3:2
(0:0, 3:2, 0:0)

Jihlavští hokejisté se vracejí z Benátek nad Jizerou bez bodu

24.11.2012 / Tomáš Nejedlo

Utkání začínalo velmi pozvolna, v prvním dějství příchozí fanoušci branku neviděli. Obě strany však měly několik solidních příležitostí. S góly se roztrhl pytel v prostřední části, ve 23. minutě se trefil domácí Chlapík. Nedlouho poté vyrovnal Adam Zeman, který rovněž poslal v 38. minutě Duklu do vedení. Domácí však během několika taktéž skórovali. Těsně před koncem druhé třetiny se dokonce dostali podruhé v utkání do vedení. V závěrečné třetině branka nepadla, Dukla tak podlehla Benátkám nad Jizerou 2:3.
24.11.2012 17:00, 1. liga ČR - 25. kolo

HC Benátky nad Jizerou

Vošvrda - Moravec, Kolmann, Jánošík, Jaroměřský, Ulrych, Vitásek, Šimek, Vála - Bortňák, Skořepa, Klimt, Maďar, Král, Pabiška, Chlapík, Plodek, Miškovský, Vařecha, Jech, Liška
3

HC Dukla Jihlava

Novotný - Podlipnik, Ficenc, Jaroš, Kolafa, Zadražil, Drtina, Jícha - Polcar, Maliník, Hodek, Krupka, Filip, Jeslínek, Malec, Hubáček, Zeman, Prokš, Pometlo, Pekárek
2
Branky a nahrávky: 23. Chlapík (Plodek), 38. Liška (Jaroměřský, Vařecha), 39. Jaroměřský (Král, Chlapík) - 27. Zeman (Ficenc, Filip), 38. Zeman (Podlipnik, Jeslínek). Rozhodčí: Horák, Pešina - M. Jílek, Šperl. Vyloučení: 6:3. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 333. Střely na branku: 23:30. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.

Průběh utkání

První třetina utkání sice nenabídla divákům, kteří dorazili v sobotním podvečeru na benátecký zimní stadion, žádný gól, ale hrál se rychlý hokej a hra se střídala před oběma brankami. Po pěti minutách hry se ke kotouči dostal Jan Plodek, ideálně předložil do střelecké pozice Adamu Chlapíkovi, který ovšem Novotného branku minul. Zřejmě největší šanci v první třetině měl domácí Patrik Maďar.

Mladý benátecký útočník se dostal před Novotného odkrytou brankou k dorážce, jenže nedokázal nasměrovat kotouč mezi tři tyče. Také Dukla měla svou příležitost, povedená kombinace hostí byla zakončena střelou Daniela Hodka do boční sítě. V samém závěru první třetiny se Jihlavští propracovali k dobré šanci, kterou ovšem nedokázali přetavit v gól. Zeman s Malcem zatopili benátecké obraně, avšak ani jeden z nich nedokázal překonat Tomáše Vošvrdu.

Druhá třetina byla z celého utkání nejplodnější na branky, padlo jich hned pět. Ta první přišla už ve 23. minutě, kdy Plodek našel najíždějícího osmnáctiletého Adama Chlapíka, jenž bekhendovou střelou překonal Novotného a připsal si tak první mistrovský gól v seniorském hokeji - 1:0. Jihlava zahrozila v přesilové hře při vyloučení Jánošíka, Podlipnikova střela ovšem Vošvrdu nepřekvapila. V následující přesilovce už se ale Dukla prosadila. Královo hákování potrestal Adam Zeman, když precizně tečoval Ficencovu střelu od modré čáry, proti čemuž byl Vošvrda bezmocný - 1:1.

Poté měli šance hostující Zeman a domácí Miškovský, skóre se však měnilo až ve 38. minutě. Celek z Vysočiny se opět prosadil v přesilove, tentokrát byl na konci povedené kombinace Adam Zeman a Jihlavští vedli - 1:2. Ze svého vedení se však hosté neradovali dlouho. Ještě v téže minutě prokázal na brankovišti důraz Tomáš Liška a střelou pod víko zajistil opět nerozhodný stav - 2:2. Aby toho nebylo málo, tak ještě do konce druhé části padl jeden gól. Také Středočeši využili přesilovku. Jan Jaroměřský si najel do střelecké pozice a poté chladnokrevně propálil Novotného - 3:2.

Už po minutě hry ve třetí třetině měly Benátky příležitost na zvýšení svého náskoku. Pabiškovu střelu Novotný stačil vyrazit pouze k dojíždějícímu Maďarovi a ten svou dorážku nasměroval mimo hostující klec. To byla jedna z mála příležitostí Benátek ve třetí třetině, v níž svěřenci koučů Čermáka, Škalouda a Nečase dokázali vyprodukovat jen tři střely na branku. Opticky aktivnějším týmem tak byla jihlavská Dukla, ale Tomáš Vošvrda v krizových momentech dokázal Benátky podržet.

Vytáhl se především ve 44. minutě, kdy tutovku Hubáčka hřbetem lapačky vytáhl do ochranné sítě a udržel tak těsné vedení svého týmu. Následnou dobrou příležitost promarnil opět Radek Hubáček, tentokrát se mezi tyče netrefil. Hosté se neprosadili ani ve dvou svých přesilovkách. V samém závěru trenérské duo Vlk a Augusta sáhlo k power play, ovšem vyrovnání se hosté nedočkali. Navíc mohli sami ještě inkasovat, jenže unikající Josef Skořepa trefil jen tyčku opuštěné jihlavské klece.

Ohlasy trenérů

Antonín Nečas, asistent trenéra Benátek nad Jizerou: „Získali jsme důležité body v domácím prostředí. Tuto výhru jsme potřebovali. Hráli jsme proti velmi silnému týmu Jihlavy. Jihlavští byli velmi dobří v přesilových hrách, na což jsme hráče upozorňovali. Bohužel jsme dělali zbytečné fauly v útočném pásmu. Jihlava nás za to potrestala. Jsem rád, že jsme vývoj zápasu obrátili v náš prospěch. Závěrečnou třetinu jsme udrželi."

Petr Vlk, hlavní trenér Jihlavy : „Utkání jsme odehráli velice dobře. Akorát jsme měli výpadek. Domácí se dostali do vedení, poté jsme skóre otočili. Kvůli naší nedůslednosti jsme během minuty a čtyřiceti vteřin prohrávali. Tohle jsme prodrbali. Horší věc je, že jsme velice špatně naložili se šancemi, které jsme měli."