2:5
(1:2, 1:1, 0:2)

Jihlava v přípravě poprvé prohrála, v dukláckém souboji nestačila na Trenčín

06.08.2015 / Tomáš Lysý

V souboji dvou týmů, vyznávajících červené a žluté barvy, začaly padat góly v polovině první části. Nejprve využili přesilovku hosté, o dvě minuty později ve stejné herní situaci srovnal Tomáš Harkabus a za další dvě minuty se Trenčín dostal znovu do vedení. Jihlava v polovině zápasu díky Tomáši Kohoutovi srovnala, ale poté už se trefovali jen slovenští hosté. Na konci druhého dějství vstřelil vítězný gól Jakub Gašparovič, který dalšími dvěma přesnými zásahy zkompletoval nejen hattrick, ale výhru slovenské Dukly v poměru 5:2. Příští týden čeká Jihlavu turnaj v Trenčíně, kde sehraje tři přípravné zápasy.
06.08.2015 18:00, Přípravné zápasy - 3. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Zadražil, Tobola, Dobrovolný, Šimek, Kvapil, Kolda, Šafář, Kaláb – Melenovský, Diviš, Severa, Prokš, Březina, M. Němec, Flek, Skořepa, Důras, Harkabus, Kohout, Alexejev
2

HK Dukla Trenčín

Chábera – Nechala, Zlocha, Holenda, Boboš, Trefný, Drgoň, Ryzák, Zaťko – Melichárek, Gašparovič, Petrovický, Hudec, Vozdecký, V. Němec, Hlinka, Pardavý, Šišovský
5
Branky a nahrávky: 11. Harkabus (Kohout, Důras), 29. Kohout (Důras, Harkabus) – 9. Hlinka (Nechala), 13. Zlocha (Gašparovič), 38. Gašparovič (Trefný, Zaťko), 43. Gašparovič (Zlocha), 59. Gašparovič (Vozdecký). Rozhodčí: Kotlík, Polák - Jeletz, Kukeně. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 548. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:5.

Průběh utkání

V tropickém počasí, které spíše než na stadion lákalo k bazénu, se naskytla Jihlavě šance již ve třetí minutě při přesilové hře. Ač svého soupeře uzamkla, víc než nebezpečné teče Kohouta a Alexejeva si nepřipsala. Na druhé straně, rovněž v přesilovce, si Zaťko sjel mezi kruhy a vystřelil. Sáblík si však poradil jak s jeho dělovkou, tak s dorážkou Zlochy. Při druhé přesilovce Trenčína se již skóre měnilo. Michal Hlinka pohotovou a tvrdou střelou nedal domácímu gólmanovi šanci. Za dvě minuty bylo srovnáno, Chábera se musel cítit jako na střelnici. Důras dvakrát zblízka minul klec, puk se poté dostal ke Kohoutovi, který přiťukl Tomáši Harkabusovi, a mladý útočník zblízka srovnal stav. Slovenská Dukla ale za další dvě minuty znovu převážila misky vah na svoji stranu. Příliš volného prostoru nechali domácí pro Jána Zlochu, jehož tvrdá rána z mezikruží vylétla Sáblikovi z lapačky a dopadla za čáru. Dát stavu zápasu vyrovnanou podobu mohl opět Harkabus, po své individuální akci ale nenašel mezeru mezi pravou tyčkou a výstrojí gólmana.

Na začátku druhé třetiny Jihlava opět nevyužila dvě přesilové hry, dostala však k dispozici ještě jednu a při své celkově páté početní výhodě již slavila úspěch. Důras si všiml před brankou Martina Kohouta. Karlovarská posila Jihlavy nejprve zblízka neprostrčila puk mezi betony Chábery, na následnou bekhendovou dorážku už však byl gólman Trenčína krátký. Další šanci měl Diviš, jenž zblízka nepropálil gólmana. Poté se dostali do tlaku také slovenští hosté. Zaťko vypálil, protože viděl, jak jeho spoluhráč cloní Sáblíkovi, který nadvakrát chytil puk. Další ofenzivní tlak hostí zakončil Drgoň prudkou střelou od modré, jenž jihlavský gólman dobře viděl. Pět minut před koncem třetiny se zastavila nebezpečná a tvrdá střela Fleka zleva až na betonech trenčínského muže v masce. Vyrovnaný stav do konce třetiny nevydržel. Hosté využili vyloučení Zadražila, Trefný našel v přesilovce na pravém kruhu Jakuba Gašparoviče, jehož střela lízla lapačku Sáblíka a zapadla pod horní tyč.

Hned zkraje třetí části se Trenčín prosadil znovu, dokonce ve svém oslabení. Domácí vyrobili chybu na útočné modré, Zlocha předal kotouč Jakubu Gašparovičovi, který po sólu přes půl kluziště překonal přesouvajícího se a následně ležícího brankáře Jihlavy. V pokračující přesilovce nevystřelil Dobrovolný z levého kruhu z první, ale o půl vteřiny později, a Chábera se stihl srovnat v brance. Již při klasickém počtu hráčů testovali pozornost gólmana Trenčína domácí Diviš a Březina, nicméně oba pálili z dobrých pozic vedle. Čtyři minuty před koncem dostali hosté možnost dvojnásobné přesilovky, trvající 113 vteřin. V největší šanci Sáblík skvěle vychytal Melichárka zakončujícího do poloodkryté klece. Po konci dvou trestů se však hosté prosadili. Na konečných 2:5 upravil Jakub Gašparovič, jenž střelou mezi betony gólmana zkompletoval svůj dnešní hattrick.

Další přípravné zápasy čekají Duklu příští týden na turnaji v Trenčíně, kde si postupně střihne odvetu s Duklou a následně sehraje utkání s Banskou Bystricí a Nitrou.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk: Potvrdilo se, že Trenčín má velice slušné mužstvo. Dobře bruslili, kombinovali, pro nás to bylo těžké utkání. My jsme si vytvořili nějaké příležitosti, které jsme neproměnili, ale hlavně jsme lacině kasírovali. Byly tam chyby a propadání už v útočném pásmu, nedobruslování a tak. To jsou věci, na kterých pracujeme.