4:3sn
(1:0, 1:1, 1:2 - 0:0 - 1:0)

Dukla konec série neodvrátila. V bojovném utkání padla po samostatných nájezdech

21.03.2012 / Karel Filas

Do veledůležitého souboje vstoupili lépe domácí Lvi, kteří se již v 6. minutě ujali vedení. Úvodní minuty druhé dvacetiminutovky přinesly vyrovnání, o které se postaral Tomáš Čachotský. Domácí však ještě stihli strhnout vedení na svou stranu. Třetí perioda patřila jednomu muži - Michalu Jeslínkovi. Nejprve jihlavský rychlík vyrovnal, následně poslal Duklu do těsného vedení. Dramatický závěr duelu ale přinesl další srovnání skóre. Prodloužení vítěze neurčilo, na řadu přišly samostatné nájezdy. V této dovednostní disciplíně byli úspěšnější domácí, kteří si tak zajistili postup do semifinále. Dukla prohrou 3:4 sezonu zakončila.
21.03.2012 17:30, 1. liga ČR - 0. kolo

HC Slovan Ústí nad Labem

Koutský - Klobouček, J. Zeman, do 52. Poživil, Hořava, Gureň, Černý, Pavlík, Sklenička - Šagát, Roubík, Ludvík - Kovář, Rod, Varaďa - Boháč, Hanzl, Handlovský - Třetina, Pajič, Čermák
4

HC Dukla Jihlava

Halmoši - Malena, Kolafa, Kaláb, Dobrovolný, Ficenc, Grundmanis, Jaroš - Jeslínek, Maliník, Čachotský - A. Zeman, Hubáček, Hodek - Krupka, Bezděk, Padělek - Indra, do 40. Domin, Vysloužil
3
Branky a nahrávky: 6. Ludvík (Šagát, Roubík), 36. Daniel Boháč (Černý, Gureň), 58. Gureň (Hanzl, Zeman), rozhodující nájezd Pajič - 24. Čachotský (Padělek), 44. Jeslínek (Malena, Maliník), 53. Jeslínek (Dobrovolný). Rozhodčí: Svoboda, Wagner - Brejcha, Suchánek. Delegát: Stulák. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4225. Střely na branku: 47:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3.

Průběh utkání

Do páté semifinálové bitvy nasadili Jihlavští do branky poprvé v sérii Dominika Halmošiho a byli zpočátku aktivnější. Ústecký brankář Koutský musel během úvodních tří minut řešit minimálně čtyři ošemetné situace. Zvláště aktivní Adam Zeman působil rozruch v domácím brankovišti. Třeba po jeho pokusu zprava musel ústecký gólman rychle do rozkleku.

Ústečtí, kteří museli udělat dvě korektury v sestavě (Kovář s Rodem nahradili indisponované Alinče se Lvem) zahrozili vážněji až v šesté minutě a to hned gólově. Roubík vyslal po pravém hrazení Šagáta. Ten se přehnal přes bránící hosty a nasměroval přesný pas skrz obranné pásmo Jihlavy na sprintujícího Davida Ludvíka. Ten z první nasměroval kotouč do odkryté části branky.

V polovině třetiny, kdy se hra rychle přelévala před obě branky, měli mezi kruhy nabito na jedné straně Gureň, na druhé pak Ficenc. Oba beci své střely mezi tyče nenamířili. V závěru třetiny již přebrali iniciativu domácí. Přestože hráli i oslabení. V dobrých střeleckých parketách však neuspěli na brankovišti Hanzl a pak po pěkné individuální akci Roubík. Jeho štiplavou ránu jen škrtnul Halmoši lapačkou.

Přestávka pomohla hostům. Sice neměli žádné velké ofenzivní choutky, ale poté co Ústečané příliš propadli v útoku postupovali ve dvou na jednoho. Tomáš Čachotský vzal koncovku na sebe a udělal dobře. Z levé strany se trefil milimetrově přesně do protilehlého růžku.

Inkasovaná branka domácí přinutila k ještě větší aktivitě. Čermák pálil z levého kruhu a Halmoši lapačkou vytěsnil nad branku. Dobrou střelou se prezentoval z druhé strany Kovář. I jeho pokus likvidovala rukavice jihlavského brankáře.

Ústečtí si vynutili první faul až ve 32. minutě. Ovšem v přesilovce roztočili nevídaný kolotoč. Sprškou střel zasypávali jihlavskou braku. Jen jindy střídmý střelec Gureň pálil hned třikrát. V mohutném tlaku pokračovali domácí i po návratu hříšníka Čachotského. Ludvíkovu dorážku posunula Halomošiho noha na tyčku. Neustávající převahou si Lvi vynutili další početní výhodu.

Tu již dokázali zužitkovat. Černý namířil přihrávku – vypadalo to, že úmyslně – o zadní hrazení a puk dokonale zblízka, ale ostrého úhlu dokázal nasměrovat za brankovou čáru pohotový Daniel Boháč a vrátil domácím zpět vedení.

Navýšení skóre měl na hokejce Pajič. Úchvatnou příhrou jej vysunul do brejku Pavlík, ale slovinský snajpr o kousek minul pravou tyčku Halmošiho branky. Hosté hrozili jednou. Ústečtí se zase nechali strhnout útočením a vpřed mířila dvojice Čachotský, Hodek. Do kombinace jim ale parádním obranným zákrokem padl Poživil a vysloužil si velké ovace ochozů.

V podobném čase jako ve druhé dvacetiminutovce, udeřili Jihlavští i ve třetí. V přesilovce nahazoval od modré Malena a umě do dráhy letu šáhl Michal Jeslínek a podruhé v zápase zajistil hostům vyrovnání.

Za srovnaného skóre vypadali hladověji Ústečtí Lvi. Jenže svůj tlak v branku přetavit nedokázali. Asi největší šance měli Roubík bekhendem a Pajič dorážkou. Ani jeden nemířili mezi tři tyče. Naopak hostům stačil jeden povedený kontr. Michal Jeslínek prchl ústecké obraně a v sólovém nájezdu zamířil forhendovou střelou mimo dosah Koutského.

Ústeckým nastalá nepříjemná situace evidentně svazovala ruce. V obranném pásmu kupili chyby, jenže hosté ani jednu z minimálně dvou nadějných situací nezužitkovali. A tak se zřejmě spravedlivě přiklonilo štěstí k po celé utkání aktivnějším Lvům. Obránce Miroslav Gureň za modrou čarou nijak tvrdou ránu namířil na hostující klec a puk k překvapení ochozů zapadl do branky. Halmoši nebyl na zákrok dostatečně připraven, protože chvíli předtím sbíral z ledu svou hůl. Poté máchl rukavicí do prázdna a nasměroval mač do prodloužení.

V něm měly šance oba celky. Z ústeckých hráčů byl nejblíže gólu Zeman, který na brankovišti nedotáhl kličku do bekhendu. Pak v přesilovce jedovatě pálil. Nepovedla se ani rána Pajičovi. Hosté hrozili Padělkem a jedovkou Maliníka.

Rozuzlení středečního dramatu tak přinesly až samostatné nájezdy. Ty měly dva hrdiny. Jediného úspěšného exekutora Roka Pajiče a ústeckého brankáře Koutského, který si poradil se všemi třemi nájezdy soupeře a společně tak posunuli celek Ústeckých Lvů do finále.

Ohlasy trenérů

Petr Rosol (HC Slovan Ústečtí Lvi): "Postoupili jsme o další schůdek nahoru, zbývají nám ještě dva stupínky. Obavy ze závěru utkání byly, ale tři minuty do konce základní hrací doby jsou v hokeji spousta času. K podobnému zvratu došlo i v úterním extraligovém zápase play-off mezi Pardubicemi a Vítkovicemi. Střetnutí rozhodl opět Pajič. Druhá série mezi Chomutovem a Olomoucí mě dosud nezajímala, podle mého názoru Chomutov sérii v Olomouci ukončí. My budeme mít o trochu delší pauzu, během které si odpočineme a v klidu potrénujeme. Stavět budeme zřejmě na Vladislavu Koutském, Zdeněk Orct nyní marodil. Zraněný je i Jan Alinč, ale do finále by měli být oba v pořádku."

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): "Měli jsme velice blízko k vítězství, srazil nás nešťastný gól dvě minuty před koncem řádné hrací doby, který rozhodl. Prodloužení jsme odehráli dobře i přes oslabení, které jsme ubránili. Pokud nedáme jediný nájezd, nemůžeme vyhrát. Klíčový moment celé série byl ve třetím utkání, kdy jsme též nedotáhli zápas do vítězného konce a na penalty prohráli. Nyní si musíme sérii vyhodnotit a podle toho zorganizujeme následující program. Po druhé třetině mě zklamala pořadatelská služba, objevil se u střídaček jistý konflikt s místním fotografem."


POZNÁMKA REDAKTORA: Petr Vlk vystartoval po druhé třetině na rozhodčí, pořadatelé ho začli odvádět. Fotograf, který konflikt fotil, byl trenérem napaden. V chodbě se poté fotografovi omluvil, podruhé ještě ze střídačky.