3:2
(2:1, 0:1, 1:0)

Dramatické derby pro Brod

01.12.2007 / Zdeněk Rajdl

Těsným vítězstvím Havlíčkova Brodu skončilo derby, které odehrála jihlavská Dukla v sobotu v Kotlině. Domácí se dostali během necelých čtyř minut dvěma brankami do vedení, jihlavští hokejisté však zabrali a dokázali góly Pavla Staňka a Tomáše Hradeckého vyrovnat. Poslední slovo však měli v závěrečné dvacetiminutovce Rebelové. Brankou Třetiny rozhodli o svém vítězství 3:2. Jihlava tak svoji vítěznou sérii neprodloužila.
01.12.2007 17:00, 1. liga ČR - 26. kolo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Suchan - Vyhlídal, Drtina, Vašíček, Procházka, Borůvka, Jelínek A. - Hodek, Čermák, Borovanský - Holec, Jelínek P., Kreuzer - Sklenář, Malát, Varga - Třetina, Stromko, Ondráček
3

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Míka, Duben, Staněk, Ščerban, Štrach, Kuchyňa - Rytnauer, Hradecký, Čachotský - Říha, Hanzal, Krupka M. - Krupka L., Suk, Jonáš - Fiedler, Man, Ježek
2
Branky a nahrávky: 2. Jelínek P. (Kreuzer), 4. Vašíček (Sklenář, Varga), 49. Třetina (Čermák) - 11. Staněk (Hradecký, Čachotský), 28. Hradecký (Krupka M., Řehoř). Rozhodčí: Šír - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 7:11. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2700. Střely na branku: 38:21. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Značně vyhecované utkání očekávala havlíčkobrodská Kotlina ve 26. kole prvoligové soutěže. Do Brodu dorazil totiž soupeř z nejvíce očekávaných - Dukla Jihlava. Hráče krajského města Vysočiny navíc poprvé vedl nový trenér Karel Dvořák.

Hned úvodní vteřiny střetnutí přinesly nápor Rebelů. Nejdříve se zaskvěl Řehoř proti Hodkovi, ale v čase 1:09 byl krátký na střelu Petra Jelínka z prostoru pravého buly - 1:0. Chýlil se závěr 4. minuty a od modré vypálil domácí bek Jiří Vašíček. Pro smůlu Jihlavských měl jejich brankář zakrytý výhled, a tak se skóre měnilo podruhé - 2:0. Až v 7. minutě se připomněl brodský sok útočnou akcí. To zkušený Hradecký obkroužil branku a bekhendovou střelou ohrožoval Suchanovu svatyni.

V 10. minutě se Dukla vrátila do zápasu. Na modré napřáhl Pavel Staněk a zamířil přesně do šibenice - 2:1. Následovala pasáž dvou neúspěšných brodských přesilovek, kdy největší příležitost měl v 16. minutě Borovanský, ale jeho rána jen těsně minula cíl. V poslední minutě se na druhé straně snažil o vyrovnání neúspěšně z blízka Říha.

Změnit stav střetnutí se na začátku prostředního dějství nejprve snažil brodský Čermák střelou z pravého křídla, Řehoř si ale poradil. Ve 23. minutě se zaskvěl i domácí Suchan, proti němuž se ocitl v těsné blízkosti Lukáš Krupka. Dokonalou přesilovkovou souhrou se blýskla ve 28. minutě dvojice Míka - Hradecký. Tomáš Hradecký ujel bekům soupeře a ukázkovým blafákem vyrovnal - 2:2.

S notnou dávkou štěstí poté ve třetí pětiminutovce II. třetiny odolávala havlíčkobrodská obrana v čele se Suchanem jihlavským atakům, jež se rodily především v početních výhodách. Následně zabrali v útočné fázi i Rebelové. Ve 36. minutě zlikvidoval Řehoř nejprve ránu Drtiny, aby i ve 38. minutě vychytal Stromkův bekhend.

Komplikací pro Duklu začala závěrečná část. Ve 41. minutě byl totiž za hru vysokou holí vyloučen na čtyři minuty útočník Říha. Přesilová hra domácích však postrádala jiskru a nápad. Ve 47. zmiňovaný hříšník zaměstnal svou akcí brodskou obranu, zachránce jménem Aleš Jelínek odpálil šourající se puk do klece z brankové čáry. Ve 49. minutě vybuchli domácí divácí radostí potřetí. To jako na zlatém podnose v další početní výhodě předložil Čermák puk Miroslavu Třetinovi, který se nemohl nemýlit - 3:2.

Hra gradovala. V 50. a 51. minutě se zapotil Suchan proti Čachotskému a Rytnauerovi. Pořádnou dávku emocí vyvolala rozhodnutí hlavního arbitra v 53. minutě. Ten nejprve uznal střelu Aleše Kreuzera jako gólovou, následně však po poradě s čárovými rozhodčími branku odvolal a vyloučil domácího beka Vašíčka na čtyři minuty za hru vysokou holí. Výhoda Horáků se konala devadesát sekund, po nich oslabil své mužstvo obránce Kuchyňa. V 56. minutě v doznívajícím Vašíčkově trestu oslabil své spoluhráče Holec a rázem započala půlminutová dvojnásobná výhoda Dukly.

V ní však její střelci neměli přesnou mušku, a tak měl vše rozhodnout závěr. V poslední minutě odešel Řehoř na lavičku, ale vzrůstající tlak utlumil svým faulem těsně před sirénou Hanzal. A tak se musel několikanásobný mistr republiky i podruhé v letošní sezoně sklonit před nadšeně hrajícími Rebely, derby však přineslo pohlednou podívanou ozdobenou vynikajícími výkony obou brankářů. Nejlepšími hráči střetnutí byli vyhlášeni Michal Borovanský s Tomášem Čachotským.

Ohlasy trenérů

Karel Dvořák (HC Dukla Jihlava): „Na začátku první třetiny nás soupeř výrazně přehrával, byli jsme rádi, že jsme inkasovali pouze dvakrát. Ve druhé části se hra vyrovnala a já bych řekl, že jsme byli i mírně lepší. V závěrečné třetině jsme ale udělali dvě hrubky, které nás stály body. Co se týče toho zvláštního momentu, nechci se k tomu vyjádřit, rozhodčí rozhodl dle svého."

Petr Novák (HC Rebel Havlíčkův Brod): „My i diváci jsme spokojení. Hrál se pěkný hokej, což v derby většinou bývá. Utkání by slušela především remíza, ale nakonec jsme výhru ubojovali. Naši hráči berou taková utkání více prestižně, ale já bych si přál aby to tak bylo i v jiných střetnutích. Ke spornému momentu mám svůj názor, my jsme to viděli jinak. Pozvali jsme rozhodčího k pozápasovému videu, aby uznal svou chybu, ale odmítl."