Šesťáci vybojovali v Boleslavi bronz!

29.03.2010 / Zdeněk Drla

Závěr hokejové sezony patří turnajovým kláním. Šesťáci Dukly Jihlava vyrazili v pátek do Mladé Boleslavi, kde bojovali až do neděle v 38. ročníku turnaje mladších žáků – Memoriálu Gustava Lachmana. Svěřenci Martina Pykala po šestizápasovám maratonu dokázali dosáhnout na bronzové medaile. Sice neporazili Spartu ani Plzeň, ale dokázali si poradit s dalšími "hokejovými jmény": Kladno (5:3), Mladá Boleslav (12:2), Wings 49 (5:3), České Budějovice (4:5, sn)

Memoriál Gustava Lachmana je tradičním turnajem 6. tříd, který měl vždy vysokou sportovní úroveň a v minulých ročnících i mezinárodní účast – loni se ho například účastnil „exotický“ bulharský tým.

Páteční zápasy:

Jihlavští mladíci nevstoupili do turnaje šťastnou nohou. V prvním utkání, které se hrálo v pátek dopoledne, nestačili na pražskou Spartu. Dukláci odehráli vyrovnané utkání s tradičně kvalitním soupeřem. Do stavu 1:0 byli lepší, soupeře přehrávali, ovšem hubené vedení je zřejmě uspokojilo a polevili. Soupeř se poté třemi slepenými góly ujal vedení. Dukla sice opět přidala, ve třetí třetině soupeře téměř trvale svírala v jeho obranném pásmu, ovšem branku už nevstřelila.

Dukla Jihlava – Sparta Praha 3:4 (2:2, 1:2, 0:0)
Branky: Kryštof Chylík, Ondřej Najman, Pavel Kousal. Střely: 26:28. Vyloučení: 0:3. Bez využití.

Odpoledne se utkali mladíci v červenožlutých dresech s Kladnem. A slavili vítězství, i když se jim vstup do zápasu nevyvedl. Po pěti minutách totiž prohrávali už 0:2. Ovšem ještě do přestávky dvěma góly ze hry a jedním proměněným trestným střílením průběh utkání otočili. Ve druhé třetině pak náskok ještě navýšili.

HC Dukla Jihlava – HC Kladno 5:3 (3:2, 2:1, 0:0)
Branky: Karel Kaňkovský 2, David Čermák 2, Ondřej Najman. Střely: 31:14. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1.

Zápas s loňským vítězem Memoriálu Gustava Lachmana se od začátku vyvíjel jako ranní utkání se Spartou. Po dobrém vstupu do zápasu, kdy Dukla vstřelila rychlý gól, ubrala její hra na obrátkách. Soupeř toho využil a otočil skóre ve svůj prospěch. Jihlavští mladíci drželi s perfektně bruslícím a napadajícím soupeřem krok do poloviny zápasu, kdy na ukazateli svítil stav 3:3. Potom však soupeř díky využité přesilovce výsledkově odskočil a přes snahu jihlavských hráčů výsledek udržel až do konce zápasu.

HC Dukla Jihlava – HC Indiáni Plzeň 4:6 (2:2, 1:3, 1:1)
Branky: Ondřej Najman, Ladislav Pospíchal, Karel Kaňkovský, David Čermák. Střely: 16:28. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1.

Sobotní zápasy:

Dukla Jihlava – Wings 49 (výběr L. Lubiny) 6:4 (2:1, 1:1, 3:2)
Branky: Jan Bína 2, Josef Kaňkovský, Ondřej Najman, Karel Kaňkovský, Vladimír Oščádal. Střely: 23:21. Vyloučení: 2:4. Bez využití. V oslabení: 0:1.

Dukla odehrála s výběrem velmi dobré utkání. Hráči v červenožlutých dresech dobře bruslili a napadali soupeře. Brzy se ujali vedení 2:0. Poté soupeř herně vyrovnal, ale jihlavští mladíci po každém snížení dokázali svůj brankový účet navýšit a dovedli utkání do vítězného konce. Trenéry mrzel obdržený gól, který padl při jihlavské přesilovce necelé dvě minuty před koncem zápasu.

Dukla Jihlava – BK Mladá Boleslav 12:2 (5:0, 2:1, 5:1)
Branky: David Čermák 2, Ladislav Pospíchal 2, Josef Kaňkovský 2, Lukáš Mareš 2, Ondřej Najman 2, David Váňa, Karel Kaňkovský. Střely: 32:10. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0.

Dukla na domácí družstvo doslova vlétla a po necelých osmi minutách za stavu 4:0 vyhnala prvního boleslavského brankáře z jeho klece. Poté skóre stále navyšovala a pohodlně si dokráčela pro vysoké vítězství.

Nedělní zápas:

V neděli čekal malé Dukláky poslední soupeř – České Budějovice. A hrálo se o bronzové medaile. Zamotanou situaci "coby kdyby" ulehčilo Kladno, které ráno porazilo právě České Budějovice. Ty pak v utkání s Duklou musely vyhrát v řádné hrací době, aby čevenožlutý tým v tabulce přeskočily. Dukla v zápase s Jihočechy nakonec brala bod, když prohrála až na samostatné nájezdy.

HC Dukla Jihlava – České Budějovice 4:5 sn (2:2, 0:1, 2:1)
Branky: Karel Kaňkovský 2, Jan Bína, Tomáš Červinka. Střely: 25:19. Vyloučení: 4:2. Bez využití.

Tento zápas byl přímým soubojem o třetí místo na turnaji. Do zápasu dobře vstoupili jihlavští mladíci, kteří lépe bruslili a soupeře herně převyšovali. První branku ovšem vstřelil soupeř. Dukla ale brzy vyrovnala. Tato situace - vedení soupeře a jihlavské rychlé vyrovnání - se opakovala až do stavu 3:3. Poté se poprvé červenožlutí poprvé ujali vedení. Soupeř však pět minut před koncem vyrovnal. V prodloužení branku nikdo nevstřelil. V samostatných nájezdech byli úspěšnější Jihočeši.

Konečné pořadí:
1. Plzeň

2. Sparta

3. Dukla Jihlava

4. Výběr L. Lubiny

5. České Budějovice

6. Mladá Boleslav

7. Kladno

Individuální ocenění:

Nejproduktivnější hráč: Filip Kokoška – Plzeň
Nejlepší obránce: Vojtěch Budík – WINGS 49
Nejlepší útočník:Matěj Chalupa – Sparta Praha
Nejlepší brankář: Jakub Škarek – HC Dukla Jihlava

Sestava Dukla Jihlava: Jindřich Ščerban, Jakub Škarek – Daniel Dörrer, Gabriel Havelka, Patrik Indra, Ladislav Pospíchal, David Šlapáček, Lukáš Mareš – Lukáš Červinka, Jan Bína, Vladimír Oščádal, Ondřej Najman, David Čermák, Karel Kaňkovský, Josef Kaňkovský, Pavel Kousal, Dominik Adam, Kryštof Chylík, David Váňa.
Trenér: Martin Pykal.

Foto: Josef Škarek