5:4sn
(2:1, 1:2, 1:1 - 0:0)

Dukla ztratila dvougólové vedení a ještě minutu a půl před koncem prohrávala, srovnala ale a poté vyhrála na nájezdy

24.09.2016 / Tomáš Lysý

V úvodní třetině zápasu mezi Jihlavou a Litoměřicemi se Dukla ujala dvougólového vedení, když se prosadil Petr Šidlík a Lukáš Anděl. Bezprostředně po druhém jihlavském gólu ale Stadion snížil. Druhá část přinesla zásluhou Aleše Jergla opět dvojnásobný náskok domácích, ten však stačili hosté ještě do druhé přestávky smazat a do kabin se tak šlo za stavu 3:3. Navíc sedm minut před koncem Litoměřice dovršily obrat ukání. Dukla ale třetí porážku v řadě doma nedopustila a minutu a půl před koncem srovnal v početní výhodě, navíc při hře bez gólmana, Michal Důras. Pětiminutové prodloužení i přes dvouminutovou přesilovku Jihlavy pět na tři nerozhodlo, proto vítěze utkání musely určit samostatné nájezdy. Ty ovládl domácí tým zásluhou Tomáše Čachotského – 5:4 po sn.
24.09.2016 17:30, WSM Liga - 7. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Bilčík, Říha, Marcel, Šidlík, Dundáček, Kaláb, Grebeňuk – Seman, Skořepa, Důras – Jergl, Čachotský, Březina – Protasenja, Diviš, Stoklasa – Anděl, Jícha, Danišovský
5

HC Stadion Litoměřice

Šindelář – Pavlas, Smetana, Šulc, Jebavý, Frühauf, Plášil, Bača – Ondráček, Rubeš, Pletka – Paločko, Veselý, Kalla – Beránek, Nedvídek, Kopta – Miškář, Hanták, Procházka
4
Branky a nahrávky: 4. Šidlík (Skořepa), 13. Anděl (Jícha, Danišovský), 26. Jergl (Čachotský, Kaláb), 59. Důras (Říha), rozh. náj. Čachotský – 13. Kopta, 32. Procházka (Miškář, Hanták), 35. Paločko (Smetana, J. Veselý), 53. Veselý (Smetana, Kalla). Rozhodčí: Bejček – Maštalíř, Svoboda. Vyloučení: 5:8, navíc Říha a Danišovský (oba JIH) - Bača a Kopta (oba LTM) 10 min. OT, dále Vlk (trenér JIH) do konce utkání. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 998. Střely na branku: 36:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:4, 5:4.

Průběh utkání

Do zápasu naskočily nové posily obou týmu, za domácí to byl útočník Anatolij Protasenja a obranu Kališníků vyztužil mladý Karel Plášil z Hradce Králové. Jihlava začala aktivněji a byla více před brankou Šindeláře. O první vážnější ohrožení jeho klece se postaral ve čtvrté minutě Skořepa střelou z pravého kruhu. Gólman hostí ji chytil, ale hned po buly kapituloval. Právě Skořepa vyhrál vhazování na modrou pro Petra Šidlíka. Mladý bek viděl, že Šindelář nemá dobrý výhled a propálil vše, co mu stálo v cestě. Dvě minuty poté zakončoval na druhé straně dvakrát aktivní Veselý, kterého vychytal Svoboda. Dukla následně hrála přesilovou hru, která určitě patřila k povedenějším, jenže Kaláb ani Šidlík o kousek netrefili tři tyče.

V čase 12:14 vedla Jihlava poprvé letos doma o dvě branky. Danišovský na pravém kruhu přistrčil puk pro Jíchu, jehož střelu tečoval Lukáš Anděl pod betony gólmana do sítě. Kotouče se možná ještě dotkl bránící hráč Stadionu. Jenže dvoubrankový náskok domácích trval jen 32 vteřin. Litoměřice podnikly útok a Svobodou vyražený pokus Kopty z pravého kruhu si domácí smolně srazili do vlastní sítě. Branka byla připsána právě Ondřeji Koptovi – 2:1. Padesát vteřin před koncem úvodního dějství mohl srovnat střelou prakticky z mezikruží Miškář, nicméně jeho pokus rozezvučel levou tyčku.

Na začátku prostřední dvacetiminutovky přestáli domácí přesilovku a sami při návratu vyloučeného Skořepy na led mohli zvýšit náskok. Důras v situaci dva na jednoho nenahrával, nýbrž vystřelil. Šindelář obtížný puk vyrazil před sebe a po Jerglově dorážce skákal puk v brankovišti, kde se jej ujali hráči hostí. Hned z protiútoku vyrazil Plášilův pokus Svoboda a dorážkou se neprosadil ani Miškář. Jihlava si dvougólový náskok vzala zpět druhou využitou přesilovkou v sezoně. Kaláb dal touš na pravý kruh pro Čachotského, jenž našel křižnou přihrávkou na druhé straně Aleše Jergla a útočník, jenž si letos připsal i extraligové starty za Olomouc, nedal z první gólmanovi šanci. Hned poté navíc domácí mohli zvýšit stav, když Stoklasa forčekingem získal puk a přihrál Protasenjovi, nicméně jihlavský navrátilec střelou z první Šindeláře nepřekonal.

Jestliže v první třetině Stadion snížil dvoubrankový náskok, tentokrát vyrovnal. Ondráčkovu ránu z levé strany ještě Svoboda zneškodnil lapačkou, ale ve dvaatřicáté minutě již inkasoval. Miškářův pokus od modré dorazil do klece zblízka nehlídaný Ondřej Procházka. O čtyři minuty později využily také Litoměřice přesilovou hru. Matúš Paločko před brankou přizvedl střelu Smetany od modré. Byť gólman Dukly ještě zkusil reflexívně máchnout lapačkou, nebylo to nic platné - 3:3. Z dalších devadesát vteřin stálo při hostech štěstí, když si málem srazili Stoklasovu zadovku do vlastní sítě a v závěru tečoval Šidlíkovu střelu těsně vedle Diviš.

Třetí část hry dlouho nepřinášela žádné velké nebezpečí. Na druhou stranu, Litoměřice byly o něco více aktivnější, Jihlava se nemohla dostat do tempa. Zdálo se, že o vítězi rozhodne čtvrtý gól. Ten přišel na straně hostí. V přesilové hře se opět prosadil tečí Jan Veselý, jehož k této činnosti vyzval opět Smetana od modré. Závěr utkání byl hodně hektický. Stadion mohl čtyři minuty před koncem měl výhodu přesilovky, jenže se o ní sám faulem připravil a naopak Dukla v početní výhodě, umocněné hrou bez gólmana, srovnala. Michal Důras usměrnil 88 vteřin před koncem Říhovu přihrávku brankovištěm do odkryté klece - 4:4.

Pětiminutová nadstavba přinesla dvojnásobnou a dvě minuty dlouhou přesilovku domácích, kteří však téměř neohrozili Šindeláře. Šlo se tak do nájezdů. Ve druhé sérii se prosadil Aleš Jergl a Jakub Šulc. Rozhodnutí měl na holi Rubeš, ale prakticky nezakončil. Po obrátce se neprosadil Pletka, kterého vychytal Svoboda. Na druhé straně napodruhé Tomáši Čachotskému vyšel blafák do bekhendu, znamenající pro Jihlavské extra bod navíc - 5:4 po samostatných nájezdech. Tento výsledek znamená, že Litoměřice berou první bod v sezoně z ledu soupeře.

Ohlasy trenérů

Daniel Tvrzník (asistent trenéra HC Stadion Litoměřice): Zápas se mi hodnotí těžko. Od začátku sezony se potýkáme se střílením branek. Větší část zápasů, stejně jako dnes, odehrajeme slušně. V dnešním utkání nám nějaké góly do sítě soupeře spadly a využili jsme i přesilové hry. Jenže zase jsme dostali strašně laciné branky. Především první dva inkasované góly... To nejsou ani střely, je to nahození před brankou a puk tam nějak propadne. Nicméně musím poděkovat klukům, že za stavu 1:3 jsme zbraně nesložili, zápas otočili, ale závěr snad ani hodnotit nemůžu. Před zápasem bychom bod určitě brali, jenže pokud dostaneme vyrovnávací gól při hře soupeře v power-play, tak to samozřejmě bolí.

František Zeman (asistent trenéra HC Dukla Jihlava): Do utkání jsme vstoupili velice dobře. Hráči plnili to, co jsme si řekli. Nahazovali kotouče na branku a z toho padly první dva góly. Do půlky zápasu jsme měli utkání vše pod kontrolou, ale pro nás z nepochopitelných důvodů soupeř snížil na 3:2. Naši hráči znervózněli, začali mít strach na kotouči, neukazovali se do volných prostorů a nechtěli hrát. Toho soupeř využil, srovnal a na gól nám odskočil. Na druhou stranu musím říct, že kluci dokázali vyrovnat a druhý bod zaslouženě zůstal doma.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie