5:1
(2:0, 1:0, 2:1)

Druhá tříbodová výhra přišla v pravý čas. Dukla vstřelila Motoru pět branek a upevnila si první místo v baráži

16.04.2017 / Tomáš Lysý

Po první dvacetiminutovce odcházela do kabin spokojenější Dukla. Domácí na začátku zápasu přestáli aktivitu soupeře a poté dvakrát skórovali, když Václav Půža svým prvním gólem v sezoně otevřel skóre a poté slavil úspěch důraz Radka Hubáčka. Druhá třetina odstartovala šancí Jihlavy, nicméně poté se Motor několikrát dostal do ohrožení branky Miroslava Svobody, jenž držel svůj tým a jednou mu pomohla i tyčka. Jihlava dostala na konci druhé třetiny výhodu přesilovky a půlenou početní výhodu využila, když se jednadvacet sekund po návratu z kabin trefil Petr Šidlík. Když se stejný hráč Dukly prosadil i v jednapadesáté minutě, tak vyhnal Petra Kváču z českobudějovické branky. Vzápětí padl gól také do opačné klece po šikovné teči Filipa Vlčka. Dukla ale žádné komplikace nepřipustila a když Adam Zeman využil přesilovku, vyhrála Jihlava nad Motorem i posedmé v sezoně - 5:1.
16.04.2017 17:30, WSM Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Říha, Dundáček, Szathmáry, Šidlík, Půža, Kajínek, Kaláb – Jiránek, Skořepa, Jergl – Čachotský, Seman, Zeman – Důras, Hubáček, Diviš – Čermák, Jícha, Anděl
5

Banes Motor České Budějovice

Kváča (51. Gába) – Novák, Fillman, Pýcha, Pavlin, Mucha, Vráblík – Čermák, Pajič, Chovan – Heřman, Vlček, Fronk – Dostálek, Vak, Hřebejk – Babka, Škoda, Šulek
1
Branky a nahrávky: 12. Půža (Skořepa), 18. Hubáček (Důras), 41. Šidlík (Čachotský, Zeman), 51. Šidlík (Skořepa), 54. Zeman (Seman) – 52. Vlček (Mucha, Heřman). Rozhodčí: Čech, Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6500 (vyprodáno). Střely na branku: 19:23. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.

Průběh utkání

První šance byla na vyprodaném Horáckém zimním stadionu k vidění již po čtyřiadvaceti vteřinách hry, kdy Skořepa dostal mezi kruhy kotouč, ovšem beton gólmana hostí zasáhl včas. Motor měl v dalším průběhu úvodního dějství více ze hry, jenže bez výraznějších šancí. Skóre se poprvé měnilo v čase 11:04. Skořepa vyhrál buly na Václava Půžu, jenž se na pravé straně odhodlal k nahození. Puk přešel přes několik hráčů až do sítě, jelikož Kváča neviděl zhola nic. O minutu a čtvrt později napřáhl k úniku Heřman, kterému mezi kruhy čistě vypíchl puk jeden z hráčů Dukly. Na začátku osmnácté minuty vedli domácí již o dvě branky. Důrasovu ránu z kruhů Kváča neudržel, takže kotouč vypadl před dojíždějícího Radka Hubáčka. Jihlavský bojovník do něj plácl a zároveň dopadl do brankoviště, aby se kus černé gumy doklouzal za čáru - 2:0. Do konce třetiny si oba týmy připsaly po jednom vyloučení a šlo se do kabin.

Také první šanci druhého dějství si připsala Dukla. Útočník Seman se v závaru před brankou dostal k puku a po otočce zamířil těsně vedle levé tyče. Motor poté nastartovala k větší píli první celá přesilová hra. Fillman nejprve pálil od modré jen těsně vedle levé tyče a neuspěl ani poté, když zkoušel dát spoluhráčům střílenou přihrávku před branku. Při skončení jihlavského oslabení nabral na levé straně pořádnou rychlost Fronk a vypálil z levého kruhu, avšak jeho pokus schoval Svoboda v lapačce. Hosté neuspěli ani po polovině zápasu při přečíslení dva na jednoho. Fronk ideálně předložil puk na Heřmana, jemuž zblízka zkazil radost domácí gólman výborným rozklekem a vzápětí stačil zlikvidovat ještě dorážku budějovického forvarda.

Motor zkoušel nahození nebo střely od modré, po jedné takové se puk otřel o klubko hráčů a doskákal těsně vedle pravé tyčky domácí klece. Miroslav Svoboda se v jihlavské svatyni nadále jevil jako neprostupná hráz a když jej hosté dokázali překonat, pomohla Dukle levá spojnice břevna a tyče po Šulkově ráně z kruhů. Dílčí tlak Jihočechů zastavil Hubáček, jenž do střely Pavlina od modré nastavil vlastní tělo. Když minutu a čtvrt před koncem prostředního dějství šel ven Chovan, nepodařilo se domácím větší část přesilovky využít.

Menší část už ano. Jednadvacet vteřin po návratu hráčů na led přihrál Čachotský na pravou stranu modré pro Petra Šidlíka, jenž si počkal, napřáhl a mohl se svými spoluhráči oslavit třetí gól v budějovické síti. O šest minut později pálil pohotově z levého kruhu Heřman, jeho střelu přizvedl jeden z hráčů Dukly a puk skončil na horní tyčce. Veškeré českobudějovické střelecké naděje deptal Svoboda, který si úspěšně poradil i s tvrdou ránou Muchy, která po závaru vyplavala u jeho pravé tyčky. Byl to tak znovu Petr Šidlík, jenž si od modré mohl radostně zapumpovat ve znamení úspěchu. Na jeho střelu totiž Kváča zřejmě neviděl, máchl lapačkou do prázdna a čtvrtý inkasovaný gól ho vyhnal na konci jednapadesáté minuty z branky.

České Budějovice se dočkaly čestné trefy hned vzápětí. Mucha si našel v rohu Heřmanovu přihrávku, vybruslil si na pravý kruh a poslal puk do ohně. Svoboda jej dokázal na poslední chvíli vytěsnit, ovšem proti dorážce Filipa Vlčka neměl šanci zasáhnout. Žádné drama – podobně jako v předešlém domácím utkání proti Pardubicím – však Jihlava nedopustila. Během početní výhody při vyloučení Vaka totiž Seman od pravé tyčky nahrál napříč brankovištěm Adamu Zemanovi a ten u druhé tyče pohodlně zametl puk do sítě - 5:1.

Závěr zápasu přinesl ještě Říhovu nebezpečnou střelu z pravého kruhu těsně vedle a pár vyloučení. Při jednom z nich se Šimon Szathmáry pustil před vlastní klecí do Michala Chovana na znamení toho, že si jakékoliv rozhození gólmana Svobody nenechá líbit, a nebylo daleko k bitce. To bylo také vše, co se událo. Dukla tak vyhrála i pátý domácí zápas baráže, a to před vyprodaným hledištěm, čítajícím 6500 fantastických diváků, poprvé za tři body.

Ohlasy trenérů

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): Podle mě jednoznačně rozhodla první třetina, kdy domácí šli do vedení. My jsme v úvodní dvacetiminutovce prostě nenabídli ten standart agresivity, jako domácí a od toho se utkání odvíjelo. Za stavu 2:0 pro Duklu jsme se opticky snažili hrát, ale domácí pozorně bránili a prostě takové góly, jaké dali oni, jsme my nedokázali dát.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Musím jen navázat. První třetina byla z naší strany velice dobrá, ale ve druhé jsme měli v určitých fázích problémy v obranném pásmu. Soupeř byl velice aktivní. Kolikrát jsme měli i trošku štěstí a musím pochválit Míru Svobodu, který výborně zachytal, protože pár šancí soupeře už volalo po brance. Třetí třetina nebyla z naší strany neříkám že dohraná, protože takové zápasy nejdou dohrát. Už jsme tu vedli 3:0 a nedotáhli jsme to. Ale taková snaha o to hrát zodpovědně byla v každém střídání a to se projevilo i na výsledku.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava