1:3
(1:1, 0:0, 0:2)

Nevyhrál lepší, ale šťastnější. Dukla na domácím ledě podlehla Kladnu

17.09.2016 / Tomáš Lysý

První třetina hlavního taháku WSM Ligy mezi Jihlavou a Kladnem skončila nerozhodně. Domácí se zásluhou Tomáše Čachotského dostali ve čtvrté minutě do vedení, Rytíři srovnali v polovině třetiny střelou Petera Jánského. Ve druhé části hry bylo k vidění spousta šancí, ovšem puk za záda obou gólmanů nedostal nikdo. Dlouhé čekání na gól prolomil až šest minut před koncem Jakub Strnad proměněným trestným střílením. Ačkoliv se Dukla snažila srovnat stav i při hře bez gólmana, nepovedlo se jí to a naopak Kladno v poslední vteřině trefilo prázdnou klec. Dukla naopak znovu doplatila na neproměněné šance, i proto prohrála 1:3.
17.09.2016 16:00, WSM Liga - 5. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Bilčík, Kaláb, Marcel, Říha, Kajínek, Dundáček, Grebeňuk – Jergl, Skořepa, Důras – Diviš, Zeman, Čachotský – Jícha, Seman, Stoklasa – Anděl, Síkela, Březina
1

Rytíři Kladno

Hanuljak – Růžička, Hořava, Drtina, Repe, Ptáček, Ulrych, Matula – Ton, Burger, Tenkrát – Tůma, Machač, Pekr – Jánský, Přikryl, Strnad – Cetkovský, Kubík, Zikmund
3
Branky a nahrávky: 4. Čachotský (Diviš, Kajínek) – 10. Jánský, 54. Strnad (TS), 60. Cetkovský. Rozhodčí: Mikula, Koziol – Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 3:6. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1760. Střely na branku: 29:25. Průběh utkání: 1:0, 1:3.

Průběh utkání

Utkání začalo v hodně svižném tempu. Již po 64 vteřinách vyvezl Čachotský puk z levé strany mezi kruhy a nečekaně mířil bekhendem k levé tyči Hanuljaka, kterému nadělal spoustu problémů. Krátce poté vypadla dělovka Marcela od modré gólmanovi hostí z lapačky, ale u puku byli první hráči Kladna. V čase 3:41 se už domácí radovali. Tomáš Čachotský se i s obráncem Davidem Růžičkou na zádech protáhl z pravé strany před branku. Zkusil znovu bekhendové zakončení, které si bek Rytířů smolně srazil k pravé tyči, čímž domácí devadesátka zaznamenala třetí gól ze tří zápasů. Jihlava měla více ze hry a Diviš zblízka po Repeho ztrátě puku mířil jen těsně vedle vzdálenější tyče. Efektivním i efektním zákrokem se blýskl Hanuljak proti ráně Síkely, směřující do levého horního rohu. Vytěsnil jí koncem své lapačky.

V polovině třetiny Rytíři trošku z čista jasna srovnali stav. Na pravé straně útočné modré převzal odražený puk Peter Jánský, namířil si to ke kruhu a vypálil přesně mezi vyrážečku a beton Škarka - 1:1. Další průběh třetiny přinesl bojovný hokej, hráči obou týmů makali každé střídání naplno, ale šance nepřicházely. Když už, tak rozjetý Zikmund přebruslil Dundáčka a zblízka zakončil, leč jeho radosti vystavil stopku levý beton domácího gólmana. Závěr třetiny patřil čtyřminutové přesilovce Dukly. V jediné vážnější šanci promáchl před částí volné branky Zeman, takže si minutu početní výhody přenesla Jihlava do druhé třetiny.

Druhé dějství začalo hodně zostra. Semanova rána z pravé strany prošla metr nad horním roem, na druhé straně si najel před Škarka obránce Růžička, který se neprosadil střelou ani následnou dorážkou. Při přesilovce Kladna vytáhl Jakub Škarek fantastický zákrok, když se po vyražené střele Růžičky roztáhl i proti dorážce Burgera u pravé tyče. V další šanci si pak poradil i při Cetkovského teči Tonovy střely. Také Dukla zahrozila. Dundáček dával puk před branku na Diviše, který při zakončení do odkryté branky netrefil puk. Diviš poté mohl být úspěšným asistentem, když předložil puk na Čachotského. Ten však zblízka netrefil část volné klece.

Hokej byl k vidění parádní, šance přicházely na obou stranách. Ton si to obloukem namířil před branku Dukly, ale puk pod betony gólmana neprotlačil. Stejný hráč poté vyzval ke skórování Burgera, ovšem kapitán Kladna měl k puku o metr dále. Před brankou Rytířů nejprve zamířil těsně vedle Síkelaa poté vytáhl fantastický zákrok i Hanuljak. Střela Semana se nečekaně odrazila na hůl Jíchy, jenž měl před sebou volnou branku, ovšem gólman hostí mu zamezil v radosti. 28 vteřin před koncem třetiny mohl poslat kladenské hokejisty do vedení zkušený Ton, ovšem ze středu pásma orazítkoval levou spojnici branky.

V úvodu třetí třetiny předložil Tenkrát puk v situaci dva na jednoho pro Tůmu. Útočník, který loni jako člen ústecké lajny Kloz-Roubík-Tůma trápil Duklu, zakončil k bližší tyči, kde byl připravený Škarek. Vzápětí tečoval Marcelovu střelu od modré další obránce domácích Říha jen těsně kolem pravé strany branky. Domácí i hosté sice hráli trošku opatrněji, protože s přibývajícím časem bylo jasné, že může rozhodnout každá chyba. Netrefil se ani Seman, po přihrávce Diviše zamířil v tísni těsně vedle levé tyče a na druhé straně Patrik Machač v situaci dva na jednoho nepřihrával, nýbrž pálil zprava také kousek mimo. Rozhodnutí přinesla polovina čtyřiapadesáté minuty. Byť domácí svírali soupeře před jeho brankou, přišla chyba, po které ujel do úniku Strnad, při zakončení jej zahákoval obránce Kaláb a bylo z toho trestné střílení. To Jakub Strnad proměnil, protože před Škarkem lehce naznačil změnu pohybu a poté zamířil pod víko.

Jihlava závěr třetiny zkoušela hru bez gólmana. Cetkovský nejprve zamířil těsně vedle volné klece, pětadvacet vteřin před koncem zamířil Jícha z bezprostřední blízkosti kousek mimo pravé tyče. Na spalování šancí nakonec Dukla, stejně jako proti Benátkám, doplatila, jelikož v poslední vteřině zápasu už trefil Jiří Cetkovský odkrytou klec - 1:3.

Ohlasy trenérů

František Kaberle (Rytíři Kladno): Vstup do zápasu se nám příliš nepovedl. Soupeř byl lepší a to vedlo k naší obdržené brance. Postupem času se naše hra zlepšila. Vyrovnali jsme a poté byl zápas hodně vyrovnaný. Druhá třetina se nám moc nepovedla. Opět nám chyběl, jako snad v každém zápase, v této části pohyb. Dostávli jsme se pod tlak, z čehož plynuly naše fauly. Ale naštěstí jsme je přestáli a ve třetí třetině bylo utkání opět vyrovnané. Šance byly na obou stranách a gól se podařilo vstřelit nám. Herně bych utkání nehodnotil moc kladně, ale bojovností jsme zápas dokázali dotáhnout do vítězného konce.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Utkání mělo svojí úroveň. Nicméně nestydím se říct, že dneska prohrál lepší tým, proto nás porážka mrzí daleko více.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie