Je to sen zahrát si za Duklu. Kvůli tomu jsem chodil od pěti let na zimák, sděluje mladý obránce David Váňa

09.02.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Takřka čtrnáct stovek diváků muselo v posledním domácím utkání Dukly v základní části letošní sezony dlouho čekat, než se jihlavští hokejisté prosadili. Frýdek-Místek totiž hodně urputně bránil vedení ze začátku druhé třetiny, ale nakonec odjel domů s prázdnou. Jihlava totiž ve třetí třetině otočila zápas z 0:1 na 2:1 a u obou gólů byl i mladý obránce juniorského týmu David Váňa, jenž si odbyl premiéru v A-týmu. „Den před zápasem jsem se dozvěděl, že budu hrát. Noc byla klidná. Radši jsem to nechtěl moc řešit, abych se nedostal nějak pod tlak. A nakonec se mi hrálo úplně dobře,“ sděluje své první pocity po premiéře mezi muži.

Výčet jmen, která nemohla zasáhnout do utkání proti Frýdku-Místku, byl pořádně dlouhý. Gólman Miroslav Svoboda, obránci David Kajínek, Tomáš Kaláb, Šimon Szathmáry, Petr Šidlík či útočníci David Březina, Michal Důras a Lukáš Jícha. K tomu samozřejmě i dlouhodobě zraněný kapitán týmu Jiří Dobrovolný. Premiéru si mohl odbýt i obránce juniorky Ladislav Pospíchal, kterému se v letošní sezoně daří podobně jako Jiřímu Říhovi v Áčku. Jenže nadějný zadák, který nedávno podepsal s Duklou profesionální smlouvu, teprve po zranění začíná s tréninkem. Někteří další hráči, kteří do zápasu proti Slezanům šli, nebyli v ideálním zdravotním rozpoložení. Trenér Petr Vlk tak musel přesunout útočníka Patrika Danišovského z útoku do obrany a ukázal na trio mladých nadějných hráčů. Nejlepší střelec juniorského týmu Dukly David Čermák nastoupil k pěti utkáním za A-tým již před svým zraněním. Křest ohněm zažili jeho dva spoluhráči z nejstaršího mládežnického týmu Jihlavy – obránci David Váňa a Matěj Vála, přičemž druhý jmenovaný je věkem ještě starší dorostenec, stejně jako Jakub Škarek.


V první obranné dvojici hrál po boku Jiřího Říhy právě David Váňa. Od nového rekordmana WSM Ligy v počtu gólů vstřelených obráncem během jedné sezony se toho hodně učil. „Já ho sleduju už od pondělí (6. února 2017 – pozn. aut.) na tréninku. On je prostě neskutečný, co dělá a jak maká. Nevím, jestli to byl sen, ale bylo fakt dobré si s ním zahrát,“ prozrazuje po utkání jihlavský odchovanec a vzápětí již upřímně přiznává, že další velké přání se mu splnilo právě utkáním za jihlavský A-tým. „Zápas jsem si moc užil. Je to sen zahrát si za Duklu. Kvůli tomu jsem už od pěti let chodil na zimák, abych si za muže jednou zahrál,“ vyznává se.

Čtěte také: Byl to těžký zápas, protože je nás strašně moc zraněných. Ale zvládli jsme to, těší Josefa Skořepu

Na svojí premiéru bude určitě vzpomínat v dobrém. Jihlavští hokejisté totiž ve třetí třetině otočili skoré na 2:1 a zapsali si důležité tři body, které jim hodně přiblížily druhé místo po základní části. David Váňa byl navíc u obou jihlavských branek. Nejprve nahrál Tomáši Jiránkovi, jenž posunul puk na Filipa Semana. Po jeho přihrávce zakončil hezkou souhru vyrovnáním Aleš Jergl. Čtyři minuty před koncem pak devatenáctiletý obránce udržel spolu s Tomášem Jiránkem puk na modré a ve finále celé akce rozhodl utkání Josef Skořepa po výzvě Richarda Diviše. „Soupeř byl nepříjemný. Měli jsme šance, ale nedali jsme je. Ve třetí třetině se to zlomilo, padly tam dva góly. Naštěstí jsme to usekali i v posledním střídání,“ pochvaluje si uhájenou výhru David Váňa, který se dozvěděl den před utkáním, že bude hrát. Nervozitu přes noc nepociťoval, a to ani na začátku utkání při prvním buly. „Čekal jsem, že to na mě padne, ale byl jsem překvapivě v klidu,“ říká smypaticky.

Videoohlasy s Davidem Váňou


Otázku ohledně zařazených mladíků Davida Váňi a Matěje Vály do jihlavské sestavy zodpovídal na pozápasové tiskové konferenci také jihlavský trenér Petr Vlk. „Dva naši kluci poprvé nastoupili za dospělý tým, navíc v obraně, kde je to cítit ještě více, a proti soupeři, který takto bruslí a je aktivní do protiútoku. Potřebovali se s tím srovnat, první třetina tím byla ovlivněná,“ domnívá se jihlavský lodivod, který dva nováčky vzápětí chválí a přidává i závěrečný bonmot. „Skočili do toho rovnýma nohama, ale myslím si, že se toho zhostili dobře. Člověk přece jen bere v úvahu, že je to jejich první zápas. Takže až budou hrát desáté utkání, tak je také zdrbem,“ usmívá se Petr Vlk.

Hodnocení trenérů: Marek Malík (HC Frýdek-Místek) a Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih z utkání HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek 2:1

Autor: YouTube HZStv1


Vítěznou děkovačku si po výhře nad Frýdkem-Místkem užili i junioři David Čermák (vlevo) a David Váňa. Foto: Tomáš Buksa


Premiéru za A-tým Dukly si vedle Davida Váni odbyl také další obránce Matěj Vála, jenž je vůdcem obrany staršího dorostu. Foto: Tomáš Buksa