Dukle pomohli k vítězství čeští fotbalisté

13.10.2005 / Eva Streichsbierová

Jihlavští hokejisté uspěli na ostravském ledě a udrželi kontakt se špicí prvoligové tabulky. V souboji se Sarezou prolomila Dukla střelecké prokletí, soupeři nasázela pět branek a domů si vezla vítězství 5:2. Dvakrát se do ostravské sítě trefili Ota Lazorišák s Romanem Hlouchem, jeden gól přidal Ladislav Rytnauer.

Středeční souboj čtvrté Sarezy se třetí Duklou Jihlava se hrál v komorní atmosféře. Do hlediště ostravského stadionu si našlo cestu pouhých sedm stovek diváků. Většina ostatních dala přednost televiznímu přenosu z posledního kvalifikačního vystoupení českých fotbalistů. Domácí tým tím utrpěl, naopak Jihlavě prázdné tribuny pomohly. „Musím říct, že jsme trochu počítali s tím, že se lidi budou raději koukat na fotbal. Zápas se hrál v přátelském duchu a to nám svědčilo. Hráče Sarezy v podstatě neměl kdo vyprovokovat k nějakému super výkonu,“ prohlásil po zápase trenér Dukly Aleš Polcar. „Na druhou stranu ale musím říct, že hokeji to uškodilo. Myslím, že funkcionáři měli zareagovat lépe. Sobotní kolo kvůli fotbalu přeložili na pátek, ale s tímhle už nic neudělali. Přitom teď je před námi několik dnů volna. Hokej se přece hraje pro diváky, a těch bylo určitě málo i na ostatních stadionech, ne jenom tady v Ostravě.“

Prvních deset minut středečního souboje se hrálo především ve středním pásmu. Ani jedno mužstvo si nedokázalo vypracovat výraznější gólovou příležitost. Až přišla 13 minuta! Gól Ladislava Rytnauera znamenal vedení Dukly 1:0. „My jsme sem přijeli s tím, že budeme hrát ze zabezpečené obrany a čekali, až soupeř udělá chybu. Pak jsme dali první gól a uklidnili jsme,“ přiznal Ota Lazorišák, jeden ze dvou jihlavských útočníků, kteří se v duelu trefili dvakrát.

Druhým dvougólovým střelcem byl Roman Hlouch. Jeho první branka padla v úvodní třetině při přesilovce a druhá necelých pět minut před koncem, kdy si s domácím brankářem Čechem doslova pohrál. „Tohle zkouším pořád, naznačím střelu golfem a podívám se jestli brankář padne. Když ano, tak udělám kličku, pokud ne tak vystřelím. Tentokrát vyšla první varianta,“ smál se po utkání šťastný střelec.

Když už se zdálo, že si Dukla z Ostravy odveze tři body, a navíc výsledek s nulou, přišla slabá dvouminutovka, během které snížila Sareza na konečných 2:5. „Chtěli jsme Jardovi pomoct, aby měl nulu, ale nepovedlo se. Je to určitě velká škoda, byly to takové hodně laciné branky,“ krčil rameny Ota Lazorišák.

Spokojený se závěrem utkání nebyl pochopitelně ani kouč Aleš Polcar. „Řvali jsme na ně s Milanem (Milan Chalupa, hlavní trenér Dukly, pozn. redakce), aby Jardovi s tou nulou pomohli, ale kluci to vypustili. Už jim chyběla pozornost, kterou měli v úvodu,“ zlobil se jihlavský lodivod. Nakonec ale došlo i slova chvály. „Myslím si, že jsme předvedli dobrý kolektivní výkon, který je příslibem do dalších zápasů.“

Díky vítězství 5:2 se Dukla udržela na třetím místě tabulky s minimálním bodovým odstupem od vedoucí dvojice Havířov, Ústí nad Labem.