Pokud se chce Dukla udržet ve čtyřce, musí porazit už jen o čest hrající Kadaň

10.02.2006 / Lucie Vítková

Zatímco pro Kadaň je play off už jen nesplněným snem, Dukla nadále bojuje o umístění v první čtyřce. Právě jedno z prvních čtyř míst by žlutočerveným zajistilo začátek zápasů v nadstavbové části na domácím kluzišti. Jihlava je momentálně na čtvrté příčce, kterou musí potvrtdit před dotírajícími protivníky vítězstvím nad desátou Kadaní. Že to ale nebude snadný úkol dokazuje pohled na letošní vzájemné zápasy, Kadaň totiž dvakrát vyhrála, vždy využila výhodu domácího kluziště ve svůj prospěch. Nyní ovšem zajíždí na Horácký zimní stadión, kde se startuje v sobotu od 17:30.
Úplně první ledové souboje se začaly v Kadani uskutečňovat kolem roku 1945, kdy se parta místních rozhodla hrát na „pivovarském“ rybníku. 1. ledna roku 1970 byly slavnostně otevřeny brány nového Zimního stadiónu s umělou ledovou plochou a Kadaň tím předhonila všechny ostatní kluby, které tehdy hrály na přírodních kluzištích. Poprvé do 2. ligy nakoukla Kadaň v sezóně 1991 – 1992. O tento bleskový postup se postarala TJ VTJ Litoměřice. V polovině roku byla zrušena a na její místo byla dosazena Kadaň.

Vysněný postup do 1. ligy přišel v ročníku 1997 – 1998, kdy Kadaň navázala na předchozí úspěchy. Mnozí byli skeptičtí, ale Kadaň dokázala svůj slib splnit a skutečně se znovu ocitla v boji o první ligu. Barážového soupeře z Přerova přemohla v pátém. Každoroční přání Kadaňských zahrát si play-off se podařilo pouze v sezóně 20001/2002. Od té doby Severočeši na vyřazovací boje marně čekají. Kdyby vyvrcholení ligy hrálo devět týmů, Kadaň by příliš často nechyběla.

V letošním ročníku se Kadani postup mezi osm vyvolených zřejmě opět nepovede. Jejich postup je spíš otázkou štěstí a velkého kusu náhody, protože mužstvo žlutočerných okupuje až desátou příčku s devítibodovou ztrátou na postup, přičemž do konce základní části chybějí odehrát už jen čtyři kola. V poslední době se Kadaňským daří, jenže nebylo tomu tak po čas celého ročníku. Velké výkonnostní výkyvy a dlouhé šňůry hokejistů bez bodu připravily severočeský klub o vysněné play off. V posledních pěti kolech však mužstvo okolo Miroslava Nováka nepoznalo hořkost porážky, když zvládlo porazit i celky, jakým je například Mladá Boleslav.

Mezi tyčemi kadaňské svatyně se vystřídalo již kvarteto gólmanů, suverénní porci ovšem odchytal jen jeden muž, a to Jaroslav Hübl. Přestože třiadvacetiletý mladíček chytá za ne příliš úspěšným týmem, dokázal se ve statistikách vyšvihnout opravdu vysoko. Hüblova čísla jsou záviděníhodná: průměr branek 1,98, procentuelní úspěšnost 94,18%. Mezi zadáky si nejlépe vede osmadvacetiletý Vobořil se čtrnácti body, z nich šest čítají vstřelené branky, což beka staví rovněž do pozice nejlépe střílejícího obranáře. O post nejproduktivnějšího hráče se dělí hned duo hokejistů. Miloš Kajer, jenž sezónu dohrává v Chomutově, spolu s Martinem Postlem stihli nasbírat shodně dvacet kanadských bodů. Naopak pozicí nejlepšího klubového střelce se s devíti zásahy může chlubit Lukáš Zika, jemuž celkově náleží v produktivitě Kadaně až páté místo.

Do prvního vzájemného duelu šla Dukla v roli lídra, ale na ledě Kadaně nepochodila. Ve velmi dobrém světle se ukázal gólman Hübl, jenž zneškodnil všechny střely hostí a vychytal svému týmu dva body za vítězství v prodloužení. Po bezbrankové základní hrací době totiž vypálil bolusový bod za výhru 1:0 v nastaveném čase Kadani Robert Plaček.
V odvetě byla úspěšnější Dukla. Jenže ani tentokrát to neměli domácí jednoduché, když v polovině utkání o branku ztráceli. Jihlava ale v rozmezí dvou minut skóre otočila, když využila dvě početní výhody. Šest minut před závěrečným hvizdem upravil na konečných 3:1 pro hokejisty z Vysočiny útočník Bakus.
V doposud posledním duelu byli opět úspěšnější domácí z Kadaně. Po bezbrankové první třetině skončila smírně po jedné brance i ta druhá. Když už utkání spělo do prodloužení udeřila Kadaň v rozmezí jedné minuty dvakrát a strhla vývoj napínavého zápasu na svou stranu. Za hosty z Jihlavy následně stačil snížit Bakus, ale na body to nestačilo. Dukla podlehla 2:3 a podruhé v sezóně se musela před svým soupeřem sklonit.

Poslední utkání Kadaně:
SK Kadaň - HC Sareza Ostrava 2:1 po prodloužení (1:1, 0:0, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 8.Plaček (Stehlík, Hlavatý), 65.Postl (Klaus) - 13.Bokroš (Galečák, Holuša). Rozhodčí: Zubzanda - Fiala, Havelec. Vyloučení: 3:8, navíc Augusta(SAR) 10 minut za nesportovní chování. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 240. Střely na branku: 51:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Sestava Kadaně: Hübl - Klaus, Hlubuček, Lašek, Plaček, Hlavatý, Kloz, Žák, Derfler, Postl, Zika, Valčák, Polanský, Hubínek, Stehlík, Švejda, Bušta, Tauš, Krpenský.

Poslední utkání Dukly Jihlava:
HC Kometa Brno - HC Dukla Jihlava 2:2 (1:0, 0:2, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 16. Appel (Staněk), 60. Kališ (Brančík, Obdržálek) - 33. Čachotský (Bakus, Fiedler), 40.Čachotský. Rozhodčí: Minář - Mana, Váňa. Vyloučení: 6:11. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7200. Střely na branku: 42:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2.
Sestava Dukly Jihlava: Suchan - Dobrovolný, Staněk, Duben, Pospíšil, Giba, Kuchyňa - Čachotský, Bakus, Fiedler - Rytnauer, Altrichter, Lazorišák - Říha, Hlouch, Baranyk - Polák, Havel, Vaškovič.

Utkání je na programu v sobotu 11.2.2006 na stadiónu v Jihlavě. Pro příznivce bude tradičně připraven online přenos!