2:5
(1:3, 0:1, 1:1)

Jestřábi byli snadným soustem

09.01.2008 / Martin Nadymáček

Již v první třetině rozhodli jihlavští hokejisté o svém vítězství na ledě Prostějova. Na vedoucí branku Tomáše Kolafy sice domácí brzy odpověděli, ale pouhých dvanáct sekund po jejich gólu se přesně trefil Ladislav Rytnauer a poté už Dukla v pohodě navyšovala skóre. Na konečných 2:5 zkorigovali domácí až v poslední minutě. Jihlava potvrdila, že se jí v Prostějově daří. Poslední dva zápasy zde vyhrála shodně 7:3, tentokrát červenožlutí přesně mířili "jen" pětkrát.
09.01.2008 18:00, 1. liga ČR - 34. kolo

LHK Jestřábi Prostějov

Štůrala (16. Daneček) - Procházka, Višňák, Andersons, Balčík, Kumstát, Bartoň, Vomela - Kotásek, Piecha, Pavelek, Opatovský, Mikšovský, Nakládal, Vrba, Podešva, Vymazal
2

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Ficenc, Míka, Kuchyňa, Staněk, Kolafa, Štrach, Míka, Martinka - Rytnauer, Bakus, Kubát - Krupka, Hanzal, Ježek - Čachotský, Suk, Kopecký
5
Branky a nahrávky: 5. Piecha (Kotásek, Pavelek), 60. Vrba (Podešva, Vymazal) - 3. Kolafa (Čachotský, Suk), 5. Rytnauer (Ficenc, Míka), 16. Bakus (Ficenc, Rytnauer), 27. Štrach (Suk, Řehoř), 48. Kubát (Míka, Ficenc). Rozhodčí: Šír - Machálek, Prchal. Vyloučení: 9:12. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 625. Střely na branku: 39:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5, 2:5.

Průběh utkání

Utkání začalo ve velké tempu. Hned ve třetí minutě utkání otevřel skóre šťastnou trefou Tomáš Kolafa. Jeho střela od modré čáry se nejprve odrazila od nohy jihlavského útočníka, poté i od nohy domácího obránce a skončila za zády bezmocného Štůraly - 0:1! V zápětí jel sám na Řehoře Ondřej Nakládal, ale svým bekendem branku, již překonaného Řehoře, přestřelil. Pár sekund na to se však jako štírek po levém křídle protáhl Martin Kotásek, natlačil se před hostující branku, kde byl atakován obráncem Dukly. Rozhodčí posoudil tento zákrok jako dovolený, a tak mohl pohodlně nekrytý puk zasunout do prázdné branky Martin Piecha - 1:1!

Jihlavský ostrostřelec Ladislav Rytnauer však znovu nabil ostrými a svůj samostatný únik zakončil ukázkovou kličkou - 1:2. Řehoř poté čelil dvěma pokusům Martina Kotáska, ale skóre se neměnilo. V šestnácté minutě střetnutí využila Dukla přesilovou hru. Štůrala neudržel ve své moci střelu od modré čáry z hole Ficence a Oldřich Bakus měl již snadnou úlohu, v podobě dopravení kotouče do odkryté sítě 1:3. Po třetí obdržené brance Štůrala opustil domácí svatyni a jeho místo zaujal Lukáš Daneček.

Úvod druhé části hry byl ve znamení vyloučení a to především na jihlavské straně. Jestřábi nedokázali využít tři přesilové hry pět proti třem, které se navzájem prolínaly a domácí tak měli jedinečnou možnost srovnat krok. V této fázi utkání se takzvaně lámal chleba. Jihlavští však oslabení sehráli na jedničku a domácím prakticky nic nedovolili až na jednu vyjímku. V obrovské šanci trefil Kotásek pouze tyč Řehořovy branky. Ihned po skončení hostujícího oslabení si na přihrávku na útočné modré počkal Petr Štrach a nekompromisně propálil Danečka - 1:4. Po celý zbytek druhé části hry se především bojovalo o místo na ledě, o kotouče v rozích kluziště a ani jedno z mužstev nepředvádělo divácky atraktivní hokej.

V úvodu třetí třetiny měli navrch spíše domácí dravci. Řehoř postupně čelil střelám Opatovského, Piechy a Kotáska. V naprosto jasné šenci minul hostující branku Bartoň a domácí krize pokračovala. Ve čtyřicátéosmé minutě o výsledku utkání rozhodl opět šťastným gólem Jiří Kubát. Střela Radka Míky od modré čáry trefila do ruky Kubáta a takovým tenisovým obloučkem doplachtila do domácí sítě. Po vstřelení páté branky byli Jihlavští již lepším a hokejovějším mužstvem na ledě a zápas jednoznačně kontrolovali. Daneček čelil pak ještě střelám z hole Bakuse, Kubáta a Kuchyni. V závěru utkání již jen skorigoval skóre v přesilové hře na onečných 2:5 Tomáš Vrba.

Ohlasy trenérů

Karel Dvořák (Jihlava): „Utkání rozhodly již první minuty zápasu, kdy jsme dokázali rychle reagovat na první branku domácích. Dalším zlomovým okamžikem byla ze strany domácích nevyužitá dlouhotrvající přesilová hra pět na tři. Po zbytek zápasu jsme již utkání kontrolovali a zaslouženě vyhráli."

Martin Janeček (HK Jestřábi Prostějov): „Dnešní zápas jsme si prohráli vlastní nedisciplinovaností a neplněním pokynů trenérů. Opět se ukázalo, že přesilové hry pět na tři rozhodují zápasy a je trestuhodné to co jsme dnes zahodili a to rozhodlo dnešní zápas. Potom již Jihlava kontrolovala střední pásmo a to nám činilo velké problémy a zaslouženě utkání vyhrála."