3:2sn
(1:1, 0:0, 1:1 - 0:0 - 1:0)

Dukla veze z Chomutova bod

14.01.2009 / David Matula

Jihlavští hokejisté vybojovali na ledě Chomutova cenný bod i v oslabené sestavě. Velmi dobrým výkonem se prezentoval jihlavský odchovanec Filip Novotný, který v současné době působí v pražské Spartě. Domácí střelci ho překonali během základní hrací doby pouze dvakrát, a vzhledem k tomu, že se za Duklu prosadili Andersons a Hodek, bylo jasné, že červenožlutí domů s prázdnou nepojedou. Po bezbrankovém prodloužení byl však v nájezdech lepší Chomutov, a tak Jihlava prohrála 2:3.
14.01.2009 17:30, 1. liga ČR - 42. kolo

Piráti Chomutov

Lundell - Ťupa, Grof, Nikolov, Bombic, Pulpán, Trefný, Všetečka - Eiselt, Hlinka, Míka, Domin, Mikšovic, Tauš, Jíra, Hašek, Jeslínek, Skořepa
3

HC Dukla Jihlava

Novotný - Malena, Martinka, Ficenc, Andersons, Novák, Kašpar, Zelený - Man, Hradecký, Hodek - Říha, Mareš, Bezděk - Hanzal, Zeman, Hrbatý - Krupka
2
Branky a nahrávky: 17. Grof (Eiselt, Domin), 42. Mikšovic (Jeslínek, Všetečka), rozhodující nájezd Hlinka - 14. Andersons (Hodek), 57. Hodek (Man, Hradecký). Rozhodčí: Hrubý - Mašek, Hynčica. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1079. Střely na branku: 52:28. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Hned ve druhé minutě se dral vstříc hostující brance Jíra, ale nedovoleně jej zastavil Hrbatý a domácí hráli první početní výhodu. Naložili s ním však velmi špatně a Novotného prakticky neohrozili. V čase 5:00 si naopak přesilovou hru vyzkoušeli hosté, když na lavici hanby usedl Pulpán. Dukla sehrála výhodu o poznání lépe, ale po střele Martinky si nikdo z hostujících hráčů nevšiml osamoceného kotouče v brankovišti, a tak ani Jihlavané svoji první přesilovku nevyužili. Poté si oba brankáři připsali dobré zákroky lapačkou, když za domácí pálil Ťupa, za hosty kontroval Andersons. V deváté minutě měl první branku na hokejce Mikšovic, ale ani nadvakrát z těžkého úhlu na Novotného nevyzrál. Škoda že si domácí čtyřiačtyřicítka nevšimla lépe postaveného kapitána Hlinky, který stál mezi kruhy úplně osamocen. V minutě dvanácté usedl na trestnou lavici domácí Míka a hosté již tentokrát trestali. Petr Jíra trestuhodně namazal Janisovi Andersonsovi a ten z prostoru mezi kruhy trefil přesně ranou po ledě skulinku mezi Lundellovými betony - 0:1. Domácí odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a po krásné kombinaci poslal Eiselt na zteč Jakuba Grofa, který přesnou střelou pod vyrážečku srovnal - 1:1. První třetina tak skončila smírem.

I na úvod druhé části si zahráli domácí početní výhodu, když za nedovolené bránění byl potrestán Říha. Krom pěkné rány Bombice od modré však více Novotného opět neprověřili a Dukla byla brzo kompletní. V minutě šestadvacáté se dostal hned po buly s kotoučem na holi před Novotného Eiselt, ale hostující brankář skvělým zákrokem svůj tým podržel. Ani ne o minutu později nabil v situaci dva na jednoho Jíra Hlinkovi, ten však svůj tvrdý projektil zamířil pouze okolo levé tyče. V polovině utkání se dostal do dobré palebné pozice Skořepa, ale přestřelil a následná teč Míky skončila jen těsně mimo. O minutu později mohlo ale z čista jasna udeřit na druhé straně, to když se před Lundellem objevil Hradecký, ale na finského brankáře si nepřišel. Když ani v závěru druhého dějství neskončily domácí brankou příležitosti Pulpána a Haška, svítil na kostce nad ledem stále stav 1:1.

Ani v poslední třetině se Dukla neponaučila a opět hned v první minutě putoval hostující hráč na trestnou lavici. Tentokrát nabídnutou výhodou domácí již nepohrdli a Jeslínkovu nabídku tečoval mimo dosah Novotného Stanislav Mikšovic - 2:1. Domácí tak zaslouženě vedli a navíc o půl minutku později se provinil hostující Mareš a chomutovští si zahráli v krátkém sledu další početní výhodu. Bílomodří zamkli hosty v pásmu, ale ani ty nejvyloženější šance Jíry a Skořepy brankou neskončily a skóre se neměnilo. Další trest pro jihlavskou Duklu následoval velmi záhy, ale ani v této početní výhodě nedokázali domácí přidat uklidňující třetí branku. Sedm minut před koncem řádné hrací doby byl potrestán domácí Jíra, ale chomutovští se s klidem ubránili a naopak po skončení trestu dostal od vyloučeného Jíry kotouč před branku osamocený Eiselt, rychlý bekhendový blafák však skončil jen na boční síťce. O minutu a půl později potom Dukla srovnala. Jiří Man si vybruslil s kotoučem od mantinelu na osu hřiště a našel ideálně postaveného Daniela Hodka, který přesnou a rychlou střelou pod vyrážečku srovnal - 2:2. V poslední minutě mohl vrátit domácím vedení Eiselt, ale jeho pohotový pokus vyškrábl Novotný na horní tyč.

Zápas tak po šedesáti minutách hry dospěl do prodloužení v němž měly oba celky dostatek příležitostí k rozhodnutí. Ve druhé minutě poslal kotouč mezi diváky Pulpán a dostal menší trest za zdržování hry. Hosté však Lundella neohrozili, navíc se také provinili faulem a pokračovalo se ve třech na obou stranách. V dobré pozici se nejprve objevil domácí Skořepa, ale trefil jen vyjetého Novotného a hned v zápětí na druhé straně střílel nebezpečně Andersons, ale ani on na Lundella nevyzrál. Zřejmě největší šanci v prodloužení měl na své holi hostující Zelený ,ale trestuhodně po krásné přihrávce Hodka minul z metru prázdnou domácí branku. Hned v zápětí se dostal kotouč na modrou k navrátilci z trestné lavice Pulpánovi, ale jeho pokus o blafák přeťal Novotný svou širokou holí.

Rozhodnutí tak přinesly až samostatné nájezdy. Začali hosté, ale Mareš skulinku mezi Lundellovými betony nenašel. V první sérii neuspěl ani domácí Hlinka, forhendový blafák si Novotný pohlídal. Druhou sérii zahájil hostující Hodek a přesnou střelou pod vyrážečku uspěl. Totéž se nedalo říct o Skořepovi, kterého vychytal Novotný. Rozhodnout mohl jihlavský Bezděk, ale kotouč skončil jen v Lundellově lapačce, a tak měl vše na své holi Mikšovic. Precizně provedený blafák zakončený mezi betony rozhodl o dalším pokračování. Za domácí uspěl Miroslav Hlinka, který tentokrát zvolil bekhendové zakončení blafáku. Když potom neuspěl ve svém druhém nájezdu Hodek, připsali si domácí do tabulky bonusový bod.

Ohlasy trenérů

Josef Augusta (Jihlava): „Podle mého to bylo slušné utkání, na to, že se hraje vlastně obden. Naše hra vycházela ze zabezpečené obrany, to se nám dařilo. Důležité bylo, že jsme dokázali vyrovnat na 2:2. Utkání bylo z obou stran povedené."

Jiří Rech (Chomutov): „V první třetině na nás padla trochu únava z Havířova, odkud jsme dojeli až někdy k ránu, to se na ní podepsalo. Ale ve druhé třetině jsme si vypracovali dostatek šancí, abychom vyhráli. Škoda jen, že když jsme dali gól na 2:1, že jsme nepřidali ještě další. Takové mužstvo, jako je Chomutov, by si mělo výsledek do konce zápasu udržet a neudělat chybu."