Ten náš profesionál měl na nás v poslední části přísnější metr, zlobil se na sudího Husičku Milan Chalupa

08.12.2005 / Eva Streichsbierová

Jihlavští hokejisté neuspěli na ledě Olomouce. Ještě osm minut před koncem zápasu sice vedli nad domácím týmem 1:0, ale poté v rozmezí necelé minuty a půl dvakrát inkasovali a prohráli 1:2. Jedinou branku Dukly vstřelil útočník Daniel Hodek. Zatímco Hanáci se po zápase radovali, hosté z Jihlavy odcházeli z ledové plochy se svěšenou hlavou. Hodně smutný byl především brankář Jaroslav Suchan, který dostal kuriózní gól od olomouckého Najdka.

Na Hané se měnilo skóre až v 5. minutě druhé třetiny. V přesilovce zamířil do poloodkryté olomoucké klece jihlavský útočník Daniel Hodek a Dukla vedla 1:0. Brankový rozdíl ale mohl být po druhé části mnohem vyšší. Hosté z Vysočiny si totiž vytvořili ještě minimálně tři další vyložené šance. Jenomže cestu za Žigardova záda už si žádná střela nenašla.

V závěrečné dvacetiminutovce hrála Jihlava téměř neustále v oslabení. „My jsme měli v poslední třetině asi pět vyloučených. Nechci se k tomu moc vyjadřovat, ale dvě třetiny pískal ten „náš“ profesionál jakž takž a pak měl na nás najednou přísnější metr,“ zlobil se na hlavního sudího Husičku jihlavský trenér Milan Chalupa. „Ale klíč ke všemu ležel ve druhé části, kdy jsme několikrát ujeli, ale bohužel jsme nedokázali dát víc branek. To nás pak v závěru stálo vítězství.“

Domácím se podařilo vyrovnat v 53. minutě a to dost kuriózním způsobem. Lehkou Najdkovu střelu si brankář Jaroslav Suchan srazil za svá záda. „To byla jednoznačně moje chyba. Chtěl jsem urychlit hru a hodit ten puk hokejkou do rohu, ale vrazil jsme si ho do brány. Byl to můj gól, moje chyba!,“ sypal si po zápase popel na hlavu jihlavský gólman.

Před tím ale svůj tým mnohokrát podržel. „Chytal úplně parádně, to že pak dostal takový gól, to se prostě někdy stane,“ zastal se svého spoluhráče obránce Pavel Staněk. „Jde o to, že jsme měli dát ve druhé třetině dva tři góly a v poslední jsme pak mohli už jenom bránit výsledek a vyhrát. Když nedáme gól z vyložené šance, je to stejná chyba jako když nějakou minelu udělá gólman.“

Rozhodující moment utkání přišel 86 vteřin po vyrovnávacím gólu. Jednu z pěti přesilovek v závěrečné části využil Pavel Metlička a vedení 2:1 už Hanáci udrželi až do konce. „V poslední třetině jsme byli lepší a za tu jsme si zasloužili vyhrát. Myslím, že si dnes kluci hrábli až na dno. Je to super, vyhráli jsme a máme další tři body,“ radoval se z vítězství olomoucký kouč Aleš Tomášek.

Po prohře 1:2 klesla Jihlava v prvoligové tabulce ze čtvrtého místa na páté. „Je to pro nás nepříjemné, ale musíme se z toho rychle dostat. Čeká nás Ústí nad Labem, tedy další těžký zápas. Snad nás přijdou lidi podpořit a my ty body dostaneme zpátky,“ věří jihlavský bek Pavel Staněk.