Motor se po dvou letech znovu probojoval do baráže. Tentokrát v ní nechce hrát druhé housle

02.04.2017 / Tomáš Lysý

ČEZ Motor České Budějovice, HC Dukla Jihlava, HC Energie Karlovy Vary a HC Dynamo Pardubice. Co tým, to bývalý mistr ligy. Dohromady má tento kvartet dvacet mistrovských titulů. Nyní budou tyto čtyři celky bojovat v letošní baráži o dvě extraligové vstupenky pro sezonu 2017/2018. Závěrečná část barážového představení se týká Motoru České Budějovice, jenž je již po čtyři roky soupeřem Dukly ve WSM Lize. Jihočeši se dostali do baráže znovu po dvou letech a určitě by chtěli nasbírat více bodů, než v roce 2015, kdy jich v prolínací soutěži získali pouze devět.

Zajímavost: Filip Dundáček se v jednom utkání základní části proti Motoru popral

V základní části na sebe oba celky narazily čtyřikrát a vždy se jednalo o extrémně vyrovnaná utkání. Tři z nich skončily rozdílem jediné branky při výsledku 2:1 (jednou v prodloužení), jeden zápas byl ukončen také v prodloužení, ovšem po výsledku 3:2. Kvartet duelů má společného jmenovatele – všechny vyhrála Dukla Jihlava. 26. listopadu si navíc jako první tým probíhajícího ročníku odvezla z Budvar Areny vítězství, které bránil vlastním tělem obránce Dukly Filip Dundáček – krátce po vítězném gólu Davida Březiny z pětačtyřicáté minuty se popral s domácím Benjaminem Walkerem. „Budou to podobné zápasy jako v základní části. Těžké se skvělou diváckou kulisou. Budou rozhodovat maličkosti a bude to o jednom, o dvou gólech. Na atmosféru se těším. V Budějovicích bývá většinou narváno a poslední zápas tady v Jihlavě proti Motoru přišlo také dost lidí. Doufám, že bude plnej barák,“ sděluje mladý jihlavský zadák.

Filip Dundáček o utkání proti Českým Budějovicím

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Historie: Po premiérovèm titulu jen jedno play-off, jinak boj o udržení...

První zmínka o českobudějovickém hokeji se datuje k roku 1911 v kronice klubu SK České Budějovice. Jak už to tak bývá, začátky nebyly zcela jednoduché. Hokejoví průkopníci hráli bandy-hokej, první utkání v Budějovicích bylo hráno dne 12. ledna 1913. Rozmach hokeje bohužel přibrzdila první světová válka. Ovšem již šest let po jejím skončení sehráli Českobudějovičtí premiéru v klasickém hokeji. Vznik klubu navazujícího na dnešní Motor České Budějovice se datuje na 10. leden 1928, kdy se sloučily kluby Viktorie České Budějovice a Slovan České Budějovice do jednotného celku s názvem AC Stadion České Budějovice.

Za dalších devět let, krátce před vypuknutím druhé světové války, se českobudějovický hokej mohl radovat z prvního medailového úspěchu – třetího místa v československé hokejové lize. Od roku 1948, kdy moc v tehdejším Československu začala přebírat Komunistická strana, si klub prošel – stejně jako prakticky všechny sportovní oddíly a uskupení – několika změnami názvů. A také získal svůj doposud jediný mistrovský titul – v sezoně 1950/1951 pod názvem ZSJ SKP JNV České Budějovice. Dva roky poté, kdy se klub jmenoval TJ Slavoj České Budějovice, přišel další úspěch v podobě bronzových medailí.

Slovo Slavoj v názvu klubu vydrželo až do roku 1965. Toto období nebylo psáno v historických análech českobudějovického hokeje zlatým písmem, jelikož se klub pohyboval na hranici první a druhé ligy (sezony 1963/1964 – 1967/1968 strávil ve druhé nejvyšší hokejové soutěži) a navíc se potýkal se složitou finanční situací. Dne 4. října 1965 začal klub vystupovat pod názvem TJ Motor České Budějovice, jelikož jej převzal pod svojí patronaci národní podnik Motor a dovedl jej znovu do nejvyšší soutěže (v roce 1968 a v roce 1970). Těsně pod vrcholem zůstali Českobudějovičtí v roce 1981, kdy se jim podařilo skončit na druhém místě.

V letech 1992 – 2006 vystupoval klub jako HC České Budějovice a zapsal si do sbírky úspěchů další bronz, který vybojoval v sezoně 1994/1995. Poněkud černější vzpomínky mají Jihočeši na rok 2004, kdy se jim vůbec nedařilo a museli hájit svojí extraligovou účast v baráži. To se jim však nepovedlo. Prakticky každý fanoušek Dukly Jihlava si určitě vzpomene na barážové tažení a výhru červenožlutých 4:0 na zápasy. Hned další sezonu se ale Českým Budějovicím podařil návrat zpět mezi elitu. Celá sezona byla poznamenána výlukou NHL a Jihočeši získali do svého kádru taková esa jako Václava Prospala, Radka Dvořáka, Radka Martínka, Romana Turka, Stanislava Neckáře či Andrewa Ference. Ačkoliv se v semifinále první ligy pořádně trápili a byli krok od vyřazení Chomutovem, nakonec se dostali do baráže a tentokrát si s Duklou karty vyměnili – porazili jí 4:1 na zápasy.

Rok 2006 přinesl další zásadní změnu, klub získal jako nového generálního partnera společnost Mountfield a její název prošel i do jména celku. HC Mountfield dosáhl v sezoně 2007/2008 doposud posledního medailového úspěchu. Jihočeši skončili po základní části na prvním místě, nicméně znovu jako v předešlém ročníku vypadli v semifinále. Po obrovské bitvě prohráli rozhodující sedmý zápas doma s Karlovými Vary 1:2 a nakonec brali třetí místo. Působení společnosti Mountfield v českobudějovickém hokeji mělo smutný konec, protože po sezoně 2012/2013 se firma rozhodla o přesunu extraligového hokeje z Českých Budějovic do Hradce Králové. Najednou nebylo jasné, zda se v jihočeské metropoli vůbec bude hrát hokej. Nicméně parta kolem Radka Bělohlava, Romana Turka, Petra Sailera, Aleše Kotalíka, Stanislava Bednaříka a věrných fanoušků postavila klub znovu na nohy a pod názvem Motor jej přihlásila do druhé nejvyšší české hokejové soutěže. V jejím prvním roce se kompletně nově sestavený tým neprobojoval do play-off, ovšem o rok později již Budvar Arena viděla baráž o extraligu, ve které Českobudějovičtí získali devět bodů a v konkurenci Olomouce, Chomutova a Slavie Praha nepostoupili. Loni mířil Motor také vysoko, jenže v semifinále doplatil na rozsáhlou marodku, kvůli které musel postavit prakticky dvě lajny juniorů, a skončil na holích Slavie těsně před barážovou branou.

S využitím www.hcmotor.cz

Motor České Budějovice v letošní sezoně vyhrál základní část WSM LIgy, když po dvaapadesáti kolech získal 111 bodů a byl první o čtyři body před Jihlavou. Protože Českobudějovičtí úspěšně zvládli čtvrtfinále i semifinále, mohli se radovat z trofeje pro Mistra WSM Ligy 2016/2017. Foto: ČEZ Motor České Budějovice


Letošní sezona: Motor je mistrem WSM Ligy, ovšem hlavním cílem je úspěch v baráži

České Budějovice před sezonou angažovaly trenéra Antonína Stavjaňu s třemi jasnými úkoly – vyhrát základní část WSM Ligy, uspět v play-off a pokusit se o návrat do extraligy v baráži. Dva cíle si může zlínský patriot odškrtnout jako splněné. Ačkoliv se v základní části letošní WSM Ligy objevilo na prvním místě několik týmů, v závěru se tabulka ustálila. Motor po dvaapadesáti kolech skončil na nejvyšším stupínku se 111 body.

Stadion: Budvar aréna, kapacita 6.421 míst (5.870 k sezení)
Webové stránky: www.hcmotor.cz
Realizační tým
Soupiska A-týmu

Vyřazovací část vyšla českobudějovickému celku na jedničku. Jestliže loni vyřadil Motor ve čtvrtfinále přerovské Zubry 4:1 na zápasy, tentokrát to bylo ještě jednoznačnější a nepovolil svému soupeři ani zápas. V semifinále pak přišla velká odplata za předchozí rok. Jak již bylo zmíněno, v předešlé sezoně doplatily České Budějovice na rozsáhlou marodku a v semifinále podlehly Slavii Praha 0:4 na zápasy. Tentokrát se museli Pražané před svým soupeřem sklonit. Jihočeši vyhráli celou sérii 4:1 a po závěrečné siréně pátého utkání se mohli radovat nejen z postupu do baráže, ale i z trofeje pro mistra WSM Ligy 2017.


Statistiky Českých Budějovic – základní část 2016/2017 a play-off WSM Ligy 2017


Tabulka základní části WSM Ligy ročníku 2016/2017