Jdeme si za svým snem zápas od zápasu, třetinu od třetiny a ženeme to dopředu, sděluje Petr Šidlík po výhře nad Motorem

17.04.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Dva domácí zápasy, dva zcela jiné průběhy třetí třetiny. Proti Pardubicím šla Dukla do poslední části za stavu 3:0, ale Dynamo během prvních šesti minut srovnalo a jihlavští hokejisté nakonec vyhráli až na nájezdy. O dva dny později proti Motoru zvýšili červenožlutí po jednadvaceti sekundách závěrečné dvacetiminutovky na 3:0 a nakonec zápas dotáhli do úspěšného konce. Jihlava tak vyhrála i pátý domácí zápas baráže, ovšem poprvé za tři body. „Jsem rád, že nám to tam konečně napadalo. I v zápasech proti Pardubicím nebo Varům jsme měli šance, akorát jsme je nedávali a zápasy šly do prodloužení. Měli jsme smůlu, ale teď se štěstíčko úplně otočilo. Právem, prostě jsme si za tím šli,“ hodnotí předposlední domácí zápas Dukly v prolínací soutěži o extraligu dvougólový obránce Petr Šidlík.

Jihlava šla do devátého kola baráže mimo jiné s tím, že Motor porazila ve všech šesti vzájemných zápasech probíhající sezony. Dvakrát v základní hrací době, třikrát v prodloužení a jednou na nájezdy. Všechna klání skončila rozdílem jedné branky. Tentokrát byl k vidění zcela jiný průběh, po kterém se Dukla radovala z další výhry nad Českými Budějovicemi. Když Petr Šidlík po jednadvaceti vteřinách třetí třetiny navýšil náskok Jihlavy na 3:0, bylo to vůbec poprvé v sezoně, co červenožlutí vedli proti tomuto soupeři o více jak dvě branky. V jednapadesáté minutě se jihlavský obránce trefil znovu a bylo rozhodnuto. „Dal jsem sice dva góly, ale u prvního odvedl práci Adam Zeman a u druhého Pepa Skořepa. Bez nich bych to nedal, při mém nahození od modré odvedli práci před bránou. Ale určitě se nezlobím, že jsem góly dal. Je nádherné, že to tam padlo,“ usmívá se třiadvacetiletý obránce, jenž se v letošní baráži poprvé trefil v pátém kole proti Karlovým Varům.

Hokej.cz: Sestřih zápasu HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice 5:1

ČT sport: Jihlava porazila Budějovice i posedmé v sezoně a zůstává v čele baráže

Dukla tak po tříbodové výhře nadále zůstává v čele čtyřčlenné barážové skupiny. Se šestnácti body má aktuálně dvoubodový náskok na druhé Pardubice a tříbodový nad Motorem, se kterým má navíc lepší vzájemné zápasy. „Je to krásné, ale také se může stát, že můžeme být za chvilku předposlední,“ připomíná Petr Šidlík, že při tříbodovém systému za výhru může být hned vše jinak a zůstává tak nohama pevně na zemi. Stejně jako celý tým. „Ani jeden z nás na tohle vůbec nekouká. Jdeme si za svým snem zápas od zápasu, třetinu od třetiny, a ženeme to dopředu,“ potvrzuje motto od začátku play-off, že se Dukla Jihlava dívá vždy jen a pouze na následující zápas, bez ohledu na výsledek toho předchozího.

Petr Šidlík je znám tím, že si rád dokáže užít atmosféru zaplněných ochozů. Od jednapadesáté minuty, kdy Dukla vedla již 4:0 a krátce poté 5:1, si fantastickou podporu z tribun mohl on i celý tým užívat plnými doušky. Diváci hnali domácí tým dopředu a poprvé od Zlatého utkání v roce 2014 obíhala vyprodaným stadionem mexická vlna. „Setkali se tady výborní fanoušci jak z Budějovic, tak hlavně tady z Jihlavy. Když stadionem projížděla mexická vlna, tak to bylo neuvěřitelné. Sledoval jsem jí od začátku do konce a až jsem na chvíli zapomněl, že jsem na ledě,“ směje se jihlavský bek. „Bylo to výborné. My můžeme fanouškům jen poděkovat, fakt to bylo úžasné,“ doplňuje hned vzápětí.

Videoohlasy s Petrem Šidlíkem


Povolený doping ve smyslu parádní podpory diváků tak pomohl jihlavskému týmu podruhé v baráži k zisku všech tří bodů. Vítězství v základní hrací době je po čtyřech domácích výhrách za dva body nesmírně důležité. „Je super, že jsme zápas konečně dotáhli do vítězného konce. Předtím jsme to měli také dobře rozehrané a uteklo nám to. Třetí třetinu jsme zvládli relativně v klidu a dohráli jsme utkání do vítězného konce. Cením si toho, že jsme vyhráli za tři body, takže to je paráda,“ raduje se Michal Důras, který měl podíl na druhém jihlavském gólu. Radek Hubáček totiž sebral zbytečně kličkujícímu Jiřímu Fronkovi kotouč a dostal se tak do situace dva na jednoho. Přihrál Michalu Důrasovi, jenž tvrdě vypálil a „Hubas“ dorazil kotouč do branky. Jihlavský útočník sice klepl do puku a poté zajel do brankoviště, kde si však Petr Kváča svojí lapačkou zřejmě srazil kus černé gumy za čáru. Sudí nejprve jasně ukázal, že gól platí, a poté celou situaci ještě posvětil ve spolupráci s videorozhodčím. „Hubas si nebyl moc jistý, ale spíše jsme věřili, že to gól bude, a nakonec to potvrdil videorozhodčí,“ uzavírá Michal Důras.

Videoohlasy s Michalem Důrasem


Tisková konference: Antonín Stavjańa (ČEZ Motor České Budějovice) a Petr Vlk (HC Dukla Jihlava)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih 9. zápasu baráže 2017: HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice 5:1

Autor videa: YouTube HZStv1