Šel jsem do třetího nájezdu s tím, že když ho chytím, tak vyhrajeme, usmívá se Jakub Škarek

03.04.2017 / Tomáš Lysý

Rozloučil se s týmem nejlépe, jak mohl – vychytanou výhrou nad Pardubicemi v prodloužení a poté proti Motoru na samostatné nájezdy. Jakub Škarek si totiž den po vítězném barážovém utkání proti Českým Budějovicím sbalil veškerou výstroj a připojil se k reprezentaci do 18 let. Svěřence trenéra Václava Varadi a jihlavského kouče juniorů Patrika Augusty totiž čeká vrchol sezony v podobě mistrovství světa. „Dukla je můj srdeční klub. Budu klukům fandit a držet jim palce, aby baráž dotáhli do sladkého konce. Rád bych jim nějak pomohl, ale teď už si to musí odbojovat sami. Když budou hrát tak, jako doposud, tak to zvládnou,“ říká sedmnáctiletý jihlavský odchovanec.
Foto: Luboš Vácha/hokej.cz

V loňské sezoně měl jet Jakub Škarek na světový šampionát hráčů do osmnácti let také, ovšem za Duklu v baráži nemohl nastoupit gólman David Honzík a červenožlutí by tak rázem postrádali dva nejlepší statisticky nejlepší brankáře základní části WSM Ligy 2015/2016, kteří dostávali v jihlavské brance rovnoměrnou příležitost. Tentokrát už strážce svatyně Dukly na MS U-18 míří. „Už v prosinci jsem inicioval jednání s vedením jihlavského klubu, bylo to během našeho krátkého kempu, který jsme tam měli. Domluvili jsme se, že Kuba nastoupí k týmu první dubnový týden. Lidem z Dukly bych tím chtěl poděkovat za vstřícný postoj,“ vzkazuje pro hokej.cz trenér reprezentační osmnáctky Václav Varaďa.

Hokej.cz: Videosestřih HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice 2:1 sn.

Jihlava v baráži slaví po nájezdech proti Motoru už třetí vítězství

David Kajínek: Je krásné, že vedeme, ale musíme jít zápas od zápasu

Jakub Škarek tak dobře věděl, že dres Dukly obleče v letošní sezoně naposledy při domácím utkání proti Českým Budějovicím. Chtěl se rozloučit vítězně a to se mu také povedlo. Byť to stálo hodně úsilí. Během posledních pěti minut základní hrací doby čelili Jihlavští dvěma oslabením. „Chtěl jsem, abychom hlavně nedostali gól, protože pak bychom už vyrovnávali jen těžko. Motor totiž výborně bránil,“ uvědomuje si Jakub Škarek. Prodloužení pak uplynulo velice rychle, protože během pěti minut nedošlo ani k jednomu přerušení. Jihlava se tak nedostala ke své oblíbené hře tři na tři. Nejde Vám to dohromady? Pak vězte, že prvních sedm vteřin prodloužení dohrávali domácí oslabení. Když se vyloučený Tomáš Kaláb vrátil na led, pokračovalo se ve čtyřech na obou stranách. Pakliže by se hra přerušila, šlo by se do tří, ovšem celých pět minut uplynulo bez prodlevy. „Ještě jsem nezažil, aby se prodloužení hrálo bez přerušení. To bylo trošku jiné. Ale byl jsem rád, že to tak rychle uběhlo, oni neměli moc šancí a pak jsme zvládli nájezdy,“ hlásí spokojeně.

Jak celá dovednostní „loterie“ probíhala z jeho pohledu? „Nejprve se mě snažil Vlastimil Dostálek vymíchat. Říkal jsem si, že nesmím udělat první pohyb, že ho musím vytlačit do nějaké kličky. To se mi povedlo, on to pak dával do bekhendu.“ Poté povolil jedinou budějovickou nájezdovou radost, když zkušený Miloslav Čermák vymetl šibenici nad jeho pravým ramenem. „Při druhém nájezdu jsem trošku rychle zajel a udělal jsem rukou trošku pohyb dolů. Soupeř mi to dal nahoru, to bylo trošku smolné,“ ohlíží se a hned vzápětí si napravil chuť při exekuci Štěpána Hřebejka. „Ve třetím nájezdu jsem prostě vědě, že když ho chytím, tak vyhrajeme. Šel jsem do toho s tím, že nájezd prostě chci chytit a to se naštěstí povedlo,“ je šťastný, že pomohl svému týmu k zisku extra bodu navíc.

Nyní už bude snažení svých spoluhráčů sledovat zvenčí. V pondělí 3. dubna 2017 totiž nabral směr Třinec, kde se česká reprezentace do 18 let připravuje na světový šampionát. Ten se uskuteční od 13. do 23. dubna na Slovensku (Poprad, Spišská Nová Ves) a Česká republika postupně změří síly s Běloruskem, Švédskem, USA a Ruskem. „Dukla je můj srdeční klub, takže je jasné, že jí budu sledovat. Klukům fandím a držím jim palce, aby baráž dotáhli do sladkého konce. Kdybych mohl, tak jim nějak pomůžu, ale teď už si to musí tady odbojovat sami. Když budou hrát, tak jak doposud hrají, tak to zvládnou,“ uzavírá rozhovor sedmnáctiletý gólman.

Videoohlasy s Jakubem Škarkem


Tisková konference: Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice) a Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih 3. zápasu baráže 2017: HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice 2:1 sn.

Autor videa: YouTube HZStv1