4:2
(0:2, 2:0, 2:0)

Dukla s Kometou válely jako za starých časů!

12.01.2008 / Douďák, Michal Kolařík

Ani jeden z dnešních 4520 diváků tak nemohl litovat cesty na Horácký zimní stadion. Do půle utkání tahala za delší konec jednoznačně Kometa a nebýt bravůrních zákroků Milana Řehoře, mohlo to s domácími vypadat velice bledě. Život na jihlavské hokejky vrátily dvě slepené branky v závěru prostřední části hry, obraz utkání byl od té doby naprosto vyrovnaný. Na začátku poslední třetiny rozhodl o osudu zápasu po nahrávce Ladislava Rytnauera kapitán Oldřich Bakus, jenž mu v 59. minutě osladil loučení s jihlavským dresem a vyslal jej na zteč prázdné brněnské branky. Do Mladé Boleslavi mířící Ladislav Rytnauer pak vtiskl utkání konečnou podobu 4:2 a stal se naším borcem na konec.
12.01.2008 17:30, 1. liga ČR - 35. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Míka, Ficenc, Staněk P., Kolafa, Kuchyňa, Štrach - Rytnauer, Bakus, Kubát - Říha, Hanzal, Krupka M. - Suk, Kopecký, Čachotský
4

HC Kometa Brno

Jarina - Zubíček, Mikel, Houdek, David, Lhotský, Morava, Malena - Dlouhý, Lipina, Vostřák - Klimt, Barus, Černý - Staněk A., Moskal, Sojčík - Rob
2
Branky a nahrávky: 36. Krupka (Čachotský, Kopecký), 37. Staněk (Kolafa, Říha), 43. Bakus (Rytnauer, Kubát), 59. Rytnauer (Bakus, Čachotský) - 3. Mikel (Černý), 15. Klimt (Černý). Rozhodčí: Fraňo - Kis, Padevět. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4522. Střely na branku: 25:41. Průběh utkání: 0:2, 4:2.

Průběh utkání

Před slušně zaplněným Horáckým zimním stadionem předváděly oba celky hned v úvodu atraktivní útočnou hru. Kometa však do počtu šancí byla aktivnějším týmem, což v čase 2:58 střelou od modré zúročuje Jan Mikel po přihrávce Michala Černého- 0:1.

I v dalších minutách měli hosté více ze hry a když Tomáš Čachotský odpočíval na trestné lavici za držení, mohl vedení pojistit druhým gólem Radek Dlouhý. Řehoř ale zázračným zákrokem kotouč zastavil. Jihlavský gólman předvedl několik spásných zákroků i v dalších minutách hry, jednou mu od inkasování pomohla horní a pravá tyč branky, kterou puk odrazem orazítkoval. Domácí si po tlaku hostů dostávají příležitost zahrát powerplay. Snahy o vstřelení branky ale směřují pouze do brankáře hostů Jariny. Na druhé straně již po vypršení trestu opět Radek Dlouhý tváří tvář Řehořovi střelou z mezikruží nechal vyniknout jeho lapačku. V 15.minutě po rozpačitém pokusu Dukly o založení gólové akce se puku ujímá brněnský Michal Černý, po rychlém přechodu do útoku sice překonává Řehoře, puk se ale odrazil od tyče. Zcela bezmocný ležící Milan Řehoř jen přihlíží dorážce Tomáše Klimta, který jej zametl do klece. 0:2. V poslední minutě první třetiny Karel Kuchyňa trefuje střelou tyč, v samotném závěru sudí vylučuje jihlavského Kubáta, domácí dohrávají v oslabení.

Jihlavští se nejprve v úvodu druhé třetiny ubránili oslabení, v čase 2:22 se karta obrací , přesilovku rozehrává i Jihlava. V té ale Tomáš Klimt ujíždí dvojici jihlavských obránců. Zkušený bek Kuchyňa však útočníka dojíždí a jeho snahu o prosazení se eliminuje. Asi o pět minut později Řehoř vytahuje další eso z rukávu, předvedl totiž efektní zákrok v leže, puk vyráží betony. Z této akce tak vyplynulo pouze vyloučení Rytnauera na 2 minuty. Kometa vážněji nezahrozila. Již v plném počtu domácích hráčů Bakus předvádí individuální akci, jeho střelu z otočky ale Jarina spolehlivě lapil.

Po několika klidnějších minutách rozhodčí posílá na trestnou po jednom z hráčů obou týmů, místo očekávaného zrychlení hry je ale k vidění opatrný hokej s minimem šancí na obou stranách. Situace se ale zcela změnila v 36.minutě, když Martin Krupka zavelel k útoku a po dobré spolupráci s Ladislavem Rytnauerem dostává domácí do hry-1:2, svou střelou prostřelil vše co mu stálo v cestě. Domácí nastartovaní gólem přidávají na důrazu a rychlosti,což se jim vrchovatě vyplácí, hnaní ochozy dopředu dokázali o minutu později vstřelit i druhý gól!

Nejprve sice v dobré pozici promáchl Hanzal, puku se ale ujmul Pavel Staněk, který využívá rozhozenosti brněnských a střílí dělovkou vyrovávací gól- 2:2. Závěr třetiny tak získává grády, hra se přelévala ze strany na stranu, atmosféru doplňovalo fantastické publikum.

Hned v úvodu třetího dějství se o vzrušení postaral nejdříve Kubát, který v dobré pozici puk promáchl, na druhé straně z protiútoku ujel Vostřák, ten ale pro změnu pouze trefil horní tyč. Situace „smrděla“ gólem, což dobře dokazovalo i předčasné radostné gesto střelce, který se domníval že puk směřoval do branky.

Skutečnou radost ze skórování si ale vychutnal v čase 42:05 jihlavský kapitán Oldřich Bakus, po přihrávce z rohu kluziště se ocitl zcela sám před brankářem Jarinou, kterému nedává šanci a dokonává obrat- 3:2. Stadion bouří. Fantastická atmosféra provází líbivý útočný hokej. První polovinu třetího dějství byli domácí jasně lepším týmem, hnáni slavícím publikem.Zhruba v polovině dějství sudí vylučuje Kopeckého za hákování, minutu po něm ale na trestnou putuje za značné nevole brněnských fanoušků i hostující hráč. Ve hře čtyř proti čtyřem se výstavní střelou prezentuje Kuchyňa, Jarina ale tentokrát podržel svůj tým.

Se druhou polovinou třetí třetiny začíná opět vystrkovat růžky i brněnská Kometa. Jihlavané se však nerozpakují a puk často vyhazují přes celé kluziště na zakázané uvolnění. Když časomíra oznamovala 55.minutu zápasu, domácí opět hráli ve čtyřech a Řehoř se blýskl dalším výborným zákrokem vleže. O pár vteřin později Marian Morava předvedl od modré, že tvrdou střelu stále nezapomněl, jeho pokus ale zůstal nevyužit. Krátce nato si mužstvo hostů bere oddechový čas. Zpět do hry nastupují bez brankáře, čehož využívá domácí Ladislav Rytnauer. Puk zaváží do opuštěné klece a slaví vítězství svého týmu- 4:2. Brněnští se ještě několikrát pokusili ohrozit branku domácích, ale skóre se už neměnilo, stadion obíhala mexická vlna v podání spokojených fanoušků, kteří si v atraktivním derby opravdu přišli na své.

Ohlasy trenérů

Vladimír Nadrchal (Kometa Brno): „Myslím si že to bylo velice kvalitní, rychlé utkání, zejména v 1.třetině utkání vyrovnaný, ve kterém mohli vyhrát obě mužstva.“

Karel Dvořák (Jihlava): „Kometa začala fantasticky, v úvodu nás přehrávala, bylo naše štěstí že nám odskočila jen na 0:2. Potom se už naši kluci s hrou Komety srovnali. Od vyrovnání na 2:2 jsem byli lepším týmem ve druhé třetině. Třetí třetina byla o tom kdo dříve udělá chybu, udělala ji Kometa, dali jsme gól. Já si hrozně cením toho, že dokázali kluci otočit z 0:2 na vítězný zápas.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie