„V prodloužení to bylo hop a nebo trop,“ věděl Jaroslav Suchan

28.02.2006 / Luban

Série mezi Hradcem Králové a Jihlavou se po čtvrtém utkání přesunula opět na Vysočinu. Před začátkem play-off byla jasným favoritem Dukla, která vstupovala do vyřazovacích bojů z druhého místa, jenže Energetici z Hradce Králové jsou jí více než důstojným soupeřem a po vyrovnaných zápasech byl stav série 2:2. Do pátého utkání se povedl raketový start domácí Jihlavě, když po první třetině vedla 3:0, jenže v průběhu utkání se povedlo hostům srovnat na 4:4 a v prodloužení strhnout vedení na svou stranu. „Brzy jsme se dostali do vedení, soupeř snížil a v závěrečné třetině se díky dvouminutové přesilovce 5 na 3 vrátil zpátky do zápasu. V prodloužení to bylo hop nebo trop. Hradec se dostal do přečíslení, podařilo se mu skórovat a urvat tak třetí vítězství,“ zhodnotil utkání domácí strážce svatyně Jaroslav Suchan.

Opět před slabou návštěvou domácích fanoušků se představila Dukla v pátém utkání čtvrtfinále play-off proti Hradci Králové a do utkání se jí povedl raketový nástup. V 7.minutě se poprvé trefil Rostislav Malena. V 17. minutě přidal další trefu Oldřich Bakus. „Vyjížděl jsem zpoza brány, nahodil jsem puk a brankář si ho tam srazil bruslí, popsal gólovou trefu domácí kapitán. Aby toho nebylo málo, tak o 20 vteřin později byl náskok Jihlavy už tříbrankový, tentokrát přesně mířil Roman Hlouch. V závěru první části hry se na ledové ploše strhla strkanice po tvrdém zákroku hradeckého Přeučila na domácího Malenu. „Náš obránce Rosťa Malena rozehrál čistě puk, protihráč do něj likvidačním faulem nalítnul s úmyslem ho zranit,“ popsal situaci domácí Jaroslav Suchan, který byl zákroku nejblíže.

„Nezačali jsme zápas vůbec podle představ, prohrávali jsem 3:0, takže to bylo pro nás těžší. Věděli jsme, že když se nám podaří dát jeden gól, že budeme hned ve hře, protože teď je to úplně jiný hokej, tady rozhoduje každé kolo. Věřili jsme, že když se nepoložíme, tak dokážeme s tím zápasem a výsledkem něco udělat,“ věřil v obrat před druhou třetinou hradecký Tomáš Dušek. A plán vyšel přesně podle představ. Kontaktní branku vstřelil ve 29. minutě Patrik Fořt a na rozdíl jediného gólu snížil ve 37. minutě Martin Koudelka. Kdy přišla zlomová chvíle prozradil Jan Blanár, „Zlom přišel v polovině utkání, kdy jsme snížili na 3:1. Potom jsme čekali, jestli dáme ten druhý gól a to se povedlo.“

Poslední část hry začala na obou stranách hodně opatrně. Ve 47. minutě se povedlo zvýšit náskok Oldřichu Bakusovi a vypadalo to, že třetí vítězství zůstane v Jihlavě, jenže v polovině posledního dějství dostali hosté možnost přesilové hry 5 proti 3 a skórovali. „Bek stínil střelu, já šel pro puk, ale nepodařilo se mi ho zalehnout a soupeř puk dorazil,“ prozradil Jaroslav Suchan. Srovnat se povedlo hostům v následné přesilovce 5 proti 4. „Soupeř nahrával před bránu, nešťastně se to odrazilo od našeho beka mně do brusle a propadlo mi to mezi nohy,“ litoval po zápase Jaroslav Suchan.

V normální hrací době se už skórovat nikomu nepovedlo a tak zápas dospěl až do prodloužení. V něm byli šťastnější hosté, když se v 66.minutě trefil Richard Diviš. „Svojí nedisciplinovaností jsem oslabil tým a v přesilovce 5 na 3 se rozhodl zápas. Vedli jsme o 2 góly, Hradec v početní výhodě dokázal vyrovnat, hráči chytili druhý dech a urvali vítězství,“ sypal si popel na hlavu po zápase Jonáš Fiedler. „Bylo to těžké utkání plné osobních soubojů. Důležité bylo, že jsme se za stavu 3:0 nepoložili a dotáhli jsme zápas do vítězného konce,“ prozradil Jan Blanár recept na výhru.

Že není série rozhodnuta jsou si vědomi oba týmy. Rozhodující duel začne ve čtvrtek v Hradci Králové a blíže k postupu mají zatím Energetici. „Určitě to ve čtvrtek nebude jednoduchý zápas, možná bude nejtěžší ze všech. Ten poslední krok bude opravdu těžký, ale my už se do Jihlavy nechceme vracet, takže uděláme všechno pro to, abychom doma vyhráli,“ prozradil Tomáš Dušek. „Určitě se pokusíme semknout, porveme se o třetí vítězství v Hradci a rozhodneme sérii doma,“ nevzdává pomyšlení na obrat série ani Jonáš Fiedler. Kdo nakonec postoupí do semifinále play-off ? Toť otázka.