Je krásné, že vedeme, ale musíme jít zápas od zápasu, zůstává David Kajínek i celý tým nohama na zemi

03.04.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Tři barážové zápasy, tři vítězství. Taková je aktuální bilance Dukly. V Karlových Varech vyhrála za tři body, poté doma proti Pardubicím zapsala dvoubodovou výhru v prodloužení. Zápas proti Motoru přinesl rozuzlení až v samostatných nájezdech, které Jihlava vyhrála 2:1 a stejným výsledkem i celý zápas. „Byl to urputný hokej. Věděli jsme už dopředu, že půjde o klasický zápas play-off. Nahoru – dolu s těžkými podmínkami pro oba. Jsme rádi, že jsme to urvali,“ je spokojený obránce David Kajínek, který osm minut před koncem základní hrací doby srovnal na 1:1.

Když ve 42. minutě třetího barážového zápasu Dukly prolomil bezgólový stav útočník hostí Filip Vlček, přišla na řadu zcela jiná situace než v předešlých čtyřech vzájemných utkáních této sezony mezi Jihlavou a Českými Budějovicemi – Motor se totiž vůbec poprvé dostal do vedení. Pro jihlavské hokejisty zcela jiná situace. „Asi to také muselo někdy přijít. Ale naštěstí jsme to otočili a jsme za to hrozně rádi,“ těší obránce Davida Kajínka, že červenožlutí zabojovali o body.

Hokej.cz: Videosestřih HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice 2:1 sn.

Jihlava v baráži slaví po nájezdech proti Motoru už třetí vítězství

Jakub Škarek: Šel jsem do třetího nájezdu s tím, že když ho chytím, tak vyhrajeme

Byl to právě urostlý zadák, který ve dvaapadesáté minutě propálil vše, co mu stálo v cestě. Dostal se prakticky na středu útočného pásma k odraženému puku, napřáhl a vteřinu před koncem početní výhody svojí ránou do levé šibenice nad lapačku gólmana málem protrhl síť. „Puk na mě vyplaval do středu. Najel jsem si a napálil to tam. Naštěstí to prolétlo do branky, protože do střely ještě skákali dva útočníci soupeře,“ popisuje svůj přesný zásah po tom, co se střela Vlastimila Bilčíka odrazila přesně tam, kam potřeboval.

Duklu za dvěma body dohnala i fantastická divácká kulisa a hlasatel tak znovu jako proti Pardubicím mohl do éteru ohlásit radostnou zprávu – 6.200 diváků, vyprodáno. Zatímco v loňské sezoně navštívilo šest barážových zápasů Jihlavy celkem 15.338 diváků, nyní je to po dvou utkáních 12.400! „Je to krásné. Lidi nás ženou, je to náš šestý hráč na ledě. Doufám, že takhle budou chodit i dále a budou nás pořád takhle hnát dopředu, jako proti Budějovicím a proti Pardubicím,“ přeje si osmadvacetiletý obránce, jenž letos zapsal tři přesné trefy.

Videoohlasy s Davidem Kajínkem


Dva body těší i Adama Zemana, který si moc dobře uvědomuje, jak byly vydřené. Nejen z hlediska těžkého soupeře a nepříznivého vývoje zápasu, ale i přes podmínky, které na Horáckém zimním stadionu panovaly. Teploty totiž šplhaly první dubnovou neděli ke dvaceti stupňům. „Byl neskutečně těžký terén, ale to je pro oba týmy stejné. Nemůžeme se na nic vymlouvat. Ale poprali jsme se s tím docela dobře. Máme dva strašně cenné body. V baráži je každý bod strašně super a my jsme rádi, že jsme dva body proti Motoru urvali,“ těší pětadvacetiletého odchovance Dukly.

Právě z jeho hole padlo nájezdové rozhodnutí. V první sérii totiž proměnil nájezd Tomáš Čachotský, když tentokrát vykoupal gólmana forhendovou kličkou. „On umí více nájezdů, má více variant. Zvedl to tam z brankové čáry a parádně ty nájezdy nakopl,“ chválí kapitána týmu jeho parťák z útočné formace. Ve druhé sérii srovnal Miloslav Čermák ránou do šibenice, takže se do třetího pokračování šlo za stavu 1:1. Adam Zeman se rozjel a trefil také naprosto přesně šibenici, lapačka Petra Kváči máchla naprázdno. „Chtěl jsem to tam trefit a trefil jsem to tam, takže paráda,“ popisuje své zakončení, které bylo prakticky totožné jako v nájezdové loterii proti Třebíči na konci ledna, kterou jihlavský šikula také rozhodl.

Videoohlasy s Adamem Zemanem


Dukla má tak po třech odehraných zápasech sedm bodů a v barážové tabulce je na prvním místě. Karlovy Vary a České Budějovice mají shodně po čtyřech bodech, na třech jsou zatím Pardubice. Pakliže zůstávají hráči nohama pevně na zemi, tak to samé a snad ještě ve větší míře se dá říct o jihlavských trenérech. „My jsme spokojení, ale znovu musím říct, že výsledek nepřeceňujeme ani nepodceňujeme,“ říká kouč Petr Vlk, který se s úsměvem podivoval tomu, že během prodloužení nedošlo k přerušení a Jihlava se tak nedostala k oblíbené hře tři na tři. Proč? Prodloužení totiž začínalo sedmivteřinovou přesilovkou Motoru čtyři na tři a když se poté vrátil vyloučený jihlavský hráč na led, probíhala hra systémem čtyři na čtyři. V případě přerušení by se počet hráčů zredukoval na tři na obou stranách, ale to se nestalo.

Tisková konference: Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice) a Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih 3. zápasu baráže 2017: HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice 2:1 sn.

Autor videa: YouTube HZStv1