3:2p
(2:1, 0:1, 0:0 - 1:0)

Jihlava potřetí v sezoně porazila Slavii, Jiří Říha si vítěznou trefou přivlastnil rekord

25.01.2017 / Tomáš Lysý

Na úvodní branku zápasu mezi Duklou a Slavií se nemuselo dlouho čekat, již v polovině třetí minuty využil prostoru před jihlavskou brankou Lukáš Endál. Domácí hokejisté otočili nepříznivý stav ještě do poloviny úvodního dějství. Krátce po návratu z trestné lavice srovnal Aleš Jergl a v přesilovce dorazil puk do sítě Adam Zeman. Druhé dějství přineslo jednu trefu, v jeho úvodu dokázali hosté po nedorozumění domácího gólmana a obránce srovnat. To byla na dlouho poslední branka zápasu. Postupem třetí třetiny se Jihlava dostávala do místy velikého tlaku, ovšem na hostujícího muže v masce nedokázala najít recept. To se povedlo až v 62. minutě, Jiří Říha napřáhl od modré a puk se zatřepetal v síti. Jihlavský zadák tak překonal rekord WSM (první) ligy v počtu gólů nastřílených obráncem za sezonu.
25.01.2017 17:30, WSM Liga - 45. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Kajínek, Říha, Dundáček, Bilčík, Půža, Šidlík, Kaláb – Jergl, Seman, Důras – Anděl, Diviš, Březina – Zeman, Skořepa, Čachotský – Protasenja, Jícha, Danišovský
3

HC Slavia Praha

Polívka – Knot, Pohl, Holý, Bača, Růžička, Andrlík – Beránek, Šafránek, Schleiss – Rys, Kubica, Kadlec – Jankovský, Šagát, Endál – Kružík, Krliš, Šmerha
2
Branky a nahrávky: 8. Jergl, 10. Zeman (Čachotský, Dundáček), 62. Říha (Čachotský) – 3. Endál (Krliš, Knot), 23. Krliš. Rozhodčí: Kašík, Kika – Hanzlík, Lukš. Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1546. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Do utkání vstoupila aktivněji Slavia a ve třetí minutě byla odměněna vedoucím gólem. Střelou a poté tečí ještě Lukáš Endál neuspěl, ovšem prodloužil si střídání, dostal hodně prostoru před brankou a dokázal prostřelit gólmana. Vedení mohli Slávisté navýšit v přesilové hře. Růžičkův nevydařený nápřah od modré se dostal na pravý kruh pro nejlepšího střelce hostí Šafránka, ovšem Škarek se stačil proti jeho střele rychle přesunout. Pak mířil ze stejného místa mezi vyrážečku a levý beton gólmana Beránek, ale jihlavského muže v masce nepřelstil. V osmé minutě tak přišlo vyrovnání. Aleš Jergl si odpočinul na trestné lavici, po návratu na led vystihl rozehrávku Pražanů, v úniku si rozhýbal Polívku a zasunul puk pod jeho betonem za čáru. Za minutu a třičtvrtě již Dukla vedla. Šidlík se na modré neukvapil a přihrál na levou stranu Dundáčkovi. Mladý zadák domácích uvolnil mezi kruhy Čachotského, jehož střelu ještě brankář hostí vyrazil, na dorážku Adama Zemana ale už neměl nárok - 2:1.

DOBRASI, BOJUJ! Fanoušci Dukly poslali na dálku vzkaz zraněnému kapitánovi týmu Jiřímu Dobrovolnému

Šancí pak ubylo a skóre se mohlo několikrát měnit až v závěru úvodního dějství. Kadlec na modré vypíchl přihrávku Důrase na Šidlíka a pelášil sám na branku. Snažil se Škarka navnadit na pravou stranu a zakončil k levé tyči, kterou o pár centimetrů minul. Vzápětí pálil ze středu pásma Rys, nicméně o kousek netrefil pravý horní roh branky. Při protiútoku se do stejného místa těsně nevešla ani rána Josefa Skořepy z totožné pozice. Jihlavský kanonýr neuspěl ani v poslední minutě bekhendovou střelou zblízka.

Začátek druhé dvacetiminutovky přinesl srovnání červenobílých. Škarek si vyjel za svojí klec pro nahození, poté si navzájem neporozuměli s obráncem, čehož využil Václav Krliš a dostal puk do prázdné klece – 2:2. Jihlavští mohli žehrat na nepřesnou koncovku, Důras i Šidlík z dobrých pozic mezi kruhy minuli obě šibenice. Také Slavia zahrozila, Endál našel zprava přihrávkou podél brankoviště Jankovského, jenž z levé strany trefil boční síť. Tím veškeré dobré příležitosti skončily a skóre se mohlo měnit až v posledních čtyřech minutách prostředního dějství. Březinovu střelu z pravého kruhu pod horní tyč srazil Polívka ramenem před sebe a od stejného hráče puk jen projel brankovištěm. Šidlík se bojovností dostal do situace dva na jednoho, přihrál před branku Semanovi a toho zblízka vychytal gólman hostí lapačkou. V dalším přečíslení naznačil Čachotský přihrávku a vzápětí vystřelil, ovšem puk nad beton Polívky nezvedl. Chránit svou klec musel také Škarek po dělovce Kubici mezi betony a další tvrdé ráně, tentokrát od Kadlece, kterou viděl mladičký jihlavský strážce svatyně na poslední chvíli a stačil jí vyrazit.

Ve třetí části nejprve nevyužili Pražané přesilovou hru a postupem času se hra ubírala jednoznačným směrem – Jihlava vs. Patrik Polívka. Gólman Slavie likvidoval veškeré domácí naděje na tři body od 49. minuty. Březina po Říhově pasu pálil z oblíbené pozice na pravém kruhu do bližší šibenice a také do lapačky brankáře. Když už do stejného prostoru strážce slávistické klece nedosáhl, zastavila radost Zemana spojnice břevna a tyče. Sešívaní dopředu moc nechodili, ale jakmile se dostali před Škarka, měli nebezpečný závar. Při něm Jankovský před volnou částí branky nedosáhl na skákavý puk. Dále pokračoval jihlavský tlak. Březina z kruhů pálil znovu do levého rohu a Polívka se blýskl semaforem. Při obléhání jeho branky mířil vedle Zeman i Čachotský. Nedorozumění za brankou mezi gólmanem a obráncem přišlo i na straně Slavie, takže Skořepa přihrál Říhovi, proti jehož střele se stihl brankář hostí vrátit zpět na své místo. Rozřešení utkání nepřinesla ani poslední minuta a šance hostujícího Kadlece či opět domácího Říhy.

Dukla tak rozhodla o své výhře v prodloužení a zapsala jedenácté dvoubodové vítězství v sezoně, naopak Slavia potřetí v řadě prohrála s bodovým ziskem. Jihlava dostala teprve podruhé v utkání výhodu přesilovky, kouč Petr Vlk si vzal oddechový čas a ten byl ku prospěchu věci, protože taktický plán početní výhody vyšel na jedničku. Čachotský z pravého kruhu přihrál na modrou Jiřímu Říhovi, jenž propálil vše, co mu stálo v cestě. Gól byl nejprve připsán Filipu Semanovi, který upřesnil, že se kotouče nedotkl. Jihlavský obránce tak rozhodl o dvou červenožlutých bodech, zaznamenal 17. gól v sezoně a překonal dvacet let starý rekord WSM LIgy/první ligy v počtu branek daných obráncem během jednoho ročníku - 3:2 v prodloužení.

Ohlasy trenérů

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Podle průběhu utkání jsme rádi za bod. Dvě třetiny byly vyrovnané, v té druhé se nám podařilo trošku šťastně srovnat na 2:2 a pak jsme tento stav drželi. Ve třetí třetině nás soupeř začal přehrávat a měl velký tlak. Jen díky výbornému výkonu Patrika Polívky jsme získali alespoň jeden bod. V prodloužení jsme se dopustili zbytečného faulu a soupeř má kvalitu, takže nás potrestal.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Neměli jsme úplně ideální pohyb, jaký bychom si představovali. Hned v úvodu jsme po chybě dostali gól. I přesto, že jsme se potom dostali do vedení, tak všechno vázlo a soupeř celkem slušně bránil. Druhá obdržená branka nám trošku vzala vítr, při inkasovaném gólu nám chyběla komunikace mezi bekem a gólmanem, čehož soupeř využil. Ve třetí třetině jsme si vytvořili spoustu příležitostí, které volaly po gólu, ale bohužel jsme je nedali. Prodloužení a využitá přesilovka je bod k dobru a myslím si, že zasloužený. Nelétáme nikde v oblacích, ale ani nejsme zklamaní.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie