Adam Rauš: Důležitější je pro mě výsledek týmu než osobní statistiky

30.10.2022 / Natálie Poláčková

Jedním z nejlepších hráčů podle kanadského bodování juniorského celku je útočník #21 Adam Rauš. Ten si prozatím připsal 14 bodů. „Úplně se necítím být tahounem, ale snažím se podávat takové výkony, které týmu pomůžou k dobrým výsledkům,“ říká Rauš.

Poslední zápasy až na prohru proti Vítkovicím vyšly Dukle na jedničku. Obzvláště dva domácí byly vydařené. V pátek nastoupili junioři proti Pardubicím, které porazili 3:1 i přes to, že skoro jednu celou třetinu strávili v oslabení. O den později nastoupila Dukla proti Mountfieldu HK. Ačkoliv se hosté dostali do vedení již v první minutě zápasu, tak se domácí hokejisté vzchopili a zápas otočili až na konečný stav 6:4. „Poslední dva zápasy se nám výsledkově povedly, i když začátky zápasů jsme herně nepodali dobrý výkony. Od začátku druhé třetiny, kdy jsme v obou zápasech vstřelili rychlý gól, tak jsme dokázali ty zápasy dotáhnout do vítězného konce.“

„Pracujeme jako jeden tým, a to je i jeden z důvodu, proč jsme v tabulce takhle vysoko. Ze začátku sezony jsme se trošku hledali, ale postupem času si všechno sedlo a teď všechno šlape tak jak má. V kabině je skvělá parta, panuje tam výborná nálada, a to se odráží našich výsledcích,“ hlásí o juniorském celku útočník Adam Rauš.

Ačkoliv nejlepším bodovým hráčem je za juniorku útočník Jonáš Jungwirth, tak Adama Rauše dělí od dohnání jeho spoluhráče pouhý bod. Roli v tom zajisté hraje také to, že Jungwirth dostal šanci nastoupit do A-týmu. Adam Rauš má na kontě zatím 14 bodů (4+10), o druhou příčku kanadského bodování týmu se dělí se spoluhráčem z lajny Danielem Pavelcem. „Tak samozřejmě že to sleduju, ale důležitější je pro mě výsledek týmu než osobní statistiky,“ říká juniorská #21.

Za celou sezonu prozatím Adam Rauš nastřílel čtyři branky. Zatím se mu povedlo prosadit v zápasech proti Olomouci, dvakrát proti Třinci a jednou v posledním zápase proti Mountfieldu. „Jelikož já těch gólů moc nedám, tak si myslím, že nad tím někdy až moc přemýšlím, občas je lepší prostě zavřít oči a vystřelit,“ usmívá se mladý útočník.

Stejně jako každý rok, i letos přešlo několik hráčů z dorostu do juniorky. Pro hráče je to velká změna, ať už v kvalitě nebo rychlosti hokeje. Trenér juniorů však umí skvěle připravit hráče před sezonou a případně mazat chyby. „Nevýhoda to podle mě není, spíš je to zase hokej o úroveň výš, ale na to si musí zvyknout. Já si myslím, že u nás si na to zvykli rychle a do týmu zapadli skvěle,“ komentuje své mladší spoluhráče.

Mladý útočník patří ke starším členům týmu, proto je zcela jasné, že by mohl mladším předávat zkušenosti a patřit k tahounům týmu. „Úplně se necítím být tahounem, ale snažím se podávat takové výkony, které týmu pomůžou k dobrým výsledkům,“ ve všech ohledech myslí Rauš především na svůj tým.

Na otázku, koho by pochválil z týmu měl Rauš jasnou odpověď. „Asi bych pochválil naší lajnu s Danem i s Modlíkem (Daniel Pavelec a Jakub Modl, pozn. aut.) nám to šlape. V posledních zápasech podáváme výborný výkony a docela nám to tam padá.“ Celá lajna se v posledních zápasech velmi podílela na výhrách.

I ve chvíli, kdy se týmu nedaří tak, jak by si hráči nebo trenéři představovali, tak je důležité mít za sebou někoho, na koho se mohou spolehnout. Pro juniory je to jednoznačně brankářská jednička Filip Maláč. Ten za 15 zápasů dokázal vychytat hned jedenáct výher a jednu nulu. „Malage je naše opora už od loňské sezony, chytá výborně a my se na něj můžeme spolehnout,“ říká Rauš o svém spoluhráči v bráně.

Adam Rauš bojuje o kotouč v zápase proti Mountfieldu HK. Foto: Martin Voltr