3:2
(1:0, 1:1, 1:1)

Na Kometě Dukla těsně prohrála

26.11.2008 / Martin Lísal

Ani podruhé v letošní sezoně nedokázala Dukla uspět v souboji dvou nejúspěšnějších týmů stoleté historie českého hokeje. Jihlavané ovšem byli na brněnském ledě důstojným soupeřem a domácí Kometě v některých fázích hry nepříjemně zatápěli. Nakonec však podlehli 2:3. O jihlavské trefy se postarali Oldřich Bakus a Tomáš Ficenc.
26.11.2008 18:00, 1. liga ČR - 27. kolo

HC Kometa Brno

Hylák - Křetínský, Houdek, Zubíček, Protivný, Kántor, Lhotský, Morava, David - Černý, Švagrovský, Brabenec - Klimt, Padělek, Sedlák - Vondráček, Barus, Mikšan - Haluza, Kostourek, Polodna
3

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Staněk, Malena, Ficenc, Posmyk, Štrach, Andersons - Kotlík, Bakus, Hodek - Hanzal, Dolníček, Rytnauer - Krupka, Hradecký, Suk - Dvořák, Polcar, Vysloužil
2
Branky a nahrávky: 12. Haluza (Vondráček, Polodna), 26. Brabenec (Haluza), 49. Padělek (Klimt, Sedlák) - 39. Bakus (Hodek), 50. Ficenc (Rytnauer, Dolníček). Rozhodčí: Smeták - Barteček, Koliba. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7038. Střely na branku: 44:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

Průběh utkání

V úvodní třetině začaly oba týmy hodně sympaticky, posléze ale hra poněkud upadala. K vidění byl vcelku rychlý hokej, málo se přerušovalo, mužstva rychle střídala. Hned po dvou minutách se ocitl před Řehořem Sedlák, sám byl ale šancí překvapen a na hostujícího gólmana nevyzrál. Jihlavané mohli kontrovat Hanzalem, ten svůj pokus vtipně ukryl za bránícího hráče a Hylák puk mimo tyče vytlačil snad silou vůle. To už se ale blížila první branka utkání.

V přesilovce nahrával zpoza klece Vondráček, Petr Haluza poslal kotouč na Řehoře a ač se zdálo, že gólman Dukly tuto šanci zlikviduje, nebylo tomu tak – 1:0. Domácí po brance ožili, jejich apetit ale přidusilo vyloučení. V přesilovce hrozilo zejména zkušené duo Bakus – Hodek, po střele druhého jmenovaného musel Hylák vytasit parádní zákrok. Ve zbytku třetiny se již nestalo nic závažného, první siréna tak uťala zápas za stavu 1:0 pro domácí tým.

První zajímavou situaci ve druhé třetině připravili domácí hráči. V signalizované výhodě jim nevyšla přihrávka a kotouč se blížil k opuštěné Hylákově kleci, nakonec se odrazil od její konstrukce. Následnou přesilovku domácí promrhali, naopak se do šance dostal jihlavský Suk – jeho pokus Hylák vytlačil nad branku ramenem. Pak opět začala úřadovat Kometa a přineslo to své ovoce – ve 27. minutě si na příhru Haluzy dobře najel Kamil Brabenec a tvrdou střelou zvýšil na 2:0.

Domácí ve druhé třetině byli zpočátku lepším týmem, ale svůj náskok již dále nenavýšili, naopak. Jihlavský Rytnauer se prezentoval krásným blafákem, bohužel pro něj neúspěšným. Pak již ale Dukla udeřila – po vlastním oslabení rychle zformovala síly, Hodek si u pravé tyče chytře počkal na najetého Oldřicha Bakuse, a tento veterán střelou o břevno snížil na 2:1. Domácí sice protestovali, že se kotouč odrazil od břevna před čáru, branka však byla uznána. Do šaten se tak šlo za těsného stavu 2:1 pro domácí. Poslední třetina slibovala ještě velké drama.

V tomto ohledu si diváci rozhodně stěžovat nemohli, o výsledku nebylo rozhodnuto v podstatě do posledních vteřinek. Závěrečnou pasáž zahájila aktivněji Kometa, převahu v poli ale nedokázala korunovat výraznějšími šancemi. Dukla hrozila z rychlých kontrů, obrana domácího týmu místy nepůsobila zrovna jistě. Po devíti minutách hry ale polahodil duši hokejového diváka Ivan Padělek. Na modré si stáhl puk, obhodil si bránícího hráče Dukly a polovysokou střelou zvýšil na 3:1. Kdo čekal, že Dukla složí zbraně, velmi záhy poznal svou chybu. Obrovský závar před Hylákem domácí gólman nemohl ustát. Několik střel vyrazil, proti ráně Tomáše Ficence byl zcela bezmocný – 3:2.