Baráž vrcholí a jde do své poslední třetiny, která rozhodne. Dukla jí začne zápasem proti Motoru

15.04.2017 / Tomáš Lysý

Čtvrtý domácí barážový zápas, čtvrté vítězství za dva body. To si mohli říct Jihlavští po předešlém utkání proti Pardubicím. Byť sice neudrželi tříbrankový náskok, nakonec brali neméně důležité dva body za výhru na nájezdy. Dvoubodovou výhru získali i Českobudějovičtí, kteří doma přetlačili Karlovy Vary 2:1 v prodloužení. Oba celky, které šly do baráže z WSM Ligy, mají shodně 13 bodů a dvoubodový náskok před svými soupeři hájícími extraligovou příslušnost. Nyní se lídři tabulky utkají proti sobě. Dukla Jihlava totiž nastoupí na domácím stadionu proti Motoru České Budějovice. Zápas začíná v neděli 16. dubna 2017 od 17:30 na Horáckém zimním stadionu, který by měl být znovu vyprodán.

Mým cílem je postoupit s Duklou do extraligy, říká útočník Josef Skořepa v offline rozhovoru

Chtěli jsme brát druhý bod. Víme, že každý bod rozhoduje a je v baráži důležitý, povídá Tomáš Jiránek

Autor videa: Ondřej Šuhaj
Voiceover: MT audio


Ticketportal, Live přenos

Na domácí zápasy Dukly Jihlava si můžete zakoupit vstupenky přes síť Ticketportal - bližší info s přímou možností koupě vstupenek zde.
Zápas můžete po zaregistrování sledovat živým přenosem na portálu Hokejka TV. Další možností je sledovat zápas na TV Tipsport, kde musíte mít po registraci finanční obnos na uživatelském kontu nebo si vsadit tiket.
Zápas můžete po zaregistrování sledovat živým přenosem na portálu onlajnu.

Baráž dostála své vyrovnanosti také při osmém kole. Před ním měla Dukla Jihlava spolu s Českými Budějovicemi dohromady jedenáct bodů a z postupových pozic se oba týmy dívaly své konkurenty Karlovy Vary a Pardubice s náskokem jednoho bodu. Ten se nyní rozrostl na body dva, jelikož oba vyzyvatelé z WSM Ligy dokázali své soupeře na domácím ledě porazit za dva body. Lépe nakročeno měla Dukla, která po dvou třetinách vedla nad Pardubicemi 3:0. Jenže Dynamo dokázalo ve třetím dějství během krátké časové chvíle třikrát skórovat a ve 46. minutě tak svítil na ukazateli stavu průběžný výsledek 3:3. Hosté poté nevyužili své silné zbraně – dvou přesilových her – a zápas dokráčel až do samostatných nájezdů. Jihlava doma i počtvrté vyhrála za dva body, protože se trefil Filip Seman s Adamem Zemanem a gólman Miroslav Svoboda nepovolil dvěma hráčům soupeře skórovat. I přes vítězství 4:3 na nájezdy zůstávají Pardubice jediným týmem, se kterým má Dukla doposud horší vzájemnou bilanci – na body 4:5.

Motor musel při dvoubodovém vítězství dokonce otáčet průběžný stav. V Budvar aréně se na gól čekalo až do třetí třetiny, když v čase 42:37 využil přesilovou hru útočník hostí Jakub Flek. Jenže karlovarská radost trvala jen šestnáct vteřin, hned po buly dokázal vyrovnat Tomáš Vak. Vyprodané hlediště poté sledovalo dramatickou bitvu, nicméně Energie i přes čtrnáct střel nedokázala v závěrečné dvacetiminutovce vstřelit více než jednu branku. A to jí stálo zápas. Prodloužení měli totiž jasně lepší Jihočeši, na Davida Honzíka ve svatyni soupeře vyslali šest střeleckých pokusů a právě ten šestý rozhodl – Miroslav Čermák vystřelil svému týmu bod navíc. České Budějovice tak na čtvrtý pokus doma oslavily vítězství.

Následující dvě kola baráže mohou hodně napovědět. Oba dosavadní třináctibodový lídři – Jihlava i České Budějovice – se totiž utkají mezi sebou. Nejprve na Horáckém zimním stadionu, poté v Budvar aréně. Dosavadních šest vzájemných zápasů vyhrála pokaždé Jihlava – dvakrát za tři body, čtyřikrát za dva body. Tato utkání jsou opravdu napínavá a dramatická, jelikož letos vždy skončila rozdílem jediného gólu. Dukla nejprve doma vyhrála 2:1, stejný výsledek si poté dovezla i z ledu soupeře. V dohrávce druhého kola se jihlavští opět na jihu Čech radovali, když zvítězili 3:2 v prodloužení. Poslední zápas těchto soupeřů v základní části vysílal přímým přenosem ČT sport a Jihlava před televizními kamerami vyhrála 2:1 v prodloužení. První barážová bitva vyšla lépe Dukle, jenž doma vyhrála 2:1 na samostatné nájezdy a následně dovezla z Českých Budějovic stejný výsledek, o kterém rozhodla už v prodloužení.

Ačkoliv je baráž opravdu vyrovnaná a dvoubodová ztráta Pardubic a Karlových Varů ještě nemusí při tříbodovém systému za výhru v základní hrací době nic znamenat, oba dva celky hájící extraligovou příslušnost nyní jdou na sebe. Kdo v nedělním zápasu Karlovy Vary – Pardubice ztratí body, bude muset v dalším kole v bitvě stejných soupeřů na pardubickém stadionu bezpodmínečně vyhrát. V opačném případě totiž může nabrat před posledními dvěma koly kritickou ztrátu. Možné je však i to, že o dvojici postupujících rozhodne až poslední kolo, které se hraje v neděli 23. dubna. Jasné je také to, že všechna utkání závěrečných dvou kol baráže budou začínat ve stejný čas - od 17:30.


VÍTĚZSTVÍ NA NÁJEZDY. Třetí barážové kolo svedlo proti sobě Jihlavu a České Budějovice. Vyprodaný Horácký zimní stadion sledoval výhru Dukly na nájezdy, která ale musela otáčet nepříznivý stav, jelikož se ve 42. minutě ujal Motor vedení zásluhou Filipa Vlčka. O deset minut později však srovnal David Kajínek a utkání došlo až na nájezdovou loterii. V ní se radovali domácí, protože se jim podařilo dát dva nájezdy (Tomáš Čachotský a Adam Zeman), zatímco hosté vyzráli na jihlavského gólmana jen jednou. Když ve třetí sérii vychytal Jakub Škarek útočníka soupeře Michala Chovana, bylo jasno. Foto: Tomáš Buksa


9. kolo baráže o extraligu, neděle 16. dubna 2017:

HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice (15:30)
HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)

10. kolo baráže o extraligu, úterý 18. dubna 2017:

ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary (18:00)

11. kolo baráže o extraligu, pátek 21. dubna 2017:

HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice (17:30)


Tabulka baráže o extraligu 2017 po 8. kole: