4:2
(0:1, 2:0, 2:1)

Dukla oplatila Olomouci porážku

17.10.2007 / Michal Kolařík, Pavel Zeman

Dvě využité přesilové hry rozhodly o vítězství jihlavské Dukly. Olomouc sice přijela na Horácký zimní stadion v roli papírového favorita. Tuto roli plnila jen první třetinu. V další části hry iniciativu převzali jihlavští hokejisté. K výhře 4:2 je dovedl domácí kapitán Oldřich Bakus, který jednou skóroval a dvakrát pro své spoluhráče branku připravil.
17.10.2007 17:30, 1. liga ČR - 13. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Kuchyňa, Staněk, Ščerban, Balčík , Martinka, Štrach, Duben, Míka - Rytnauer, Bakus, Kubát - Krupka L., Hanzal, Říha - Nekvasil, Hradecký, Čachotský - Holuša, Krupka M., Ježek
4

HC Olomouc

Sedlář (44. Žigárdy) - Ondrušek, Kříž, Vyrubalík, Bartoň, Paška, Janáček, Švrček - Bouz, Ministr, Meidl V. - Meidl R., Brančík, Žajgla - Bordowski, Janečka, Zbořil - Sršeň, Čuřík, Beroun
2
Branky a nahrávky: 32. Bakus (Kubát, Rytnauer), 36. Kubát (Krupka L., Hanzal), 41. Rytnauer (Bakus, Kubát), 44. Kuchyňa (Bakus, Kubát) - 5. Beroun (Meidl, Bordowski), 55. Bordowski (Švrček, Beroun). Rozhodčí: Fraňo - Bejček, Kabourek. Vyloučení: 6:10. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1220 . Střely na branku: 33:36. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2.

Průběh utkání

Utkání 13.kola nezačalo vůbec zostra, jak by se slušelo na utkání slavných hokejových celků. Spíše se úvod nesl v přátelském duchu. První minuty se sice odehrávaly v útočném pásmu domácích, leč pořádná střela na brankáře hostí Sedláře nesměřovala ani jedna. Naopak ve čtvrté minutě přišlo varování hostů, puk po střele z levého křídla proplul brankovištěm pod betony jihlavského brankáře do rohu kluziště. Pomaleji rozehrávající se hosté ale vážně udeřili již o necelé dvě minuty později a to když Václav Meidl přenechal puk pro autora úvodní branky utkání Jiřího Berouna. Ten po objetí branky přehodil rameno bezmocnému Řehořovi - 0:1. V 9.minutě mohl Čachotský slavit vyrovnávací gól, v přečíslení ale nedokázal přesně nahrát spoluhráči mířícímu k brance, který proto prudký puk minul. Přesně v polovině utkání očekávané zpestření nepřinesl ani verdikt sudího, za hrubost putoval na trestnou lavici Ščerban s hostujícím Ministrem. V následné hře čtyř hráčů v poli na každé straně pouze Rytnauer z dobré pozice trefuje připraveného gólmana. Rozháraná úvodní třetina se tak dohrávala ve stejném duchu jako začala-ve znamení nepřesností a nezaviněných pádů na obou stranách.

Po vstupu do druhé třetiny nejprve zahrozili domácí. Kubát nahrál osamocenému Čachotskému před brankovištěm hostů, ten ale nedokázal přehodit ležícího brankáře. Avšak tato akce jakoby probudila z přestávkového klidu olomoucký tým. Nebezpečné střely likviduje na druhé straně Řehoř. Ve 25 min. si dnes dobře hrající Čachotský vybruslil nadějnou střeleckou pozici, brankář Sedlář byl ale i tentokrát na svém místě. Na skóre nic nezměnila ani přesilovka domácích, kdy opět Čachotský najíždějící z mezikruží míjí těsně masku brankáře, jeho střela míří nad branku. V polovině druhé třetiny ale domácí znovu hrají powerplay. Po vyšachování obrany trojicí Kubát, Staněk, Bakus, posledně jmenovaný nedává brankáři příležitost vyniknout a bekhendem vyrovnává stav na 1:1. Po vyrovnávací brance jakoby domácím narostla křídla, která přistřihl až sudí Fraňo vyloučením Hanzala za podražení. Skóre však tato situace nezměnila, hosté trefili v dobré pozici pouze tyč. Toho vzápětí litovali, protože z trestné se vracející Kubát si našlápnul na modré, puk sice olomoucký gólman zastavil betonem, ale dojíždějící obránce hostů si jej sráží do vlastní klece - 2:1. Radost z gólu domácím trochu zkalila hra v oslabení za prohřešek Kuchyni, hosté pálí ze všech pozic, Řehoř ale drží svůj nyní velice obětavě hrající tým. Ospalý úvod utkání je zcela zapomenut - a sice, když Dukla, která je po obratu skóre na koni, zle zatápí hostům. Po několika dobrých příležitostech si adrenalinovou perličku na závěr třetiny připravil jihlavský Hanzal, z brejku od modré ale nepřekonal brankáře.

Do třetího dějství domácí doslova vlétli. Patnáct vteřin domácím stačilo k navýšení stavu na světelné tabuli. Bakus přihrál zpoza branky Čachotskému, ten z bezprostřední blízkosti již míří přesně – 3:1. Následná přesilová hra jen udržovala tempo domácích. Skóre se měnilo opět již o necelé čtyři minuty později. Jihlavští zamkli v další přesilové hře soupeře a Petr Kuchyňa dělovkou od modré prostřelil vše co mu stálo v cestě - 4:1. Po této sprše si hosté vzali oddechový čas, do branky místo Sedláře nastoupil Žigárdi. Po sérii vyloučení na straně Olomouckých si oslabení zahrála také Dukla. Dnes i jinak výrazný Čachotský totiž vyfasoval dvouminutový trest za držení hole. Největší příležitost v oslabení ale kryje Řehoř, Václav Meidl otočkou zametá puk pouze pod jeho betony. Na vyloučení bohatá třetina přinesla další dvě přesilové hry Dukly, v té jsou však domácí bezradní, navíc třem jihlavským hráčům ve středním pásmu ujíždí Bordowski. Puk poslal pod padajícího Řehoře, tím zadělává na drama a snižuje na 4:2. To se však naštěstí pro domácí již nekoná - tři minuty před koncem je k vidění opět hra čtyř hráčů na každé straně, bez vážnějších zásahů brankářů. Celkový dojem z pohledné třetiny kalí přitvrzující se hra v závěru, což gradovalo atakem domácího Tomáše Čachotského u mantinelu, který ale naštěstí za potlesku tribun odjíždí k ošetření po svých, za doprovodu lékaře. Závěrečná hra hostů bez brankáře již na výsledku nic nemění, domácí si tak užili po dvou třetinách bojovného hokeje zasloužené vítězství 4:2.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (trenér HC Olomouc): „Zápas jsme neodehráli dobře, i když jsme po první třetině vedli 1:0. Druhá třetina byla z naší strany extrém, kdy jsme první dva góly dostali po našich hrubých chybách. Zápas se nám nevyvedl, musíme jít zápas od zápasu."

Petr Jaroš (asistent trenéra HC Dukla Jihlava): „Nám se opět nepovedla 1.třetina, kdy jsme prohrávali 1:0 naší nedisciplinovaností. Ve druhé třetině se povedlo utkání vyrovnat a otočit, myslím si ale, že jsme mohli zápas dohrát líp. V závěru jsme trochu polevili a dovolili soupeři vstřelit druhý gól."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie