Duklu čeká ve Švýcarsku náročný program

23.08.2006 / Jakub Mezlík

Ve stejných dresech jako v dobách největší slávy nastoupí jihlavští hokejisté na přípravném turnaji Lagenthaler Hockey Trophy ve Švýcarsku. 24. srpna 1988 porazila Dukla EHC Biel 2:1 a na den přesně o celých osmnáct let později změří Jihlavané síly se stejným soupeřem. Další den je čeká domácí tým SC Langenthal. V obou případech se jedná o celky 2. nejvyšší švýcarské hokejové ligy. V sobotu pak ještě Dukla sehraje přípravné utkání proti výběru švýcarské dvacítky. Jak se hráči poperou s náročným programem tří utkání ve třech dnech?

S Duklou by ještě neměl do Švýcarska cestovat Petr Kaňkovský, který zde má smlouvu až od září, z juniorského kádru tým doplní Vlk a Tkáč. Spekulace o tom, zda do Švýcarska vyrazí nějaká jiná posila, např. Jaroslav Suchan, popřel trenér Chalupa: „Ne nikdo, jenom hráči co tady jsou.“ Sami hráči se na zahraniční přípravu těší. „Uvidíme co nás tam čeká, ale těšíme se všichni. Tři zápasy ve třech dnech bude toho dost, náročný na fyzičku, ale myslím že to zvládneme,“ uvažuje Tomáš Čachotský. „Jedeme tam, abysme předvedli dobrou hru a udělali dobrý výsledek.“

Turnajoví soupeři jihlavské Dukly EHC Biel a SC Langenthal hrají oba druhou nejvyšší švýcarskou soutěž. „Budou to soupeři na naší úrovni, nejtěžší bude asi ta švýcarská dvacítka,“ konstatuje Chalupa. Název klubu Dukla Jihlava má v zemi helvétského kříže zvuk, dnes už však tým nedosahuje takové kvality jako v dobách největší slávy. „Já myslím, že oni jsou informovaní, že hrajeme první ligu a jak na tom jsme herně, jejich fanclub už nás viděl jak hrajeme, ostudu tam neuděláme určitě,“ nebojí se Čachotský.

Dukla na švýcarské půdě odehrála spoustu přípravných zápasů, s Bielem se střetla dvakrát, v letech 1987 a 88, z obou zápasů odešel český tým vítězně (2:0 a 2:1). Třináctkrát se Jihlavané zúčastnili tradičního turnaje Spengler Cup, naposled v roce 1990. Bilance Dukly je obdivuhodná: pět prvenství, pět druhých, jedno třetí a dvě čtvrtá místa.

EHC Biel byl založen roku 1939 a podobně jako Dukla na své zlaté časy může jen vzpomínat. Tři ligové tituly získal v letech 1978, 1981 a 1983. Letos vyhrál místní Nationalligu B, ale v baráži neuspěl a brány nejvyšší hokejové soutěže pro klub zůstali uzavřeny.
SC Langenthal letos slaví šedesát let od svého vzniku. Tým nikdy nepatřil mezi švýcarskou hokejovou smetánku, nejlepší umístění je loňské třetí místo v druhé nejvyšší soutěži, kde figuruje i Bern.
Turnaj se hraje v hale v Lagenthalu, která má 820 míst k sezení a 3500 k stání, Dukla své zápasy hraje ve čtvrtek i v pátek od 17:30.

Poslední utkání, které červenožlutí na svém zahraničním turné odehrají, již není v rámci turnaje, Dukla se střetne s výběrem tamních hráčů do dvaceti let v sobotu od 14:00. Švýcarská dvacítka bude letos na MS ve Švédsku ve skupině B společně se stejně starým českým týmem a jejich vzájemný zápas se uskuteční přesně na Silvestra. Největším úspěchem švýcarských mladíků jsou bronzové medaile z MS 1998. Po utkání se jihlavští hráči vrací zpět do vlasti.