Další Lotyš v týmu! Do Dukly přichází zkušený útočník Edgars Kulda

01.05.2024 / Tomáš Lysý

Jihlava hlásí první posilu. Útočnou vozbu Dukly rozšíří devětadvacetiletý lotyšský útočník Edgars Kulda, který přichází ze Slavie. Mistr Lotyšska a hráč, který si v roce 2016 zahrál na mistrovství světa, působí v české republice již tři sezony. V roce 2018/2019 hrál extraligu za Zlín, nyní byl skoro dvě sezony v Edenu. „Jednal jsem se Slavií a jako zahraniční hráč jsem se poohlížel i po jiných státech. Na Dukle se mi líbilo, jakou cestou se chce v budoucnu probojovat do extraligy. Hodně mi v rozhodování pomohl i kamarád z Lotyšska a jihlavský obránce Patriks Ozols. Navíc brzy budeme hrát v úžasné nové hale,“ jsou první slova Edgarse Kuldy po potvrzení transferu.
Foto: Romāns Kokšarovs/sportacentrs.com

Rodák z Rigy začínal s hokejem v týmu BHS. Poté se přesunul do SK Rigy, kde jako dorostenec získal neuvěřitelných 63 bodů (36+27) v 17 zápasech. Jeho talentu si všimli v týmu HK Riga, kde si zkusil Malaďožku (MHL) a také reprezentoval Lotyšsko na mistrovství světa hráčů do 18 let. Na něm byl vidět, dal 3 branky v 6 utkáních. Od roku 2012 do 2015 bojoval v zámořské juniorské Western Hockey League v týmu Edmonton Oil Kings, se kterým v roce 2014 vyhrál Memorial Cup. Ačkoliv byl draftován a hrál dvakrát na juniorském MS (nejprve nejvyšší divize, poté o patro níže v divizi 1B), navíc odehrál i jeden zápas za dospělý národní tým, blíže k NHL se nikdy nepodíval.

Edgars Kulda s mistrovskou trofejí za vítězství v Memorial Cupu 2014. Foto: AFP/Scanpix

Před sezonou 2015/2016 se tedy vrátil zpět domů a další tři ročníky odehrál v Kontinentální hokejové lize za Dinamo Riga, kde si vyzkoušel i Spengler Cup. Navíc byl i stabilním členem A-týmu Lotyšska a v roce 2016 si zahrál na mistrovství světa. V roce 2018/2019 si poprvé okusil českou extraligu za Zlín a zanechal dobrý dojem. V 57 utkáních nastřádal 22 bodů (11+11). V kádru Beranů ale nezůstal. Odešel do Vyšší hokejové ligy (VHL), kde působil nejprve v kazašské Karagandě a další rok v Novokuzněcku. Sezonu 2021/2022 strávil napůl opět v KHL v Dinamu Riga a napůl v lotyšské nejvyšší soutěži, kde v Zemgale zaujal obrovskou produktivitou. Ve 26 zápasech nasbíral 42 bodů (14+28) a slavil lotyšský titul. Doma ale nezůstal, opět si zkusil zahraničí. Sezonu 2022/2023 začínal v dánském Esbjergu, ovšem na konci listopadu 2022 se přesunul do pražské Slavie. V kádru Pražanů odehrál sezonu a půl s bilancí 83 zápasů, 56 bodů (18+38). Loni stihl i jeden zápas za Mladou Boleslav, Nyní v Jihlavě okusí čtvrtou českou štaci.

Edgars Kulda v uplynulé sezoně během zápasu proti Dukle Jihlava. Foto: Barbora Stránská

„Dukla mě poprvé kontaktovala na začátku dubna. Jak to v hokeji většinou bývá, celé se to seběhlo poměrně rychle. Začali jsme vyjednávat, jednali jsme přibližně týden, zapojili jsme do něj všechny strany a celkem rychle se domluvili. Jsem rád, že jsme poměrně rychle došli ke shodě,“ hlásí Edgars Kulda, kterému v rozhodování pomohl i Patriks Ozols. Oba dva spolu působili v sezoně 2021/2022 v KHL v Dinamu Riga a nastupovali také za reprezentaci. „Jednal jsem se Slavií a jako zahraniční hráč poohlížel i do jiných států. Na Dukle se mi ovšem líbílo, jakou cestou se chce v budoucnosti probojovat do extraligy. Tým je velmi kvalitní, v uplynulé sezoně se probojoval až do semifinále. Hodně mi v rozhodování pomohl i kamarád z Lotyšska a obránce Dukly Patriks Ozols. Po zvážení všech pozitiv jsme se rozhodli, že budu v kariéře pokračovat v Česku. Dukla má navíc velkou tradici a brzy bude hrát v úžasné nové hale,“ hlásí hokejista, který odehrál v KHL celkem 127 zápasů s bilancí 8+12.

První část letní přípravy bude Edgars Kulda absolvovat zvlášť, k týmu se připojí na druhou část přípravného období. „Nedávno se nám narodilo druhé dítě, takže jsme se rozhodli, že bude nejlepší nějakou dobu zůstat v Lotyšsku. Jako každý rok se už nyní poctivě připravuji na novou sezonu, aktuálně pracuji s osobním trenérem. Na led se dostanu na přelomu června a července, do té doby mám připravený plán, jak se budu individuálně chystat. Už se ovšem nemůžu dočkat, až se během července seznámím se spoluhráči a ostatními lidmi z klubu,“ dodává Edgars Kulda.

Edgars Kulda

Věk: 29 let
Držení hole: levá
Výška/váha: 183 cm/87 kg
Předchozí sezona:
HC Slavia Praha: 52 zápasů, 36 bodů (13+23). BK Mladá Boleslav: 1 zápas, 0 bodů
Bilance v lotyšské reprezentaci: 54 zápasů, 18 bodů (8+10).

Edgars Kulda v dresu Dinama Riga v KHL. Foto: Romāns Kokšarovs/sportacentrs.com