Základní část WSM Ligy finišuje. Dukla hostí Frýdek-Místek a míří k vyrovnání bodového maxima ze sezony 2013/2014

07.02.2017 / Tomáš Lysý

Už pouze tři kola zbývají do konce základní části WSM Ligy. Během nich se rozluští několik tajenek. Napovědět může již 50. kolo, které je na programu ve středu 8. února 2017. Jeden ze sedmi zápasů se odehraje od 17:30 na Horáckém zimním stadionu, kde Dukla Jihlava změří síly s Frýdkem-Místkem. Jihlavští hokejisté bojují na dálku s Kladnem o druhé místo v tabulce, Slezané jakožto nováček soutěže atakují postup do předkola play-off s výhodou úvodních dvou utkání v domácím prostředí. Ve všech třech letošních vzájemných zápasech se vždy radoval hostující tým. Zůstanou tentokrát body na domácím stadionu a zapíše tak Dukla šesté vítězství v řadě?

Nepříznivá bilance zlomena. Dvakrát v loňské sezoně zajížděla Jihlava na led Kadaně a dvakrát prohrála 2:3 (z toho jednou po nájezdech). Ani letošní první výjezd do nevlídného prostředí chomutovské farmy, která využívá i hráče z Karlových Varů, nebyl pro Duklu úspěšný, a opět prohrála 2:3 gólem z předposlední minuty. Podruhé se na ledě Sportovního klubu již radovala. V sedmnácté minutě otevřel skóre Adam Zeman a poté se více jak půl hodiny čekalo na další branku. Ta sice padla do jihlavské sítě a bylo tak srovnáno, ovšem v prodloužení se Filip Seman prezentoval šikovnou tečí střely Jiřího Říhy, dal svůj letošní osmý vítězný gól (žádný hráč WSM Ligy jich nyní nemá více) a Dukla tak jela po dvou letech z Kadaně s vítězstvím.

V tabulce to znamená jediné. Jihlavští mají aktuálně 99 bodů a jsou stále na druhém místě, kde mají na třetí Kladno náskok jednoho bodu. Vedoucí Motor je o něco odskočený, po dvou domácích porážkách za jeden bod zvítězil v dohrávce na ledě Prostějova a patří mu první místo se 105 body. Zároveň se sluší podotknout, že Dukla již překonala loňský zisk ze základní části, kdy měla po 52. kolech přesně 98 bodů. K vyrovnání klubového maxima v první lize chybí Jihlavě jedno vítězství, protože v ročníku 2013/2014 nasbírala celkem 102 bodů.

Live přenos, onlajn

Všechny zápasy Dukly můžete živě sledovat na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava. Přenosy utkání nadále zajišťuje promoTEAM HCD - HZStv1.
Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu.

Vůbec první utkání mezi Duklou Jihlava a Frýdkem-Místkem se odehrálo v hale Polárka. Z města na historickém zemském pomezí Moravy a Slezska si jihlavský tým odvezl jednoznačné vítězství 4:0 a gólman Miroslav Svoboda vychytal proti svému bývalému klubu čisté konto. Blízko k němu byl i doma. Dukla totiž od poloviny zápasu držela vedení 1:0, jenže farmářský tým Třince stačil čtyři minuty před koncem vyrovnat. V následném prodloužení dokázali Slezané letos jako jediní Jihlavu porazit, protože v dalších třinácti případech (včetně nájezdů) se radovali červenožlutí ze zisku dvou bodů. A to i ve druhém utkání na ledě Frýdku-Místku. Třetí třetina tehdy přinesla hodně divoký závěr. Dukla během 32 vteřin otočila z 1:2 na 3:2 a byť domácí ihned srovnali, výhře hostí 4:3 v prodloužení zabránit nedokázali.

Získaný bod tehdy Slezanům stačil k udržení naděje na předkolo play-off a během dalších osmi zápasů udělal nováček WSM Ligy výrazný krok k vyřazovacím bojům. Z čtyřiadvaceti možných bodů získal Frýdek-Místek celkem třináct a vyhoupl se na deváté místo. Zde mají Slezané náskok čtyř bodů a lepší vzájemné zápasy oproti Litoměřicím, které nedobrovolně „drží“ jedenáctou a první nepostupovou pozici. Frýdeckomístečtí mohli své postavení vylepšit v posledním utkání, kdy ale doma před více jak dvěma tisícovkami diváků podlehli Slavii po vyrovnaném průběhu 2:3.

S koncem přestupové uzávěrky proběhly v kádru Frýdku-Místku dvě změny. Obranu, ve které hraje i ex-jihlavský Miha Štebih, posílil obránce René Piegl, jenž rozvázal smlouvu v Hradci Králové a skončilo tak i jeho angažmá v partnerských Litoměřicích. V kolonce odchodů je jméno Jan Zahradníček, jehož novým týmem je Přerov. Nejproduktivnějším hráčem nováčka WSM Ligy je polský reprezentant Aron Chmielewski, jenž během 38 utkání nastřádal dobrých 33 bodů za 14 gólů a 19 asistencí. Pětadvacetiletý útočník, jenž je zároveň nejlepším střelcem Frýdku, letos stihl odehráti i dvanáct utkání za partnerský Třinec, ve kterých dal dva góly. Pilířem zadních řad je Jakub Kania a Bohumil Jank, který ale více hraje právě v dresu extraligových Ocelářů. Jednoznačná jednička týmu je gólman Juraj Šimboch, který odchytal již šestatřicet utkání.


Předchozí vzájemný zápas:

Dohrávka 37. kola WSM Ligy: HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava 3:4 pr.
Na úvodní branku dohrávky 37. kola mezi Frýdkem-Místkem a Jihlavou se čekalo až do pětatřicáté minuty, kdy domácí poslal do vedení jejich nejproduktivnější hráč Aron Chmielewski. Dukla prolomila neprůstřelnost Lukáše Danečka ve 47. minutě, potřetí v sezoně skóroval Tomáš Kaláb. Ovšem to byla jen předzvěst divokého průběhu závěrečného dějství. Za čtyři minuty Slezané opět vedli po gólu ex-jihlavského zadáka Mihy Štebiha. Jihlavě ale stačilo jen 32 vteřin k otočení skóre, zásluhou Tomáše Čachotského a Michala Důrase rázem hosté v čase 56:15 vyhrávali. Frýdek však stihl v předposlední minutě poslat zápas do prodloužení. Dukla v něm opět potvrdila, že jí letos nastavené časy, resp. nájezdy, jdou, a Tomáš Čachotský druhým gólem zápasu rozhodl o dvou jihlavských bodech - 3:4 po prodloužení.

Branky a nahrávky: 35. Chmielewski (Jašek, Adámek), 51. Štebih (Chmielewski, Rufer), 59. Pechanec (Chmielewski, Jašek) - 47. Kaláb (Dundáček, Diviš), 56. Čachotský (Zeman, Skořepa), 57. Důras, 62. Čachotský (Skořepa). Rozhodčí: Dědek – Reich, Měkýš. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1388. Střely na branku: 38:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4.

HC Frýdek-Místek: Daneček – Kania, Adámek, Štebih, Roman, Jáchym, Jank – Chmielewski, Pechanec, Jašek – M. Kovařčík, Cienciala, O. Kovařčík – Půhoný, Rufer, Franek – Samiec, Jaroš, Klimša

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Říha, Kajínek, Bilčík, Půža, Dundáček, Kaláb, Dobrovolný – Důras, Skořepa, Jergl – Březina, Seman, Anděl – Čachotský, Zeman, Diviš – Jícha, Stoklasa, Szathmáry

URPUTNÝ BOJ S FRÝDKEM. Nováček WSM Ligy dokázal Duklu ve všech třech vzájemných utkáních přestřílet. Doma nejprve 33:31 a poté 38:24, nicméně Jihlava vyhrála 4:0 a následně 4:3 v prodloužení. Na Horáckém zimním stadionu byl v polovině listopadu k vidění hodně bojovný hokej, kdy hosté vyhráli 2:1 v prodloužení. Dukla vystřelila na branku Lukáše Danečka třicetkrát, ovšem radovala se pouze z jedné branky. Domácí gólman Miroslav Svoboda, který nastoupil do všech tří letošních zápasů Dukly proti Frýdku, dokázal zneškodnit třiatřicet střel z celkových pětatřiceti. Foto: Tomáš Buksa


50. kolo WSM Ligy, středa 8. února 2017:

SK Horácká Slavia Třebíč - SK Trhači Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Stadion Litoměřice - HC Most (18:00)
HC Slavia Praha - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
Rytíři Kladno - HC ZUBR Přerov (18:00)
HC AZ Havířov 2010 - LHK Jestřábi Prostějov (18:00)

51. kolo WSM Ligy, sobota 11. února 2017:

HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – HC AZ Havířov 2010 (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Rytíři Kladno (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Frýdek-Místek – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
SK Trhači Kadaň – HC Most (17:00)

52. kolo WSM Ligy, pondělí 13. února 2017:

HC Benátky nad Jizerou – HC AZ Havířov 2010 (neděle 12. února 2017, 17:00)
HC Most – HC Frýdek-Místek (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Stadion Litoměřice – SK Trhači Kadaň (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Slavia Praha – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Rytíři Kladno – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)


Tabulka WSM Ligy po 49. kole: