Chytat se zlomenou nohou? Pro Vajnera žádný problém!

27.11.2009 / Pavel Zeman

Brankáři se potili v brankovišti, obránci pilovali rozehrávku, útočníci střelbu a po stadionu se rozléhalo tradiční hecování. Byl to prostě trénink jako každý jiný. Druhý den to samé. Třetí, čtvrtý, pátý, šestý i sedmý nejinak... Po náročném týdnu se nejmladší z tria jihlavských gólmanů, Vratislav Vajner, stěhoval na zápas do druholigového Žďáru nad Sázavou. Proti Písku, vedoucímu celku tabulky, vychytal překvapivé vítězství 6:2. Do utkání přitom nastoupil se zlomenou kostí!

Ten trénink před týdnem totiž nebyl jako každý jiný. Vajnera zasáhla do chodidla nepříjemně prudká střela. „Na tom tréninku jsem v pohodě chytal a najednou padla rána. Když jsem se jí snažil vyrazit, tak mě nějak kousla do nohy. Ale myslel jsem, že to mám jen nastřelené a že to je v pohodě,“ vypráví.

Celý týden trénoval vesele dál. Až po zápase s Pískem šel pro jistotu na rentgen a výsledek byl šokující: Zlomená kost u chodidla! „Takový výsledek jsem teda rozhodně nečekal,“ potvrzuje jedenadvacetiletý gólman. „Ani přesně nevím, co mám zlomeného. Teď je hlavní, abych si týden dal od všeho odpočinek a jakmile to sroste, tak budu chtít opět co nejdřív hrát,“ ukazuje pan Nezničitelný, že neobvyklé a dlouho skryté zranění mu chuť do zápasů nevzalo.

A pamatuje si Vajner jméno „úspěšného“ tréninkového střelce, který mu zařídil neplánovanou dovolenou? „Nevím, jestli to na něj můžu prásknout,“ váhá se smíchem na tváři sympatický brankář. Po dlouhém naléhání nakonec odhaluje pachatele. „Tak teda jo. Byl to Jenda Kašpar. Tak jsem si ho pak dobíral, že to určitě udělal naschvál. On totiž často hraje za Pelhřimov, takže chtěl, aby to proti Žďáru měli lehčí,“ bavil se Vajner.

Ve Žďáru si drží skvělou úspěšnost zásahů – 91,62%. Na druhou ligu, kde výsledky 11:6, 6:4, 9:1 apod. jsou na denním pořádku, to je vynikající číslo. „Pro mě je jedině dobře, že na mě chodí každý zápas hodně střel. Získávám spoustu nových zkušeností. Celkově jsem ve Žďáře jsem strašně moc spokojený, protože dostávám prostor. Dali mi tady šanci a já se jim to snažím vrátit svým výkonem. Doufám, že se mi to zatím daří,“ říká nesměle.

Vajner si nemůže vynachválit spolupráci s Petrem Jarošem a za skvělé statistiky vděčí především jemu. „S Petrem Jarošem jsem v kontaktu každý den. Když se nevidíme, tak si aspoň voláme. Určitě je to hlavně jeho zásluha. Rozebíráme spolu každý zápas, každý gól nebo důležitou situaci. On mě nutí pořád naplno pracovat,“ pochvaluje si Jarošův přístup. I díky trenérovi brankářů, který má zkušenosti s gólmany ze zámoří, mají všichni tři jihlavští gólmani úspěšnost zákroků nad 90% - Marek Benda 93,42% a Milan Řehoř 92,89%. Klobouk dolů!

Zranění je pro každého hokejistu nepříjemné i kvůli tomu, že jde o zásah do zaběhlého denního režimu. „Byl jsem zvyklý ráno vstát, jít na trénink a být tam s klukama. Pak chvilka odpočinku a večer si aspoň jednou zacvičit. A najednou jsem z toho vypadl a vůbec nevím, co mám dělat. Tak budu aspoň surfovat po internetu“ nastiňuje na závěr náplň nadcházejících dnů, které bude muset kvůli sádře strávit bez hokeje.