Urve doma Dukla opět vítězství? Čeká jí ostravská Sareza

05.02.2006 / Lucie Vítková

Sareza trůní na devátém místě a stále nevzdává boj o nadtavbovou část, přestože jí do osmičky schází na kontě devět bodů. Naopak Jihlava si v posledním kole pohlídala čtvrtou pozici, což hodlá vítězstvím potvrdit rovněž na domácí půdě proti Ostravanům. Předehrávka 52. kola je na programu v pondělí od 17:30 na Horáckém zimním stadiónu.
Sareza od začátku soutěže podává vyrovnané výkony. Chvilkový útlum přišel pouze s nemohoucností v koncovce, kde se Ostravě nedařilo střelecky. Ovšem krátká krize za chvíli pominula a hokejisté z moravskoslezského kraje brzy opět navázali na dobré výkony okořeněné vyhovujícími výsledky. Jenže čtyřzápasový trip na ledě soupeřů Sareze příliš nevyšel a vypadla tak z osmičky zaručující účast v play off. Ostravané nezvládli souboje s Prostějovem, Třebíčí ani Boleslaví. Dokázali v posledním kole porazit jen Jindřichův Hradec. Po více než třínedělní odmlce pak Sareza doma porazila Jihlavu. V posledních třech zápasech vyšli Ostravané dvakrát gólově naprázdno, v posledním kole nestačili ani po zdrcujícím finiši na brněnskou Kometu.

V brankovišti zprvu hodně zářil Jakub Čech. Mladý gólman vynikal a držel se ve statistikách prvoligových gólmanů vysoko. Pětkrát již odešel ze zápasu nepokořen gólem, jenže poslední dobou si čísla pohoršil. Nyní se Čechův průměr pohybuje okolo 2,56 gólu na zápas a procentuelní úspěšnost čítá něco málo pod 93%. Ve statistikách hokejistů, kteří letos oblékli sarezský dres těžko hledat muže, jenž výrazně vyniká ve statistice +/- bodů, kteří jsou důležité zejména u obránců. Nejlépe si v plusových bodech s třemi kladnými vede Mojmír Kramný. Naopak nejproduktivnějším zadákem je Aleš Pazdera s devíti body za čtyři góly a pět asistencí.

Táhnoucím motorem v útoku sarezských hokejistů byl s třiceti body Milan Baranyk. Pětadvacetiletý útočník napálil gólmany již čtrnáctkrát, což ho řadilo také do role klubového kanonýra, ke gólům přidal ještě šestnáct asistencí. Jenže talentovaný forvard nedávno tým opustil, zamířil právě do Jihlavy. Šestadvacet bodů, tedy stříbrná pozice v produktivitě, patří Pavlu Šebestovi. Přes dvacet bodů nasbíral ještě Dalibor Sochorek, poslední kolo bodově vyšlo Augustovi.

V ostravské Porubě se středeční soupeři potkali poprvé v ročníku. Dukla měla výborný vstup do utkání, náramně jí vyšla první třetina, kdy se prosadila třikrát. Do vedení poslal Jihlavu Rytnauer, ke němuž se brzy přidali ještě Hlouch a Lazorišák. V prostředním dějství náskok navýšil znovu Lazorišák a o vítězi bylo prakticky rozhodnuto. Třetí třetina se dohrávala spíše z povinnosti, a tak vlažné tempo hostí dokázali domácí zkorigovat na konečných 2:5 pro hokejisty z Vysočiny.
Odveta na Horáckém stadiónu opět patřila Dukle. Dukla v předešlých zápasech třikrát v řadě podlehla a toužila uspět, jenže úkol to nebyl snadný. Na domácích se projevila nepohoda a nedostatek sebevědomí, což se projevilo v šancích, kterých bylo po málu. Jenže Jihlava v druhém dějství jednu z prvních vážnějších šancí využila a hubený výsledek 1:0 si pohlídala až do samého konce. Gólman Suchan pomohl hokejistům z Vysočiny třiatřiceti úspěšnými zákroky.
Napotřetí se radovali poprvé v sezóně ostravští hokejisté. Na stadiónu v Porubě skončila nerozhodně první i druhá třetina, jenže právě ta třetí rozhodovala. Na Šebestovu ránu dokázal odpovědět o pět minut později Hodek, definitivní podobu výsledku na 1:2 dal ze strany domácích v padesáté minutě Heřman.

Poslední utkání Sarezy Ostrava:
HC Sareza Ostrava - HC Kometa Brno 4:5 (0:2, 1:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 27. Heřman (Augusta), 42. Sochorek (Janeček), 53. Augusta (Polášek, Oliverius), 58. Glas (Augusta) - 5. Holý, 15. Lhotský (Obdržálek, Dibelka), 30. Brančík (Dibelka, Meluzín), 40. Appel (Staněk, Barus), 60. Appel (Staněk). Rozhodčí: Trombík - Vrdlovec, Šimůnek. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1.Diváci: 700. Střely na branku: 28:37. Průběh utkání: 0:2, 1:4, 4:4, 4:5.
Sestava Sarezy Ostrava: Čech - Pazdera, Jelínek, Mocek, Augusta, Vnenk, Ovšák, Buček - Glas, Sochorek, Janeček - Polášek, Boháč, Oliverius - Foltýn, Holuša, Heřman - Chyba, Bokroš, Badžo.

Poslední utkání Dukly Jihlava:
HC Dukla Jihlava - HC VČE Hradec Králové 4:3 (2:0, 0:1, 2:2)
Branky: 1. Staněk (Bakus, Čachotský), 11. Duben (Dobrovolný), 43. Fiedler, 51. Lazorišák (Altrichter) - 35. Mocek (Fořt, Roubík), 42. Přeučil (Vondráček), 50. Blanár (Roubík, Fořt). Rozhodčí: Svoboda - Jelínek, Šmíd. Vyloučení: 9:9, navíc Fiedler (JIH) 5 + do konce. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1250. Střely na branku: 30:38. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Sestava Dukly Jihlava: Suchan - Chvátal, Staněk, Duben, Pospíšil, Dobrovolný, Kuchyňa, Giba - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Altrichter, Fiedler - Lazorišák, Hlouch, Baranyk - Říha, Havel, Vaškovič.

Utkání je na programu v pondělí 6.2.2006 na stadiónu v Jihlavě. Pro příznivce bude tradičně připraven online přenos!