Dukla dohrávala zápas se čtyřmi obránci, přesto uspěla

25.09.2005 / Eva Streichsbierová

Jihlavští hokejisté stoprocentně odčinili středeční porážku s Havířovem. V sobotním 7. kole první ligy zvítězili v Hradci Králové 3:1 a v tabulce se posunuli na třetí příčku. Ani jedna z úspěšných střel přitom nepadla při rovnovážném stavu hráčů na ledě. Domácí skórovali ve dvojnásobné přesilovce a Dukla střílela v oslabení i početní výhodě. V přesilovce se trefili Rostislav Malena a Ladislav Rytnauer a v oslabení uspěl Vladimír Říha.

Dukla Jihlava si v Hradci Králové připomněla středeční souboj s Pantery. Tentokrát ovšem stála na vítězné straně. „Byl to těžký zápas, oni velmi dobře bruslili. Dokonce bych řekl, že nás chvílemi i přebruslili a vytvářeli si dost šancí. Naštěstí jsme to pokaždé ustáli,“ oddechl si po utkání útočník Vladimír Říha. Právě on se do listiny střelců zapsal jako první. Domácího brankáře Koutského překonal ve vlastním oslabení. Východočeši sice poukazovali na to, že jihlavský útočník stál při střelbě v brankovišti, ale s protestem neuspěli. „No byl jsem tam, ale pokud je puk v brankovišti a já s ním hraju tak je podle mě všechno v pořádku. Gól byl regulérní.“
Vyrovnání přišlo v 17. minutě. Při dvojnásobné přesilovce se do listiny střelců zapsal hradecký Petr Mocek. Vyloučených měla Dukla v první třetině více než dost. Hned pětkrát si její hráči vyzkoušeli pobyt na trestné lavici. „Samozřejmě jsme pak museli kluky trochu zkrotit, i když si myslím, že občas to ani fauly nebyly. Třeba v případě Dubna, kdy jsme šli do třech a dostali gól, to faul určitě nebyl,“ zastal se svých svěřenců asistent hlavního trenéra Chalupy Aleš Polcar.

Rozhodující moment zápasu přišel v úvodu druhého dějství. Dukla dokázala během 88 vteřin dvakrát skórovat a ujala se vedení 3.1. „Nejprve jsme využili přesilovku pět na tři a pak i pět na čtyři. Od té doby jsme si řekli, že zavřeme hru a nebudeme se pouštět do nějakých zbytečných výpadů. Soustředili jsme se na obranu,“ prozradil taktiku jihlavský lodivod. A Jihlavě plány stoprocentně vyšly. Pouze jedinkrát měla na mále. Ve 36. minutě ujel jihlavské obraně Roman Červenka, který své sólo zakončil prudkou střelou nad Suchanovu lapačku. Vzápětí zvedl ruce ve vítězném gestu, jenomže předčasně. Podle brankového sudího totiž trefil pouze spojnici břevna a tyče a puk za brankovou čáru vůbec neprošel.

V poslední dvacetiminutovce se hosté zaměřili na obranu ještě důsledněji. A to i přesto, že od 31. minuty hráli pouze s pěti beky. K chybějícímu Marku Chvátalovi a zraněnému Robertu Pospíšilovi, přibyl také Jiří Dobrovolný. „Dobrota má něco s kotníkem, uvidíme jak rychle se dá do pořádku. Kluci to pak v závěru odmakali jen na čtyři beky, za což jim patří obdiv a poděkování. Prokázali, že jsou velmi dobře trénovaní a navíc po vítězném zápase opadá únava rychleji,“ tvrdí Aleš Polcar. Velkou pochvalu si podle něj zaslouží také Jaroslav Suchan. „V kritických chvílích nás hodně podržel, znovu podal parádní výkon.“

Zajímavou příchuť měl sobotní zápas pro rodinu Blanárovu. Ján Blanár nastoupil do utkání v dresu Hradce Králové, naopak jeho bratr Michal v barvách Jihlavy. „Proti bráchovi se mi hrálo skvěle. Nijak jsme se nehecovali, ani před zápasem ani během hry. To si nechám až teď po utkání. Zeptám se ho, kdo je lepší,“ chechtal se bezprostředně po skončení duelu mladší z bratrské dvojice, Michal Blanár.

V tabulce první ligy se Jihlava posunula na třetí příčku. Od vedoucího Havířova jí momentálně dělí dva body, druhá Kometa Brno je lepší díky skóre. Právě tým z jihomoravské metropole bude v pondělí dalším soupeřem Dukly v letošním ročníku první ligy. „Kometa hraje, stejně jako každý rok ze začátku, velmi dobře. Musíme vycházet ze zabezpečený obrany, vyrážet do brejků a vstřelit nějaké branky. To je ten nejjednodušší recept - vstřelit góly a vyhrát,“ tvrdí útočník Vladimír Říha.
Důležité bude ale to, jak se jihlavský tým popere s nedostatkem obránců. „Snad kdyby se Milan Chalupa (hlavní trenér Dukly) oblékl a šel na led,“ zlehčoval situaci druhý z jihlavských trenérů Aleš Polcar. Vzápětí ale zvážněl: „Určitě to nebude snadné, v nejhorším případě půjde do obrany Jonáš Fiedler. Na beku hrál už v Kanadě.“