3:1
(2:0, 1.1, 0:0)

Sérii začal úspěšněji jihlavský soupeř

14.02.2008 / Jakub Mezlík, Patrik Huber

První zápas na ledě Vrchlabí jihlavští hokejisté bohužel prohráli. Domácí si již v první třetině vypracovali dvoubrankové vedení, které po změně stran ještě o gól navýšili. V závěru druhé dvacetiminutovky sice zkorigoval na 3:1 přesilovkovou trefou Milan Kopecký, avšak střelecký účet zápasu tím byl uzavřen. Příležitost k odvetě dostanou jihlavští hokejisté na vrchlabském ledě zítra, tj. v pátek opět od 18:00.
14.02.2008 18:00, 1. liga ČR - 45. kolo

HC Stadion Vrchlabí

Hylák - Matějíček, Vála, Bendík, Chaloupka, Rýgl, Hrach, Vomela, Volek, Gengel, Pajič, Beck, Horčička, Přeučil, Plodek, Rapáč, Vantuch, Špaček, Nevyhoštěný, Brynecký, Jech
3

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Staněk, Kuchyňa, Ficenc, Kašpar, Míka, Martínka, Duben - Říha, Hanzal, Hradecký, M. Krupka, Bakus, Hrbatý, Kopecký, Suk, Piluša, L. Krupka, Man, Jonáš
1
Branky a nahrávky: 9. Vantuch (Rýgl, Rapáč), 20. Horčička (Beck), 26. Vála (Pajič, Beck) - 40. Kopecký (Říha, Míka). Rozhodčí: Lacina - Kapourek, Lhotský. Vyloučení: 11:10, navíc Rapáč (VRC) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1972. Střely na branku: 45:32. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

Průběh utkání

Vrchlabští vlétli do prvního zápasu předkola play-off skvěle, ale pokusy Přeučila a Pajiče se neujaly. Jihlavský Duben dal domácím šanci zahrát si přesilovku a ti touto šancí nepohrdli. V čase 8:14 vystřelil od modré Rýgl, Řehoř si sice s jeho střelou poradil, ale na následnou dorážku Lukáše Vantucha nedosáhl - 1:0. Po inkasované brance se hra Jihlavy o něco zlepšila, ale Vrchlabští dobře bránili a nepouštěli Duklu do větších šancí. V 17. minutě měli Jihlavští velkou šanci, když od modré střílel Staňek, Hylák puk neudržel, ale následná dorážka Hanzala letěla mimo branku domácích. Hned po šanci hostí měli příležitost domácí, když Přeučil s Vantuchem přečíslili obranu hostí, ale druhý jmenovaný nedosáhl na přihrávku, a tak pravidlo nedáš dostaneš tentokrát neplatilo. Vrchlabští si ale promarněnou šanci vynahradili gólem. V oslabení ujeli hostujícím hráčům Beck s Horčičkou a Petr Horčička z voleje překonal Řehoře, a tak domácí v čase 19:12 vedli již o dvě branky - 2:0.

Domácí stejně tak jako v první třetině vlétli na soupeře z Jihlavy i na začátku třetiny druhé. Ve 21. minutě měl dobrou možnost navýšit skóre Gengel, ale po přihrávce Pajiče trefil jen Řehoře. Skóre se tak nezměnilo. Další gólová možnost patřila hostům. Hradecký stál před brankou úplně volný dostal přihrávku, ale Hylák skvělým zákrokem podržel Vrchlabí. V čase 25:35 udeřili znovu domácí. Pajič přiťukl puk Aleši Válovi, který překonal bezmocného Řehoře. Domácí tedy vedli již o tři branky - 3:0. Jihlava měla ve 30. minutě dobrou šanci snížit nepříznivý stav, ale proti střele Kroupy se blýskl výborným zákrokem lapačkou Hylák. Hokejisté z Krkonoš předvedli ve 35. minutě nádhernou akci na jeden dotek. Pajič, Gengel a Beck si pěkně vyměnili puk, ale zakončující Beck netrefil branku. Po této šanci se dostal ještě k nebezpečné střele domácí obránce Matějíček, ale jeho dělovku pohotově vyrazil Řehoř do bezpečí. V čase 34:35 se jihlavští hokejisté dočkali branky. Milan Kopecký tvrdou střelou překonal Hyláka a využil přesilovku - 3:1.

Začátek třetího dějství přinesl vyrovnaný hokej. Vrchlabský Rapáč se ve 44. minutě dostal do samostatného úniku, ale Řehoř ho vychytal. Nakonec to pro domácí nedopadlo tak špatně, jelikož Rapáč byl při zakončování faulován, a tak si Vrchlabští mohli zahrát přesilovou hru, kterou však nevyužili. Jihlava si v 53. minutě vypracovala pěknou šanci. Míkova střela od modré si sice cestu do branky nenašla, ale puk se od mantinelu odrazil zpět před branku, kde už chtěl dorážet do prázdné branky Krupka, ale na poslední chvíli mu do střely vložil hokejku Rýgl a zabránil tak jasnému gólu. Další šance patřila domácím. Beckova střela prošla Řehořovi mezi betony a dorážející Gengel měl před sebou prázdnou branku, ale netrefil puk správně a spálil tak 100% šanci. Poslední minuta utkání se dohrávala už jen pouze z povinnosti. Vrchlabí tedy vítězí poměrem 3:1 a na série vede 1:0.

Ohlasy trenérů

Karel Dvořák (HC Dukla Jihlava): „Byl vidět velký rozdíl v přístupu obou mužstev k utkání. Domácí nám ukázali, jak se má hrát play off. Čekal jsem, když máme zkušenější mužstvo, že to bude naše výhoda. Bylo to ale obráceně. Připadalo mi to, jako když hrajeme play off poprvé v životě a domácí deset sezon po sobě."

Vladimír Jeřábek (HC Vrchlabí): „Před utkáním jsme byli trochu nervózní, ale jak kluci začali bruslit, spadlo to z nich a dvěma góly v první třetině jsme se uklidnili. Jsem rád, že jsme ubránili oslabení, a že jsme udělali první krok, i když zatím nic neřeší."