I bez vstřeleného gólu se dá bodovat

29.09.2005 / Eva Streichsbierová

Jihlavští hokejisté zatím v letošní sezóně ani v jednom případě neodjížděli ze soupeřova kluziště s prázdnou. Ve středu si z Kadaně přivezli bod za porážku 0:1 v prodloužení. Po pondělních střeleckých hodech přišel na severu Čech půst. V souboji s devátým týmem tabulky se nedokázala prosadit ani nejúdernější jihlavská formace vedená kapitánem Oldřichem Bakusem.

V první třetině měla častěji puk na hokejce Kadaň, především díky třem přesilovkám, ale přeci jenom víc šancí si vypracovala Dukla. První hned ve 3. minutě Daniel Hodek, domácí brankář Jaroslav Hübl byl ovšem pozorný. Podobně se pak v zakončení dařilo také Pavlu Staňkovi a v oslabení Oldřichu Bakusovi. „Kluky jsem upozorňoval, že je čeká těžký zápas a to se nakonec stoprocentně potvrdilo. Pořád jsme si museli dávat pozor, abychom hru moc neotevřeli a nedali soupeři příležitost k přečíslení,“ přiznal obavy kadaňský kouč Ladislav Kubát.
Brankář Dukly, Jaroslav Suchan, se nejvíce zapotil v poslední minutě úvodní třetiny, kdy se před ním zcela sám objevil Miloš Kajer. Ani domácí útočník však bezbrankový stav nezměnil.

Po přestávce souboj brankářů a obran pokračoval, a také v této části hry zůstala střelecká listina nedotčená. „Na cizí led jezdíme s cílem nedostat branku, což se nám podařilo. Měli jsme několik šancí, ale bohužel jsme žádnou neproměnili,“ posteskl si jihlavský trenér Aleš Polcar.

Festival promarněných jihlavských příležitostí přišel především v posledním dějství. Ve všech případech hráli hlavní roli domácí gólman Jaroslav Hübl a první útok Dukly. Jednou selhal v koncovce Daniel Hodek a dvakrát Oldřich Bakus. „Tentokrát nám chyběl kousek štěstí. V pondělí dala naše lajna tři branky, dneska žádnou,“ posteskl si jihlavský kapitán. Vzápětí hned dodal. „Tak holt zase nějakou dáme příště.“
Kadaň měla obrovskou příležitost získat všechny body v samotném závěru. Minutu a pul před koncem byl totiž vyloučen jeden z hostujících obránců. V přesilovce se Severočeši usadili v jihlavském obranném pásmu, gól z toho ale nebyl. „Zatímco předtím se od nás štěstí odklonilo, v závěru se k nám naštěstí vrátilo. Každý bod je dobrý,“ oddechl si jeden z hrdinů středečního duelu, brankář Jaroslav Suchan.

Na začátku prodloužení dohrávala Kadaň přesilovku a hned po několika vteřinách měl rozhodnutí na hokejce Michal Oliverius. Domácí útočník ale netrefil odkrytou branku. Naopak Dukla se v nastaveném čase příliš neprosazovala. Pokyny trenérů přitom zněly jasně. „Před prodloužením jsme si řekli, že zkusíme takový hokejový vabank. Rozhodli jsme se, že necháme jednoho hráče nahoře, abychom si odvezli alespoň dva body. Jenomže se to nakonec povedlo domácím,“ posteskl si jihlavský trenér Aleš Polcar.
Jedinou branku zápasu vstřelil v 63. minutě Robert Plaček a Kadaň brala dva body za výhru 1:0. Dukla se sice tentokrát musela spokojit pouze s jedním, nicméně bodovou normu z cizího ledu splnila.

Po devíti odehraných kolech spadla Jihlava v prvoligové tabulce na druhé místo za Havířov. Přesto byli jihlavští hráči spokojeni. Předzápasová taktika totiž zněla jasně – hrát bez gólu, a to Dukla splnila na sto procent . „Bylo to samozřejmě myšleno jinak,“ smál se po zápase jihlavský obránce Martin Rýgl. „Měli jsme hrát bez gólů jenom vzadu. Bohužel naši útočníci dnes neměli příliš dobrou mušku.“