Semifinále se o víkendu přestěhuje do Pelhřimova, oba týmy budou bojovat o postupový mečbol

22.03.2024 / Daniel Lhotský

Semifinálové série Chance ligy se v sobotu a neděli přesunou na kluziště hůře postavených týmů po základní části. Už nyní je jisté, že ani jedna ze sérií se tento týden nerozhodne, obě semifinále jsou totiž průběžně vyrovnané 1:1 na zápasy. Dukla si tak odváží ze Vsetína malinkou výhodu vyhraného utkání na ledě soupeře a během domácího dvojzápasu bude moci vybojovat postupový mečbol, stejně jako Vsetín, který bude cílit minimálně na jednu výhru v městě rekordů. Obě utkání začnou na zimním stadionu v Pelhřimově v 16:30, vstupenky na obě utkání navíc velmi rychle mizí, doporučujeme tedy neváhat s nákupem a zakoupit si lístky co nejdříve na našich webových stránkách.

Prodej vstupenek na 4. semifinále (24.3., 16:30)

Dukla i přes osmé místo a horší závěr základní části dokazuje, že v play-off dokáže pozvednout svůj výkon a soupeři nedostanou nic zadarmo. Během prvního semifinále na ledě Vsetína svěřencům Viktora Ujčíka nevyšel vstup do zápasu, nepříjemnou situaci musela Dukla skousnout v závěru první třetiny, kdy inkasovala téměř se závěrečnou sirénou na 0:2. I přes nepříznivý stav se však dokázala zvednout a později tříbrankovou ztrátu dokázala v úvodu třetí třetiny smazat. Poté ale přišla přesilová hra pro domácí, kterou využili a nakonec brali výhru 5:3.

Mnohem více napínavý byl průběh druhého semifinále na Lapači. I zde Dukla inkasovala jako první, následně ovšem znovu ukázala velkou úspěšnost přesilových her ve vyřazovacích soubojích. V závěru první třetiny nejprve vyrovnal střelou pod horní tyč Havránek a během druhé třetiny dokázal opět v početní výhodě Štefančík proměnit přečíslení 2 na 1. Zdálo se, že Dukla nakonec dokáže udržet hubené vedení až do závěrečné sirény, pouhých 17 vteřin před koncem třetí třetiny však dokázal rozjásat domácí publikum šťastným gólem Klhůfek. Utkání nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy, kde se jako jediný prosadil Tomáš Havránek.

Podobně jako ve čtvrtfinále s Porubou i v této sérii budou mít klíčový vliv na zápasy využité přesilové hry. V prvním zápase se během početní výhody dvakrát prosadil Vsetín a zvítězil, to samé se o den později povedlo Dukle. Jihlava si stále drží fantastickou úspěšnost okolo 40 %, Vsetín dokázal průměrně využít jen čtvrtinu přesilových her. Stejně důležitá je i úspěšnost brankářů, zde je na tom sice o něco lépe vsetínská jednička Maksim Zhukov s 92,7 % úspěšných zákroků, i Adam Beran se však ukázal v semifinále v dobrém světle, během samostatných nájezdů ve druhém zápase nedovolil skórovat ani jednomu z hráčů.

Statistiky play-off

po dvou zápasech semifinále

Zápasy:
Jihlava – 9, Vsetín – 6
Nejproduktivnější hráči:
Tomáš Harkabus – 14 bodů (11+3), Vít Jonák – 8 bodů (4+4)
Nejlepší střelci:
Tomáš Harkabus – 11 gólů, Vít Jonák a Ondřej Machala – 4 góly
Nejvíce asistencí:
Tomáš Čachotský – 12 asistencí, Šimon Jenáček – 5 asistencí
Trestné minuty:
Filip Dundáček a Marcel Štefančík – 27 minut, Jan Kern – 6 minut
Průměrný čas na ledě:
Vlastimil Bilčík – 21:27, Šimon Jenáček – 23:23
Zblokované střely:
Patriks Ozols – 21 střel, Ondřej Smetana – 5 střel
Plus/minus:
Adam Rauš – 3, Robin Staněk – 6
Úspěšnost brankářů:
Adam Beran – 91,15 %, Maksim Zhukov – 92,7 %

Využití přesilovek:
39,53 % (17 gólů) – 25 % (5 gólů)
Ubráněná oslabení:
78,79 % - 83,33 %

Do skvělé střelecké formy se dostal během semifinále slovenský útočník Marcel Štefančík. Během prvního semifinále se prosadil hned dvakrát a v tom druhém poslal Duklu v přesilovce do důležitého vedení 2:1. Foto: Barbora Stránská

3. semifinále, sobota 23. března

HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (16:30) - vstupenky zde
Berani Zlín – HC Stadion Litoměřice (17:30)

4. semifinále, neděle 24. března

HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (16:30) - vstupenky zde
Berani Zlín – HC Stadion Litoměřice (17:30)

5. semifinále, úterý 26. března

VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Stadion Litoměřice – Berani Zlín (17:30)

případné 6. semifinále, čtvrtek 28. března

HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (17:30)
Berani Zlín – HC Stadion Litoměřice (17:30)

případné 7. semifinále, sobota 30. března

VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC Stadion Litoměřice – Berani Zlín (17:00)