Jihlava pocestuje třikrát v řadě na led soupeře, trip zahájí v Ostravě

13.01.2006 / Lucie Vítková

Třetí čtvrtinu uzavře Jihlava ne ledě ostravské Sarezy, na kterou jihlavští borci letos umějí zahrát. Ze dvou odehraných utkání vždy vyšli vítězně a jsou odhodlání sérii ještě protáhnout. Velice nahuštěná tabulka je plná zvratů a každé tříbodové vítězství je velice znát. Při troše štěstí, když Dukla zvítězí, se může posunout z šestého místa až na druhé. Půjde tedy o hodně. Jihlava utkáním odstartuje nelehkou šňůru tří zápasů na ledě soupeřů. Utkání začíná v Ostravě – Porubě v 17:00.
Sareza od začátku soutěže podává vyrovnané výkony. Chvilkový útlum přišel pouze s nemohoucností v koncovce, kde se Ostravě nedařilo střelecky. Ovšem krátká krize za chvíli pominula a hokejisté z moravskoslezského kraje brzy opět navázali na dobré výkony okořeněné vyhovujícími výsledky. Jenže čtyřzápasový trip na ledě soupeřů Sareze příliš nevyšel a vypadla tak z osmičky zaručující účast v play off. Ostravané nezvládli souboje s Prostějovem, Třebíčí ani Boleslaví. Dokázali v posledním kole porazit jen Jindřichův Hradec. Po více než třínedělní odmlce se Sareza vrací do domácího stánku v Porubě, kde hostí jihlavskou Duklu.

V brankovišti zprvu hodně zářil Jakub Čech. Mladý gólman vynikal a držel se ve statistikách prvoligových gólmanů vysoko. Pětkrát již odešel ze zápasu nepokořen gólem, jenže poslední dobou si čísla pohoršil. Nyní se Čechův průměr pohybuje okolo 2,52 gólu na zápas a procentuelní úspěšnost čítá něco málo přes 93%. Ve statistikách hokejistů, kteří letos oblékli sarezský dres těžko hledat muže, jenž výrazně vyniká ve statistice +/- bodů, kteří jsou důležité zejména u obránců. Nejlépe si v plusových bodech s třemi kladnými vede Mojmír Kramný. Naopak nejproduktivnějším zadákem je Roman Chatrnúch s dvanácti body za jeden gól a jedenáct asistencí.

Táhnoucím motorem v útoku sarezských hokejistů je se sedmadvaceti body Milan Baranyk. Pětadvacetiletý útočník napálil gólmany již třináctkrát, což ho řadí také do role klubového kanonýra, ke gólům přidal ještě čtrnáct asistencí. Devatenáct bodů, tedy stříbrná pozice v produktivitě, patří Pavlu Šebestovi. Druhým střelcem je Libor Polášek, jenž má na kontě deset branek.

V ostravské Porubě se středeční soupeři potkali poprvé v ročníku. Dukla měla výborný vstup do utkání, náramně jí vyšla první třetina, kdy se prosadila třikrát. Do vedení poslal Jihlavu Rytnauer, ke němuž se brzy přidali ještě Hlouch a Lazorišák. V prostředním dějství náskok navýšil znovu Lazorišák a o vítězi bylo prakticky rozhodnuto. Třetí třetina se dohrávala spíše z povinnosti, a tak vlažné tempo hostí dokázali domácí zkorigovat na konečných 2:5 pro hokejisty z Vysočiny.
Odveta na Horáckém stadiónu opět patřila Dukle. Dukla v předešlých zápasech třikrát v řadě podlehla a toužila uspět, jenže úkol to nebyl snadný. Na domácích se projevila nepohoda a nedostatek sebevědomí, což se projevilo v šancích, kterých bylo pomálu. Jenže Jihlava v druhém dějství jednu z prvních vážnějších šancí využila a hubený výsledek 1:0 si pohlídala až do samého konce. Gólman Suchan pomohl hokejistům z Vysočiny třiatřiceti úspěšnými zákroky.

Poslední utkání Ostravy:
KLH Vajgar Jindřichův Hradec - HC Sareza Ostrava 4:3 (0:2, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 24. Mrkvička (Hanzal), 31. Kupec (Sperger), 34. Mrkvička (Vašíček), 46. Kupec (Kocar, Vašíček) - 9. Oliverius, 20. Holuša (Augusta, Baranyk), 47. Sochorek (Šebesta). Rozhodčí: Kubeš - Kis, Dvořáček. . Vyloučení: 6:8, navíc Šebesta (SAR) 10 min. OT a Chatrnúch (SAR) 5 + do konce utkání.. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 680. Střely na branku: 41:24.
Sestava Ostravy: Čech - Chatrnúch, Ovšák, Augusta, Mocek, Holík, Pazdera, Vnenk - Šebesta, Sochorek, Heřman, Polášek, Oliverius, Baranyk, Květoň, Holuša, Badžo, Valko, Kapsa, Bokroš.

Poslední utkání Dukly Jihlava:
HC Dukla Jihlava - BK Mladá Boleslav 5:2 (2:0, 2:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. Altrichter (Polák, Lazorišák), 13. Rytnauer (Hodek, Bakus), 26. Dušátko (Hlouch), 30. Staněk (Rytnauer, Hodek), 59. Bakus - 28. Fadrný (Nouza, Kadlec), 38. Hradecký (Klimeš). Rozhodčí: Dvořák - Flegl, Šperl. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1430. Střely na branku: 34:25. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2.
Sestava Dukly Jihlava: Suchan - Šmarda, Malena, Staněk, Duben, Dobrovolný, Kuchyňa, Lukačovič - Rytnauer, Bakus, Hodek - Říha, Havel, Fiedler - Vaškovič, Dušátko, Hlouch - Lazorišák, Altrichter, Polák.

Utkání je na programu v sobotu 14.1.2006 na stadiónu v Ostravě. Pro příznivce bude tradičně připraven online přenos!