2:4
(0:0, 1:3, 1:1)

Dukla veze tři body z dalekého Havířova, AZet skolila i podruhé v sezoně

19.11.2014 / Josef Nudera

Polovinu základní části první ligy zakončila jihlavská Dukla na ledě Havířova. Po bezbrankové první periodě začaly padat góly až ve druhé třetině. V pětadvacáté minutě vedla Jihlava již o dva góly po trefách navrátilce do sestavy Adama Zemana a Marka Prokše. Domácí sice snížili, ale Marek Prokš svým třetím gólem ve druhém utkání vrátil Jihlavě dvougólový náskok který zkraje poslední dvacetiminutovky navýšil Marek Melenovský. AZet už stačil jen snížit. Červenožlutí tak berou poprvé od přestřelky v Mostě na ledě soupeře plné tři body!
19.11.2014 18:00, 1. liga ČR - 26. kolo

AZ Heimstaden Havířov

Daneček (40. Matoušek) – Matějíček, Foltýn, Pastor, Graca, Repe, Bezuška, Lenďák, Bahounek – Jiránek, Maruna, Fořt – Kurovský, Hlinka, Šedivý – Sztefek, Pechanec, Tomi – Jakúbek, Šlahař, Klimša
2

HC Dukla Jihlava

Kacetl – Kaláb, Štebih, Mocek, Čáp, Dobrovolný, Schejbal, Šidlík – Důras, Čachotský, Diviš – Zeman, Melenovský, Vysloužil – Prokš, Semorád, Seman – Kuřítko, Mikeš, Anděl
4
Branky a nahrávky: 34. Pechanec (Sztefek), 52. Maruna (Jiránek) – 22. Zeman (Melenovský, Mocek), 25. Prokš (Seman, Semorád), 35. Prokš (Seman), 42. Melenovský (Vysloužil, Zeman). Rozhodčí: Přikryl - Lukš, Toman. Vyloučení: 1:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2143. Střely na branku: 33:25. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4.

Průběh utkání

Začátek utkání se nesl v několika menších šancích, které ale vždy skončily na pozorných brankářích. To v 10. minutě jsme viděli první velkou šanci domácích. V rychlém protiútoku našel Šlahař mezi kruhy Klimšu, ale jeho střela švihem skončila pouze v lapačce jihlavského brankáře.

O tři minuty později zahrozila výrazně i Dukla. Od modré vyslal tvrdou ránu Dobrovolný, ale Daneček puk vyrazil betony před sebe a následně ho odklidila obrana do bezpečí. V 16. minutě hledal Seman před brankou zcela volného Prokše, Bahounek stačil na poslední chvíli tuto přihrávku překazit.

Dvě minuty před koncem první třetiny mohl rozjásat domácí publikum Tomáš Fořt, ale jeho bekhendový pokus dokázal Kacetl přečíst. O chvíli později se ocitl ve velké šanci Zeman, jeho přesná střela jen těsně minula levou tyčku domácí branky. Ve 22. minutě se dostala Dukla do vedení. Jihlavským vyšlo přečíslení dva na jednoho – Melenovský našel Adama Zemana, který se trefil přesně do levého horního rohu Danečkovy branky – 0:1. Úvod druhé periody zastihl hosty v opravdu dobrém rozpoložení. Důkazem je další velká šance Zemana, ten mířil do odkryté branky, ale Daneček se stihl přesunout a puk vytěsnit.

Ve 25. minutě předvedla Dukla další parádní akci. Rychlý protiútok, rychlá kombinace a na konci akce zakončující Marek Prokš do prázdné branky – 0:2. Havířovským se ve druhé třetině vůbec nedařilo, i přesto dokázali domácí snížit. Michal Sztefek se natlačil s pukem před Kacetla, puk si převzal Antonín Pechanec, který překonal jihlavského brankáře rychlou kličkou.

O půl minuty později se snažil Daneček vyhodit volně ležící puk, ale minul a Marek Prokš už pak měl poměrně lehkou úlohu dostat puk mezi betony domácího brankáře – 1:3. AZ byl pod tlakem a 7 sekund před koncem třetiny se navíc zranil Lukáš Daneček, kterého v brance nahradil Petr Matoušek.

Havířov začal velmi špatně i třetí třetinu. Marek Melenovský si ve 42. minutě vybruslil před Matouška a se štěstím dostal puk mezi jeho betony do branky – 1:4. Netrvalo to dlouho a Havířov musel řešit další nepříjemnou situaci. Do přečíslení dva na jednoho se dostala dvojice Semorád - Seman, ale zakončení prvního jmenovaného dokázal Matoušek vytěsnit.

Ve 47. minutě zahrozili po dlouhé době také domácí hokejisté. Pechanec dokázal přesnou přihrávkou najít volného Sztefka, kterého vychytal skvělým zákrokem lapačkou Kacetl. V 52. minutě využil Havířov zaváhání hostujícího brankáře. Kacetl jen vyrazil Jiránkův pokus a Jan Maruna dostal vyražený puk bekhendem pod horní tyč – 2:4. Matoušek musel být v havířovské brance stále pozorný, což potvrzuje i šance Prokše, jenž zamířil bekhendem těsně nad branku.

Domácí AZet se snažil s výsledkem utkání ještě něco udělat, ale Jihlava už žádné problémy nedopustila. Naopak zakončit mohl Čachotský, ale do jeho střely mu vložil hůl Matějíček. Jihlava si z Havířova odváží zasloužené tři body za výhru 4:2.

Ohlasy trenérů

Tomáš Potěšil (HC AZ Havířov): Dnes jsme odehráli jedno z našich nejhorších utkání v této sezoně. Každý, kdo na zápase byl, tak viděl, že nám nevycházelo prakticky nic. Od taktiky přes bruslení až k obranné činnosti. A navíc jsme se neprosazovali v útoku, protože soupeř to měl neustále vzadu pokryté. Dukla byla jednoznačně lepší a zaslouženě vyhrála. Nacházíme se v nelehké situaci, ale musíme se z toho dostat.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Naše vítězství se nerodilo až tak lehce, jak to možná vypadalo. Základem bylo to, jak kluci k utkání zodpovědně přistoupili. Měli jsme výborný pohyb, nasazení i důraz. Větší část zápasu jsme byli lepší, zaslouženě jsme vyhráli. Soupeř nás nezatlačil jen po vstřelené brance a pak v úplném závěru, ale my jsme si to, po vybudování náskoku, už pohlídali.