2:4
(0:0, 2:2, 0:2)

Dukla zaskočila Slavii a veze z Prahy senzační tři body

13.08.2009 / Patrik Kubečka

Jihlavští hokejisté se postarali o dosud největší překvapení letního Tipsport cupu, vicemistra loňského ročníku extraligy pražskou Slavii porazili 4:2. Dukla se už ve druhé třetině ujala dvoubrankového vedení po trefách Daniela Hodka a Jonáše Fiedlera, a i když se povedlo domácím srovnat, ve třetí části se prosadili Jiří Hanzal a podruhé Hodek, a Jihlava tak v úterý na domácím ledě proti Kladnu bude bojovat o postup do dalších bojů.
13.08.2009 17:30, Přípravné zápasy - 5. kolo

HC Slavia Praha

Slipčenko - Žižka, Vyhlídal, Jebavý, Pavlík, Špelda, Drtina, Sloboda, Roth - Hruška, Červenka, Vondrka - Sklenář, Růžička, Doležal - Micka, Hafenrichter, Tomica - Čermák, Endál, Jelínek
2

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Staněk, Malena, Ficenc, Takáč, Posmyk, Novák, Kašpar, Zelený - Bakus, Hodek, Čachotský - Rytnauer, Minčák, Man - Polcar, Hanzal, Fiedler - Hrbatý, Zeman, Krupka
4
Branky a nahrávky: 27. Vondrka (Červenka, Hruška), 33. Micka (Červenka, Růžička) - 21. Hodek (Bakus), 23. Fiedler (Hanzal, Polcar), 50. Hanzal (Polcar), 60. Hodek (Ficenc). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4.

Průběh utkání

Slávisté nastoupili do utkání bez několika opor. V obraných řadách chyběli Vašíček s Kadlecem a vpředu scházel kapitán Beránek. „Céčko“ si tak na dres navlékl Marek Tomica. I bez nich ale červenobílí nastoupili do zápasu hodně svižně. Hned v 1. minutě měl velkou šanci Červenka, ale gólman Řehoř kotouč dokázal vyrazit. Úvodní tlak Slavie pokračoval, hosté měli až příliš velký respekt s prvoligového soupeře, což jim svazovalo ruce. Jenže Slavia se nedokázala prosadit ani v přesilovce ze 4. minuty. Jihlavští se osmělili až v 8. minutě, ale Polcar nepřekonal Slipčenka, který nastoupil do branky domácích.

Slávisté ale stále měli navrch a zejména první lajna s Červenkou, Hruškou a Vondrkou několikrát zamotala hlavy bránícím hráčům Jihlavy. Ti se ale mohli spolehnout na výborného brankáře Řehoře. Od poloviny první třetiny se i Dukla dostával více do hry a v 15., respektive v 16. minutě si aktivitou vynutila přesilovku 4:3. Při ní se do velké šance dostal Hodek, ale Slipčenko mu střelu i dorážku dokázal vyrazit. Když pak gólman domácích zachytil i dělovku Ficence, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Jestliže začátek první třetiny patřil Slavii, tak úvod druhé části jednoznačně ovládli hosté. Už po 38 vteřinách se totiž vlnila síť za bezmocným Slipčenkem. Jeho obránci totiž před ním trestuhodně vyklidili prostor a Daniel Hodek mohl v klidu dorazit střelu Bakuse za ležícího brankáře – 0:1. Neuběhly ani dvě minuty a početná výprava jihlavských fanoušků se mohla radovat podruhé. A gól to byl jak z kopíráku, jen se měnili aktéři v dresech Dukly. Tentokrát pálil Hanzal a za Slipčenka dorazil osamocený Jonáš Fiedler - 0:2.

Domácí se ale nesložili a začali hrát znovu aktivně. Hosté navíc dělali chyby v obraně. Díky jedné z nich se řítil na branku Řehoře Jelínek, ale Ficenc ho podrazil a byl vyloučen. O minutu později navíc fauloval Zelený a Slavia měla dvojnásobnou početní výhodu. Gólman Dukly dlouho odolával, zejména Sloboda ho zaměstnával tvrdými ranami od modré, ale ani jedna se neujala. Až když hráli hosté ve čtyřech, předvedli slávisté ukázkovou přesilovkovou kombinaci. Ve 26. minutě Hruška přenechal u pravého mantinelu puk Červenkovi, ten naznačil střelu a poslal milimetrovou přihrávku napříč útočným pásmem, odkud Michal Vondrka neměl problém trefit odkrytou branku – 1:2.

Branka Slavii ještě více nakopla a opět se hrálo převážně v obranném pásmu hostů. Navíc ve 31. minutě faulovali krátce po sobě Posmyk a Zelený a oba současně usedli na trestnou lavici. Přesilovka 5 na 3 ale netrvala příliš dlouho, protože útočného faulu se dopustil Hruška. Domácí ale i ve čtyřech tlačili oslabeného soupeře, ale až když se oba potrestaní vraceli z trestné lavice, povedla se Slavii další pohledná akce. Tentokrát Červenka nahrával před prázdnou bránu Tomáši Mickovi, který v čase 32:50 srovnal na 2:2 a připsal si trochu kuriózně gól v oslabení. Vrátit vedení hostům mohl ve 38. minutě Hrbatý, ale Slipčenko jeho pokus vyrazil. Když pak gólman Slavie fantasticky pokryl i dorážku Zemana, i druhá třetina skončila remízou.

Třetí část oproti předchozím začala opatrně z obou stran. Slušně zaplněný Eden viděl větší šanci až v 44. minutě, kdy si při přesilovce sjel Žižka mezi kruhy, ale Řehoře nepropálil. To se nepovedlo ani Čermákovi, který při úniku nedotáhl svůj blafák. Naopak udeřilo na druhé straně. V 50. minutě z nenápadného úniku po chybné rozehrávce domácích dokázal Jiří Hanzal přesnou ranou prostřelit Slipčenka - 2:3. Slavia se snažila o rychlé vyrovnání, ale do větších příležitostí se dostávali až o pět minut později. Nejprve ztroskotal na Řehořovi Sloboda, v 58. minutě pak ujížděl sám na bránu Sklenář, ale po ataku obránce nezakončil. Sešívaní fandové se sice dožadovali nájezdu, ale rozhodčí zůstal ledově klidný. Dvě minuty před koncem mohl vyrovnat Červenka, ale před prázdnou brankou mu kotouč přeskočil hokejku. Slávistům nepomohla ani závěrečná hra bez gólmana. Navíc v čase 59:46 se do volné klece trefil Daniel Hodek a stanovil tak konečný výsledek 2:4.

Ohlasy trenérů

Roman Mejzlík (Jihlava): „Začali jsme s velkým respektem k soupeři, prvních deset minut bylo pro nás hodně těžkých. Domácí ale neproměnili několik šancí a my jsme se dostávali postupně do zápasu. Do druhé třetiny jsme vstoupili výborně, ale na naší straně bylo hodně vyloučených, proto Slavia dokázala srovnat. Třetí část byla hodně vyrovnaná, šance byly na obou stranách, ale štěstí se nakonec přiklonilo k nám. Jsem rád, že jsme dokázali vyhrát nad soupeřem, jakým je Slavia."