3:2p
(2:0, 0:2, 0:0 - 1:0)

Dukle letos prodloužení jdou, vyhrála v něm již počtvrté. Tentokrát nad Havířovem

22.10.2016 / Tomáš Lysý

Na gól se v utkání mezi třetí Duklou a posledním Havířovem čekalo do 12. minuty, kdy Tomáš Čachotský přebruslil obránce a bekhendem přelstil gólmana. Domácí útočník navíc za dvě minuty přihrál Tomáši Kalábovi, který od modré propálil vše, co mu stálo v cestě. Jenže druhá třetina Jihlavě vůbec nevyšla a hosté dvěma góly srovnali stav. Ve třetím dějství se nerozhodlo, oba týmy síť soupeře nerozvlnily, proto se šlo do prodloužení. To rozhodl necelé dvě minuty před koncem Petr Šidlík, jenž se od modré trefil do levé šibenice - 3:2 v prodloužení.
22.10.2016 17:30, WSM Liga - 17. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Bilčík, Říha, Szathmáry, Šidlík, Dundáček, Kaláb, Dobrovolný – Kondratěv, Skořepa, Čachotský – Jícha, Zeman, Důras – Stoklasa, F. Seman, Březina – Síkela, Danišovský
3

AZ Heimstaden Havířov

Šimeček – Lenďák, D. Seman, Bahounek, Krisl, Korím, Petran, Dudek – Kotala, Haas, Maruna – Štumpf, Pechanec, Kalus – Dvořáček, Hlinka, Bednář – Ollender, Anděl, Pořízek – Gřeš
2
Branky a nahrávky: 12. Čachotský (Skořepa, Říha), 14. Kaláb (Čachotský, Kondratěv), 64. Šidlík (Čachotský) – 24. Anděl (Dudek), 40. Petran (Anděl). Rozhodčí: Hlinka – Votrubec, Ševic. Vyloučení: 7:8, navíc Vlk (trenér JIH) do konce utkání - Kalus (HAV) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1354. Střely na branku: 29:34. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Dukla začala utkání velice aktivně a nebylo se čemu divit, že si již na začátku páté minuty vybojovala přesilovou hru. Při ní nahrál Čachotský z pravé strany před branku Skořepovi, jenž v trošku těžší pozici neusměrnil puk do části volné branky a zamířil vedle levé tyče. Jihlava měla nadále více ze hry, jenže bez větších šancí, takže Škarek v jihlavské kleci mohl být poprvé ohrožen v polovině desáté minuty. Ollender přihrál také zprava mezi kruhy Pořížkovi, který rovněž minul. Na konci jedenácté minuty Šimeček vyjel z branky pro odražený puk, ten se dostal na jihlavské hokejky a před odkrytou klecí hasil požár Petran. Krátce poté se již Dukla radovala. Tomáš Čachotský v bruslařském souboji předstihl soupeře, namířil si to z levé strany před branku, bekhendem oklamal gólmana a zamířil po ledě do branky. Domácí byli lepším týmem a při jejich situaci tři na dva ve čtrnácté minutě se vyznamenal Šimeček, lapající střelu Síkely z levého kruhu. Téže minuta přinesla druhý jihlavský gól. Čachotský sebral za brankou odražený puk, přihrál jej na modrou pro Tomáše Kalába, jenž střelou po ledě propálil vše, co mu stálo v cestě - 2:0. AZ se více osmělil až v závěru třetiny. Haas ve dvou dobrých pozicích však netrefil branku a Škarek nemusel zasahovat.

Aktivita hostí v závěru první třetiny se přenesla do prostředního dějství. Od jeho začátku měl totiž Havířov navrch. Krisl ještě od modré pálil těsně vedle, ale v čase 23:14 se již Slezané radovali. Lukáš Anděl, jenž je v AZetu na hostování z Dukly do konce kalendářního roku, zamířil ze středu pásma přesně do levého horního rohu. Při přesilové hře svěřenců nového hlavního trenéra Martina Janečka pálil od modré Štumpf a Kalus tečoval puk těsně vedle. V polovině utkání trefil Kalus rukama do obličeje domácího střelce Skořepu, jenž teprve nedávno vyléčil zlomený nos a do utkání dále nezasáhl. Havířovští měli v dalším průběhu zápasu 31 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři, ale prosadit se v ní nedokázali. Za šanci se dal považovat akorát Krislův nápřah, který Škarek viděl a vyrazil jej. Dvě minuty před koncem nevyužil Dvořáček špatnou rozehrávku hostí, když dostal před branku puk, ale tváří v tvář si na jihlavského brankáře nepřišel. Za dalších šedesát vteřin se Jihlava dostali do přečíslení tři na jednoho, ovšem Důrasovi při přihrávce na volného spoluhráče skočil puk přes hůl a z protiútoku vybojovali hosté faul. Ten zúročili za šest vteřin. Po Andělově vyhraném buly pálil od modré Marcel Petran a – podobně jako Kaláb v první třetině – propálil vše, co mu stálo v cestě. Havířov tak ve druhém dějství zaslouženě srovnal stav - 2:2.

Dukla po nedobrém druhém dějství ve třetí třetině přidala. Síkela si v protiútoku při skončení trestu jihlavské hráčské lavice našel prostor pro zakončení před Šimečkem, který betony sepnul včas. Nedlouho poté udržel gólman AZetu puk před čárou po závaru v brankovišti, způsobeném průnikem Kondratěva z pravé strany. To bylo v závěru jihlavské přesilovky. V plném počtu se nehrálo ani nadále, postupně šel za katr hráč Dukly a poté Havířova. Při druhém trestu nejprve hosté zahrozili v oslabení a Dvořáčkův pokus byl sražen nad branku, na druhé straně mířil Šidlík z dobré pozice zblízka nad. Andělovo překvapivé nahození již při hře v pěti projelo plynule brankovištěm. V další domácí přesilovce nejprve Škarek vyrazil Dvořáčkovu střelu z kruhů levým betonem, poté mířila Kalábova sražená rána těsně vedle. 1354 diváků, včetně hrstky fanoušků hostí, sledovalo, jak v závěru trefil Bilčík boční síť při dorážce Říhovy přesilovkové střely. Zápas tak dospěl do prodloužení.

Havířov si po týdnu brousil zuby na extra bod navíc, který získal při hře tři v předešlém venkovním utkání na ledě Kladna, avšak Dukla potvrdila, že letos hru nad rámec základní hrací doby zvládá na jedničku. Prodloužení hrála třikrát, nájezdy jednou, a ve všech případech zvítězila. Nejinak tomu bylo i nyní. Čtvrtou výhru Dukly v pětiminutovém nastavení zařídil Petr Šidlík, který od modré trefil přesně pravou šibenici - 3:2 v prodloužení.

Ohlasy trenérů

Martin Janeček (HC AZ Havířov 2010): My jsme hlavně po nějakých změnách a potřebovali jsme se chytit. Teď jsme zajížděli do Jihlavy, která je hodně sebevědomá. Proto jsme sem jeli s obrovským, takovým tím zdravým, respektem. Náš vstup do utkání nebyl dobrý. Nešlo ani o to, že jsme prohrávali 0:2, ale nebruslili jsme a předváděli jsme zbytečně zakřiknutý výkon. Nicméně po domluvě o přestávce před druhou třetinou hráči zvýšili aktivitu. Z hezkých akcí, důrazu a krásných střelách se nám podařilo srovnat na 2:2. Na hráčích bylo vidět, jak se zvedli. Dnes jsem na ně strašně moc pyšný. Od prvního po posledního hráče, protože ukázali, že umí bránit a hrát zodpovědně. Což my potřebujeme přesně v této chvíli, ve které se nacházíme.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Přestože jsme hráče připravovali na to, že přijede poslední tým tabulky, tak v Havířově nastaly určité změny v realizačním týmu a hráči vždycky chtějí předvést malinko lepší výkon než doposud. Což se potvrdilo. Přesto jsme první třetinu odehráli výborně. Plnili jsme si pokyny, co hráči dostali, zvládli jsme jí a vyhrávali 2:0. Pro mě z nepochopitelných důvodů si hráči mysleli, že ve druhé třetině to půjde pořád samo a už od druhého střídání jsme si koledovali o branku. Havířov jí nakonec dal a pak srovnal na 2:2. Třetí třetinu jsme odehráli znovu výborně, bohužel gól jsme nedali a ten přišel až v prodloužení. Zaplaťpánbůh, že dva body zůstaly doma.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie