Začíná play-off, čtvrtfinálovým soupeřem Hradec Králové

21.02.2006 / Lucie Vítková

Potřetí v řadě se hokejisté Hradce Králové probojovali do play off. Přestože před sezónou mužstvo bojovalo s velkou obměnou kádru, který se převážně omladil, dokázali Hradečtí zabrat vždy ve správný čas a probojovat se mezi osmičku nejlepších. Sedmé místo po základní části jim přisoudilo do prvního kola Duklu Jihlava. Prvně s bude hrát první kolo nadstavbové části na čtyři utkání, začíná se ve středu od 17:30 na ledě Horáckého zimního stadiónu! Přijďte Duklu v úvodních důležitých zápasech podpořit, půjde o hodně, vždyť na řadě je vrchol sezóny!
Hradec působí v první lize pátou sezónu, přesto se brzy dokázal zařadit mezi úspěšné celky druhé nejvyšší domácí soutěže a pravidelně bojovat v play off. Tým před sezónou musel řešit několik problémů s odchody zkušených hráčů, zvolil cestu přes dravé mládí, která největšímu městu ve východních Čechách vyšla. Časy, kdy se svěřenci trenéra Jeřábka potáceli pod postupovou hranicí jsou nenávratně pryč. Na přelomu roku si tým zvedl sebevědomí, zmobilizoval poslední síly a dokázal splnit přání všech představitelů klubu i příznivců. Cesta do play off nebyla snadná, nakonec ale Hradec patřil mezi skupinku klubů, která bojovalo o co nejlepší umístění v nahuštěném středu tabulky.

Neúnavné boje, které se konaly v krátkém sledu, vyhouply Hradec Králové na sedmé místo s celkem slušným náskokem na osmou Olomouc. Blízko byly ale příčky ještě vyšší. Hradec si dlouho nemohl vybírat soupeře, také čelo tabulky kolo od kola měnilo pořadí. V posledním zápase si druhou příčku vybojovala Jihlava vítězstvím v Mladé Boleslavi, která tak vyzve ve čtvrtfinále právě Hradec. Jihlavu nefavorizuje v sérii jen postavení v tabulce, v její prospěch hrají také letošní vzájemné zápasy, kde byl klub z Vysočiny úspěšný třikrát, Hradec Králové pouze jedinkrát.

V posledních kolech, které uzavírala základní část, se Hradci vedlo nad míru dobře. Šest utkání v řadě Východočeši neprohráli, naposledy je dokázala přemoci Jihlava v rámci šestačtyřicátého kola. Tato série může hrát Hradeckým do karet v jejich sebevědomí, ale Dukla je odhodlána neponechat nic náhodě a od prvním minut úvodního zápasu určovat tempo a směr, jakým se bude celé čtvrtfinále ubírat. Červeno-žluté totiž zdobí obdobná série, bez porážky jsou Chalupovi svěřenci sedm duelů.

V brankovišti spoléhá Hradec na dva velice vyrovnané gólmany, kterým oběma září ve statistikách procentuelní úspěšnost přes 93%. V začátku soutěže více prostoru dostával mladý Koutský, poslední kola se častěji mezi tyče stavěl Dušek. Kdo z této dvojice nastoupí ve čtvrtfinále proti Dukle ještě stále není vůbec jisté, trenéři se mohou spolehnout na oba.

Sílu v útoku obstarává většinou trojice forvardů Fořt, Roubík a Koudelka. Prvně dva jmenovaní pokořili v základní části hranici čtyřiceti bodů, Koudelka nasbíral čárek do statistik čtyřiatřicet. Shodné pořadí tato trojka obsazuje také v počtu vstřelených branek i v počtu asistencí. Útok ze zadních řad nejčastěji podporuje Michal Šeda, který je týmu prospěšný především přesnými pasy. Brankově se prosazují z beků zejména Jan Blanár a Petr Mocek, oba zamířili do černého čtyřikrát.

V prvním kole play off se obě mužstva setkala již před dvěmi lety. Tehdy mocná Dukla převálcovala svého soupeře ve všech čtyřech zápasech základní části, stejnou měrou si vedla v nadstavbové části, kdy ve čtvrtfinále smetla svého protivníka 3:0 na zápasy, v tom posledním rozhodovaly až samostatné nájezdy. Nyní je na řadě odveta, kterou Jihlava touží skončit stejným výsledkem.

Zápasy Jihlava – Hradec Králové v letošní sezóně: 3:1, 6:4, 2:4, 4:3

Nejproduktivnější muži vzájemných zápasů
Dukla Jihlava: Bakus (1+5), Rytnauer (3+1), Čachotský (3+1), Říha (2+1), Duben (2+1).
Hradec Králové: Fořt (2+3), Roubík (1+4), Vondráček (1+1), Blanár (1+1), Tvrzník (1+1), Přeučil (1+1).

Gólmani ve vzájemných zápasech v sezóně:
Dukla Jihlava: Jaroslav Suchan – 4 zápasy, 240 minut, 12 gólů
Hradec Králové: Vladislav Koutský – 4 zápasy, 199 minut, 14 gólů, Tomáš Dušek – 1 zápas, 41 minut, 1 gól.

Poslední utkání Hradce Králové:
HC VČE Hradec Králové - HC Havířov Panthers 4:3 (0:0, 1:3, 3:0)
Branky a nahrávky: 36. Hendrich (Šeda Jan, Černý), 42. Roubík (Diviš, Blanár), 46. Roubík (Fořt, Diviš), 49. Blanár (Roubík, Diviš) - 23. Kovář (Brynecký, Hruška), 24. Mikšan (Lipina), 29. Hruška (Kovář). Vyloučení: 5:6, navíc Klimeš HAV 5+0K. Využití: 0:0. Oslabení: 0:0. Střely: 27:34. Rozhodčí: Hradil - Hejduk, Křivský. Diváků: 1077.
Sestava Hradce Králové: Koutský - Toužimský, Mocek, Blanár, Šeda Michal, Černý, Ostrčil, Hendrich, Plíhal - Fořt, Roubík, Fišer - Přeučil, Koudelka, Vondráček - Volráb, Domin, Suchý Pavel - Potůček, Šeda Jan, Diviš.

Poslední utkání Dukly Jihlava:
BK Mladá Boleslav - HC Dukla Jihlava 2:5 (1:1, 0:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 7. Sláma (Beck, Krátoška), 41. Havelka (Vyhlídal) – 6. Rytnauer (Altrichter), 35. Dušátko (Lazorišák), 45. Fiedler (Hlouch, Baranyk), 53. Bakus (Hodek), 60. Říha (Baranyk, Hlouch). Rozhodčí: Minář - Čížek, Padevět. Vyloučení: 5:11. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1850. Střely na branku: 40:16. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:5.
Sestava Dukly Jihlava: Suchan - Dobrovolný, Staněk, Pospíšil, Giba, KUchyňa, Lukačovič, Zigmund - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Altrichter, Lazorišák - Fiedler, Hlouch, Baranyk - Polák, Havel, Říha - Dušátko.

Utkání je na programu ve středu 22.2.2006 na stadiónu v Jihlavě. Pro příznivce bude tradičně připraven online přenos!