3:2p
(1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)

Deset vteřin od zisku tří bodů

05.12.2007 / Michal Kolařík

Vstup do utkání s Hradcem Králové se Dukle povedl lépe, po překrásné souhře se trefil Petr Štrach. Ve druhé části hry přidali domácí druhou branku Martinem Krupkou a už to vypadalo, že všechny body zůstanou doma. Jenže hosté se v posledním dějství oklepali a po brankách Roubíka a Táborského dokázali vyrovnat. V prodloužení pak jihlavský kapitán Štrach vystřelil svému týmu dva body za vítězství 3:2.
05.12.2007 17:30, 1. liga ČR - 27. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Míka, Ficenc, Staněk, Duben, Kuchyňa, Štrach - Rytnauer, Hradecký, Čachotský - Říha, Hanzal, Krupka M. - Krupka L., Suk, Jonáš - Fiedler, Man, Ježek
3

Hradec Králové

Koutský - Táborský, Lesák, Pavlů, Hendrich, Pazdera, Karlíček, Toužimský - Fořt, Roubík, Kadlec - Sakrajda, Koudelka, Šeda - Haluza, Domin, Suchý - Cetkovský, Volráb
2
Branky a nahrávky: 16. Štrach(Krupka M., Čachotský), 22. Krupka M. (Hradecký), 64. Štrach (Čachotský, Rytnauer) - 52. Roubík (TS), 60. Kadlec (Táborský, Roubík). Rozhodčí: Skoupý - Dřínovský, Klein. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 1320. Střely na branku: 45:40. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Úvod zápasu i přes vyloučení jihlavského Rytnauera hned v první minutě patřil domácím. Hosté si v přesilové hře nevytvořili výraznější šanci, domácí dobře napadali ve středním pásmu, nepustili soupeře do vážnější šance. Když v 6.minutě měli možnost předvést první přesilovku také domácí, chopili se jí lépe. Přesto že zle zatápěli čtveřici před brankářem východočechů, gól nepadl. Naopak se málem potvrdilo známé „nedáš-dostaneš“, dvojce hradeckých ale nedokázala svého výletu zužitkovat. O chvíli později Říha „namazal“ před vlastním brankářem najíždějícímu Roubíkovi, Řehoř ale naštěstí pro domácí situaci ustál, puk vyráží.

Tyto nedobře odehrané vteřiny však jakoby pozvedly Duklu, která se v úvodní třetině již jen zlepšovala. Přemysl Duben v desáté minutě od modré tvrdou střelou prověřuje hradeckého brankáře,ten ale puk kryje v kleče pod betony. V polovině třetiny byl k vidění atraktivní hokej, hra se přelévala z útoku do útoku. V této pasáži byla k vidění i šance východočechů, kterou nedokázal proměnit Suchý, Řehoř totiž výborně zasáhnul v pravou chvíli skluzem v brankovišti.

Jako první tedy udeřili domácí. Martin Krupka z rohu kluziště nahrává kapitánu Petru Štrachovi, ten nekompromisně zacílil do odkryté poloviny branky, gólman Koutský byl na tuto akci krátký - 1:0. Jihlavští povzbuzeni vedením předvádějí i nadále nebojácný hokej. Ale ani vyložená šance tvůrců Hanzala a Říhy neskončila v brance, druhý jmenovaný pálí dělovku ze tří metrů pouze do výstroje brankáře hostů. Jihlavští hrají z dobře zabezpečené obrany, i nadále se pouští do nebezpečných útoků. Brankář východočechů má tak v závěru třetiny plné ruce práce, hra se usadila před ním v útočném pásmu domácích, hradečtí se osvobozují jen za cenu zakázaných uvolnění. Dohrává se ve čtyřech na obou stranách, když na trestnou putovali současně Táborský s Hradeckým.

Skóre 1:0 z první třetiny zápasu nevydrželo ve druhé třetině příliš dlouho. Obě mužstva sice dohrála ve čtyřech bez úhony, ale vzápětí Dukla udeřila podruhé. Martin Krupka vzal tentokrát úlohu střelce po asistenci u prvního gólu na sebe. Dokázal se nejlépe zorientovat ve zmatku před hradeckou brankou, a když už vypadalo že šance skončí neúspěchem, rozjásal Horácký zimní stadion umístěním puku do klece - 2:0. Další minuty Dukla ani přes oslabení nepolevuje z bojovného výkonu, velkou snahu hostů o vstřelení branky tak eliminuje. Třetina se lámala pod lavinami pohledných útoků domácích, útok za útokem likvidoval brankář hradeckých Vladislav Koutský. Když se ve 32. minutě hosté bránili pouze za cenu faulu, zdálo se, že vstřelení třetí branky domácích je nadosah.

Překvapivě ale tato početní výhoda nápor jihlavských výrazně ztlumila. Dala by se bez nadsázky po sérii nedorozumění a pokažených rozehrávek prohlásit dvouminutovkou hrůzy. Ani šance o reparát v dalším vyloučení hostů nepřinesla zlepšení hry jihlavských, posléze putuje na trestnou také hráč domácích. Hradecký Aleš Pazdera, vracející se záhy z trestné měl vzápětí velikou příležitost vrátit svůj tým do hry, v samostatném nájezdu proti jihlavskému brankáři ale ani on neuspěl. Milan Řehoř v závěru třetiny skutečně vyniká, svůj tým podržel několika výbornými zákroky. Ke změně skóre proto již v této třetině nedochází.

Třetí část si domácí nejprve prošli bez vážnější újmy vlnou vyloučení. V nich snad nejvýraznější šancí hostů byla akce Cetkovského, který, ač tísněn dvěma obránci, dokázal se probojovat až před brankáře Dukly. Milan Řehoř ale i v této chvíli drží svůj tým. Ani Fořt dorážející těsně před vypršením trestu domácích nedokázal prolomit nulu na kontě severočechů a zdálo se tak, že jsou jihlavští z nejhoršího venku. Ovšem stále bojovnější Hradec s utíkajícími minutami ukrajuje stále více prostoru na ledě, aby udeřil ve vlastním oslabení. Šanci Petra Haluzy sice kryje perfektními zákroky naněkolikrát Řehoř, ale kromě rozhodčího Skoupého nikým nepochopené trestné střílení vzápětí proměnuje kapitán hostů Jaroslav Roubík - 2:1. Již ve vyhecované části zápasu tak sudí ještě přilévá oleje do ohně.

Po vzájemných tahanicích o puk ve středním pásmu hra dospěla až do poslední pětiminutovky. V ní se úporný hokej přesunul až do bezprostřední blízkosti jihlavské branky. Domácí se stále obtížněji brání náporu východočechů, často jen za cenu zakázaných uvolnění. Oživující jiskrou v útoku domácích se blýskl elitní útok Dukly, trio Rytnauer - Hradecký – Čachotský předvádí pohlednou kombinační akci. V jejím závěru ale Rytnauer nedokázal v plné rychlosti přehodit ležícího gólmana Koutského. V poslední minutě třetí třetiny hosté odvolávají brankáře. Kolotoč rozehraný šesti hráči končí deset vteřin před koncem normální hrací doby za zády Řehoře, Jiří Kadlec pro hosty zlatým gólem na 2:2 posílá svůj tým do prodloužení.

Po krátké přestávce byla na obou týmech patrná únava, ale zároveň i zarputilá vůle zvítězit. Již v 1. minutě prodloužení byl vyloučen hráč hostů, Jihlavané hrají ve čtyřech proti třem. Několik střeleckých pokusů z jejich strany ale nepřekvapilo brankáře Koutského. Tahanici o body nakonec ukončuje ten, kdo vše začal v úvodní části, tedy kapitán domácích Petr Štrach. Puk putoval po ose Čachotský – Rytnauer – Štrach, posledně jmenovaný přečíslení přetavuje do zisku dvou bodů za vítězství 3:2 v prodloužení.

Hráči zápasu: Petr Štrach - Vladislav Koutský.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (Hradec Králové): „Domácí začali dobře, v první polovině zápasu byli lepším týmem a zaslouženě vedli o dvě branky. Poté jsme hru zlepšili, tahali jsme za kratší konec, podařilo se nám srovnat. V závěru mě mrzí poslední branka, přečíslení tři na jednoho by se nám nemělo v takových situacích stávat. Přesto jsme rádi za bod.“

Karel Dvořák (Jihlava): „V první třetině jsme měli hru pod kontrolou. Ve druhé části jsme hráli hru "nahoru dolů“, zbytečně jsem začali faulovat, čímž nás dostal soupeř pod tlak. V závěru jsem přečkali důležité momenty, ale přesto bohužel v trestném střílení dokázal soupeř snížit, v samotném závěru i vyrovnat. Kdyby mi někdo před zápasem řekl že budeme mít dva body, byl bych spokojen."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie