostředí se vrací také bývalý hráč Chomutova Šimon Szathmáry, jenž ale v dospělém hokeji od Pirátů pořádnou šanci nedostal a nastupoval právě ve WSM Lize za Kadaň. Za Trhače letos odehrál osm zápasů s bilancí gólu a asistence a v polovině října se po čtyřech letech vrátil do Jihlavy, ze které odešel jako mladší dorostenec.


Předchozí vzájemný zápas:

36. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – SK Trhači Kadaň 1:2
V předehrávce 36. kola, které jinak bylo na programu mezi Vánocemi, padly v první třetině dvě branky. O obě se zasloužili hráči, kteří loni oblékali dres Dukly – Tomáš Harkabus a Martin Kohout. Kadaň tak měla po dvaceti minutách dvougólový náskok. Ten se po druhé části zmenšil na rozdíl jedné přesné trefy, v polovině zápasu se při vlastním oslabení totiž prosadil Anatolij Protasenja. V závěrečné dvacetiminutovce již gól nepadl a Jihlava doma opět prohrála výsledkem 1:2. Dukla si tak připsala pátou porážku v řadě, ovšem od té doby vyhrála dalších dvacet utkání z dvaadvaceti.

Branky a nahrávky: 29. Protasenja (Jergl) - 3. Harkabus (Kohout, Stloukal), 18. Kohout (Harkabus, Stloukal). Rozhodčí: Kubičík – Hanzlík, Lukš. Vyloučení: 3:4. Bez využítí. V oslabení: 1:0. Diváci: 860. Střely na branku: 30:25. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Dundáček, Říha, Kaláb, Kajínek, Dobrovolný, Szathmáry, Bilčík – Diviš, Skořepa, Čachotský – Jergl, Seman, Důras – Protasenja, Stoklasa, Danišovský – Jícha, Březina

SK Trhači Kadaň: Lukeš – Černý, Trefný, Tomeček, Cestr, Šafář, Šimek, Popela – Kohout, Stloukal, Harkabus – Hlava, Hejcman, Beránek – Vaněk, Osmík, Vrána – Chrpa, Wágner, Ringler

ZAČÁTEK I KONEC S KADANÍ. V listopadu loňského roku sehrála Dukla pět zápasů po sobě, ze kterých odešla poražena a připsala si pouze bod za domácí porážku v prodloužení s Frýdkem-Místkem. Série pěti neúspěchů byla zahájena zápasem v Kadani (prohra 2:3) a završila jí porážka na domácím ledě se stejným soupeřem 1:2. Od tohoto zápasu sehrála Jihlava dalších dvaadvacet utkání, ve kterých si připsala rovných dvacet vítězství. Foto: Tomáš Buksa


49. kolo WSM Ligy, sobota 4. února 2017:

ČEZ Motor České Budějovice – HC Stadion Litoměřice (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC AZ Havířov 2010 (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – Rytíři Kladno (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC Slavia Praha (17:00)
SK Trhači Kadaň – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Most – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)

50. kolo WSM Ligy, středa 8. února 2017:

SK Horácká Slavia Třebíč - SK Trhači Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Stadion Litoměřice - HC Most (18:00)
HC Slavia Praha - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
Rytíři Kladno - HC ZUBR Přerov (18:00)
HC AZ Havířov 2010 - LHK Jestřábi Prostějov (18:00)

51. kolo WSM Ligy, sobota 11. února 2017:

HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – HC AZ Havířov 2010 (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Rytíři Kladno (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Frýdek-Místek – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
SK Trhači Kadaň – HC Most (17:00)

52. kolo WSM Ligy, pondělí 13. února 2017:

HC Benátky nad Jizerou – HC AZ Havířov 2010 (neděle 12. února 2017, 17:00)
HC Most – HC Frýdek-Místek (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Stadion Litoměřice – SK Trhači Kadaň (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Slavia Praha – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Rytíři Kladno – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)

Dohrávky:

48. kolo, pondělí 6. února 2017: HC Benátky nad Jizerou – HC ZUBR Přerov (17:30)
35. kolo, úterý 7. února 2017: LHK Jestřábi Prostějov – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)


Tabulka WSM Ligy po 48. kole: