6:1
(0:0, 4:0, 2:1)

Návrat do zápasového režimu Dukle nevyšel. Ve Frýdku dostala šest gólů

09.02.2020 / Jiří Polášek

Jihlava si rozhodně představovala lepší zápas po reprezentační pauze. Ve Frýdku-Místku sice odehrála bezbrankovou první třetinu, zbytek zápasu ale padaly góly prakticky jenom za Chaloupkova záda. Během padesáti sekund v časovém rozmezí 23:19 – 24:09 se Frýdek ujal dvougólového vedení, další gól přišel na konci 29. minuty a dovršení třetiny hrůzy přišlo jenom dvě sekundy před koncem po zásahu Romana Szturce. Už tak hrozivé skóre navýšili ještě v průběhu třetí periody domácí Marián Adámek s Davidem Kofroněm, Dukla se ale i přesto dočkala čestného gólu. Dvanáct sekund před vypršením hracího času se prosadil Tomáš Harkabus a jenom tak lehce zmírnil debakl 1:6.
09.02.2020 17:00, Chance Liga - 33. kolo

HC Frýdek-Místek

Daneček – M. Adámek, Haman, Bartko, Michálek, J. Adámek, Hrachovský, Jenáček – Kofroň, Hladonik, Mikulík – Kafka, Klimša, Tomi – Szturc, Kaukič, Martynek – Eret, Przybyla, Stuchlík
6

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Pohl, Staněk, Kolář, Vála, Holý, Půža, Černohorský – Čachotský, Skořepa, Illéš – Anděl, Poletín, Pekr – Jiránek, Zeman, Čermák – Harkabus, Lichanec, Protasenja
1
Branky a nahrávky: 24. Kofroň (Mikulík, Kafka), 25. Kafka (Klimša, Tomi), 29. Hladonik (Mikulík, Kofroň), 40. Szturc (Martynek, J. Adámek), 50. M. Adámek (Przybyla, Stuchlík), 53. Kofroň (Mikulík, Hladonik) – 60. Harkabus (Illéš, Lichanec). Rozhodčí: Koziol, Vrba – Lukš, Měkýš. Vyloučení: 3:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1132. Střely na branku: 30:33. Zblokované střely: 6:5. Vhazování: 34:48. Průběh utkání: 6:0, 6:1.

Průběh utkání

Už úvod utkání naznačil, že se bude hrát rychlý a ofenzivní hokej. Vždyť už půl minuty po zahájení šel Frýdek-Místek do akce dva na jednoho, ale zakončujícího Hladonika perfektně vychytal brankář Dukly. Ve třetí minutě se musel za katr posadit Adam Zeman, a to dokonce na čtyři minuty, jelikož jeho vysoká hůl nechala v obličeji soupeře krvavou stopu. Rysi si vypracovali několik šancí, jenže Chaloupek v brance Dukly, byl skvělý, a tak se hosté ubránili. Jenže přišly další komplikace, půl minuty poté byli vyloučeni Matěj Vála a následně i Jakub Černohorský, a hostující tým se musel spokojit se třemi bruslaři na ledě. David Klimša dostal pas před brankáře a bekhendem ho usměrnil do branky, ale strážce jihlavské svatyně se opět předvedl. Propálit ho se nepodařilo ani Hrachovskému a Bartkovi, kteří zkoušeli pálit bomby od modré čáry. A i tuhle přesilovku hosté ustáli bez inkasované branky. Výrazným momentem v první třetině bylo také sražení čárového rozhodčího v šestnácté minutě, který tvrdě dopadl na led, ale naštěstí mohl pokračovat. Jihlava si v zápase moc nehlídala ofsajd, a tak se do tolika útoků nedostala. První třetina tedy skončila bezbrankovou remízou.

To v druhé části už bylo o zábavu postaráno. První velkou šanci měl Harkabus, který dostal skvělou nahrávku a pálil z první, brankář Daneček předvedl jistý zákrok. Následně už se ukázali rysi. V čase 23:19 poslal Haman dobrý pas k modré na Mikulíka a ten uviděl Davida Kofroně, který mířil do mezikruží, hodil mu tedy kotouč a Kofroň nezaváhal. Jen o padesát sekund později hala Polárka jásala podruhé. Petr Kafka totiž vybojoval kotouč, který chtěl poslat na teč svému spoluhráči, ale jeden z hostů si ho srazil do vlastní brány a Chaloupek už nestihl reagovat. Dukla začala dotírat v následné přesilovce, jenže Daneček čaroval. Ve 29. minutě se Frýdek-Místek trefil potřetí. Jihlavská obrana absolutně propadla a Jan Hladonik dostal pas do samostatného úniku. Následně zmátl brankáře a překonal ho střelou zápěstím. Dukla měla velkou šanci na kontaktní branku ve 37. minutě, kdy Čachotský poslal křižný pas Holému, který od tyčky chtěl uklidit kotouč do branky, jenže Daneček se rychle přesunul. Jihlavané ale inkasovali do konce třetiny ještě jednou. Na časomíře zbývalo deset sekund a vypadalo to, že se už třetina v poklidu dohraje. Jenže najednou se rozjeli kupředu Martynek a Adámek, Martynek posunul na Romana Szturce, ten s pukem dojel na začátek kruhu a dělovkou přímo pod víko překvapil Chaloupka dvě sekundy před koncem.

Do poslední třetiny rysi také vlítli ve vysokém tempu. Na začátku se Eret dostal se spoluhráčem do přečíslení, ale zakončil sám. Chaloupek ho vychytal a Eret přes něj přepadl do branky. Chvíli na to pálil Kafka k tyči, kde byl na teč do branky přichystaný Kofroň, jenže puk se odrazil nad klec. V padesáté minutě už to však vyšlo. Dan Przybyla protáhl kotouč do pásma, ale dojel až do rohu, a tak ho vrátil k modré čáře Marianu Adámkovi a ten nekompromisně propálil vše, co mu stálo v cestě. Puk zapadl přímo do šibenice. A to stále nebylo všechno. Poslední gól rysů totiž přišel až v 52. minutě, kdy opět úplně propadla jihlavská obrana a Milan Mikulík vyslal do samostatného úniku Davida Kofroně, který si gólmana rozhýbal a poté kličkou zakončil. Jihlava se – bohužel pro Danečka – přece jen dočkala. Dvanáct sekund před koncem totiž Tomáš Harkabus alespoň kosmeticky upravil skóre, když z mezikruží poslal přesnou ránu za Danečkovy záda. To bylo ale všechno. Domácí ve velkém stylu vyhráli, a vyhráli nad Jihlavou poprvé v této sezoně - 6:1.

Ohlasy trenérů

Jozef Daňo (asistent trenéra HC Frýdek-Místek): Od první do šedesáté minuty jsme byli lepší. Tým k tomu přistoupil úplně na 100%. Mělo to rychlost, kombinace, pak se nám to i střelecky vrátilo. Pochvalu si zaslouží všichni hráči, od gólmana, až po posledního hráče. I třetí a čtvrtá pětka hrála fakt výborně. Jak jsme si řekli, že budeme hrát, tak jsme to přesně dodrželi. A přineslo to své ovoce.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Od začátku bylo všechno špatně. Na začátku zápasu byly zbytečné fauly, ale když jsme ubránili oslabení pět na tři, tak jsme si mysleli, že nás to vrátí do hry, ale bohužel. Jelo to podle stejných kolejí a vůbec se to nezlepšilo. Je pravda, že jsme v pauze o dost víc trénovali, tak i to se na tom možná podepsalo. Měli jsme i náznaky od hráčů, že toho bylo dost, ale kdy jindy potrénovat než teď. A jestli to bude tak, že jsme na úkor tréninku obětovali jeden zápas a pak ty síly mít budeme, tak to bude v pořádku. Ale ty inkasované góly jsme dostali spíš laxní hrou, nebylo to vinou, že bychom nemohli v tu chvíli bruslit. Hráči si musí sáhnout sami do svědomí, jestli odevzdali vše. Podle výsledku to ale napovídá, že ne.