Druhý domácí zápas za sebou ze tří. Jihlava bude chtít proti Liberci potvrdit výhru nad Litvínovem

04.01.2018 / Tomáš Lysý

Jihlavští fanoušci si nyní užijí hokeje pořádně dosyta. Nejen na probíhajícím juniorském mistrovství světa v ledním hokeji, kde chytají jihlavští gólmani Josef Kořenář s Jakubem Škarkem a národní tým po 13 letech postoupil do semifinále. Ale také na domácích kolbištích. První tři zápasy po novém roce sehraje Dukla na domácím ledě. První zvládla, Litvínov porazila 5:4 a stáhla ztrátu na třináctou Vervu na šest bodů. O další tři body budou jihlavští hokejisté usilovat doma proti Liberci, proti kterému již letos jednou nastoupili. V listopadu si Bílí Tygři odvezli domů tři body za výhru 2:0. Povede se Jihlavě odplata? Utkání na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě startuje v pátek 5.1.2017 od tradičních 17:30.

Patrně Vám tady něco nehraje. Dukla odehraje s Libercem teprve druhý vzájemný zápas v sezoně, ale až v rámci 37. kola? Navíc znovu doma? Ano, je to tak, se vším totiž zamíchalo odložený zápas 11. kola Jihlava - Liberec. Ten se po několika odloženích z důvodu úspěchů Bílých Tygrů v hokejové Lize mistrů dohrává v pondělí 26.2. na libereckém ledě. O den později sehraje Dukla v Home Credit Areně další zápas. Kluby si totiž v rámci 50. a 37. kola prohodily pořadatelství. Jihlavští hokejisté tak hrají znovu doma a budou potvrzovat vydřenou domácí výhru nad Litvínovem. „Potřebovali jsme takové vítězství se soupeřem, který je v tabulce nad námi. Nikdo se neptá na to, jaký jsme hráli hokej. Potřebujeme sbírat body,“ hlásil po výhře obránce Matěj Stříteský.

Bílí Tygři Liberec

Liberečtí naopak v posledním kole padli na ledě mistrovské Komety 2:3 a nenavázali tak na předposlední den uplynulého roku, kdy doma přetlačili Pardubice 4:3. Od prosincového Channel One Cupu vyhrál Liberec za tři body pouze jednou. I to je důvod, proč se Bílí Tygři pohybují na hraně postupu do předkola play-off, momentálně jsou totiž na 11. místě se ztrátou dvou bodů na deváté Pardubice a desátý Chomutov. Dnešní zápas tak může zase napovědět, zda-li se Dukla ještě více dotáhne na celky před sebou. Z poslední pozice totiž ztrácí na jedenáctý Liberec osm bodů a v našlapané tabulce je mezi devátým a třináctým týmem jen čtyřbodový rozdíl.

Soupiska Liberce
Realizační tým Liberce

Dosavadním nejproduktivnějším Tygrem v sezoně je Martin Bakoš, jenž v pětatřiceti utkáních dokázal nasbírat 27 bodů (8+19) a má zároveň jasně nejvíce asistencí z celého týmu. Nejvíce gólů nasázel do sítě soupeřů Petr Jelínek, který se trefil dvanáctkrát. Mezi liberecké opory se rychle zařadil Marek Kvapil, který přišel v rozehrané soutěži z KHL. Má totiž průměr blížící se 1,5 bodů na zápas, za šestnáct duelů stihl totiž 8 gólů a 13 asistencí. V brankovišti dostává největší prostor Roman Will s průměrem 2,82 obdržených branek a 89,75% úspěšností zásahů. Pokud gólman, jenž zapsal jeden start v NHL za Colorado Avalanche, nastoupí i proti Jihlavě, bude to jeho třicátý zápas v sezoně.

Téma: Liberec bez hlavního kouče Filipa Pešána

Liberečtí hokejisté se více jak třetí týden musí obejít bez vizionářského trenéra Filipa Pešána, který zároveň trénuje reprezentaci do 20 let. A úspěšně, česká juniorka totiž dokázala na mistrovství světa po třinácti letech postoupit do semifinále. Do zámoří nedostává čtyřicetiletý kouč z Liberce úplně příznivé zprávy. Bílí Tygři v šesti zápasech bez svého hlavního kouče získali osm bodů z osmnácti možných. Postupně vyhráli za dva body doma proti Mladé Boleslavi a v Třinci, následně padli doma v prodloužení s Chomutovem, prohráli 0:3 na Spartě, doma přetlačili Pardubice 4:3 a naposled přišla již zmiňovaná prohra v Brně.

Poslední vzájemné utkání

Tipsport Extraliga ledního hokeje 2017/2018, 24. kolo:
HC Dukla Jihlava – Bílí Tygři Liberec 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Jelínek (Vlach), 29. Ordoš (Redenbach). Rozhodčí: Hribik, Svoboda – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 3:3, navíc Seman (JIH) 10 min. OT. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 3692. Střely na branku: 22:27. Zblokované střely: 7:14. Hity: 4:2. Vhazování: 31:24. Průběh utkání: 0:2.

HC Dukla Jihlava: Volden – Šidlík, Stříteský, Suchánek, de la Rose, Kajínek, Ulrych, Váňa – Jiránek, Zeman, Čachotský – Čermák, Seman, Kubalík – Anděl, Skořepa, Žálčík – Rys, Hubáček, Diviš

Bílí Tygři Liberec: Janus – Ševc, Havlín, Šmíd, Jánošík, Derner, Kolmann, Pyrochta – Krenželok, Jelínek, Jašek – Kvapil, Bulíř, Bakoš – Ordoš, Redenbach, Bartovič – Vlach, Lakatoš, Stránský

Ačkoliv v dosavadní sezoně má odchytáno výrazně více zápasů v liberecké brance Roman Will, na Horáckém zimním stadionu se představil Jaroslav Janus. A vedl si výtečně. Lapil všech 22 jihlavsých střel a má na kontě jedno ze dvou libereckých čistých kont v tomto ročníku TELH. Foto: Tomáš Lysý

Následující utkání Dukly Jihlava

Pátek 5.1.2018, 17:30: HC Dukla Jihlava - Bílí Tygři Liberec - vstupenky zde
Neděle 7.1.2018, 16:00: HC Dukla Jihlava - Mountfield HK - vstupenky zde
Pátek 12.1.2017, 18:00: HC Olomouc - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde

37. kolo Tipsport Extraligy, pátek 5.1.2018

HC Oceláři Třinec - Piráti Chomutov (17:00)
HC Dukla Jihlava - Bílí Tygři Liberec (17:30)
HC Verva Litvínov - HC Dynamo Pardubice (17:30)
Aukro Berani Zlín - HC Sparta Praha (17:30)
HC Olomouc - BK Mladá Boleslav (18:00)
Mountfield HK - HC Vítkovice Ridera (18:00)
HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň (18:20, ČT Sport)

38. kolo Tipsport Extraligy, neděle 7.1.2018

HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec (15:00)
HC Kometa Brno - HC Olomouc (15:00)
Piráti Chomutov - Aukro Berani Zlín (15:30)
HC Dukla Jihlava - Mountfield HK (16:00)
HC Vítkovice Ridera - HC Verva Litvínov (16:00)
BK Mladá Boleslav - HC Sparta Praha (16:30, ČT Sport)
HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec (16:30)

TABULKA TELH PO 36. KOLE